Skönt skäll när Emma sätter i nålen hos Astas!

Hallå där Emma Rosenmüller …

…som just blivit diplomerad hundakupunktör – GRATTIS – hur många sådana finns det i landet och här på ön!?

I hela landet vet jag inte riktigt eftersom det inte finns något register över alla, men jag kan tänka mig ett 100-tal ungefär.

På Gotland tror jag bara att det är jag som arbetar med det mer aktivt men jag vet också att det kommer hit hundakupunktörer ibland och behandlar. Det vore roligt att få lite kollegor här på ön.

emma diplom

Har du övat på kinesiska nakenhundar nu – eller hur går det till rent praktiskt där i pälsen?

Haha, man kunde tro att det skulle vara lättare men de har faktiskt ganska hård hud så dom är svårare att sticka med nålarna. Jag har övat på alla pälsar från Boxer med riktigt kort slät päls till Chow-Chow med fullständigt ogenomtränglig decimeterlång päls.
Man lär sig att leta ut var punkterna sitter med hjälp av mått på muskler och skelett så det går att leta sig fram även i tjocka pälsar även om det kan vara lite svårare ibland.

Ja en del jyckar har ju otroligt mycket päls – blir det längre nålar då?

Nä, inte längre nålar men däremot blir det ännu viktigare att anteckna vilka nålar man har satt så att man är säker på att man tar bort allihop. Längden på nålarna avgörs av hur djupt punkterna sitter.

Hur vet du att hunden är i behov av din hjälp, gnyr den på nåt speciellt sätt då?

Husse eller matte har uppmärksammat ett problem med hunden som dom har undersökt hos veterinär för att få en diagnos. Sedan kan de komma till mig och låta hunden få akupunktur. Det går utmärkt att göra det som komplement till veterinär behandling; tex om hunden får starka mediciner så kan akupunkturen hjälpa magen att klara av dom eller så kan man stärka upp immunförsvaret så att läkningen går snabbare.

Hur lycklig blir objektet efter behandlingen – mycket svansviftning?

Det är det som är så härligt med hundar för dom tar verkligen till sig behandlingen och känner att kroppen känns skön efteråt så det brukar bli både pussar och svansviftningar

Och hur är det med hundens husse/matte när de se nålar på sin favorit husdjur – svimmar inte dom av förskräckelse!?

Dom som är nålrädda kanske inte skall följa med… men annars så brukar hundägarna tycka att det är intressant att veta vad nålarna jag sätter har för funktioner så det brukar inte vara något problem.

emma boxer

Förresten måste det här väl funka på andra djur också – kan en katt komma förbi för en spinnande behandling också, eller är det en kurs för sig?

Visst fungerar det på andra djur men man måste lära sig var punkterna sitter på just det djuret. De sitter ofta ganska likt men kan vara lite förskjutet hit eller dit.

Kommer du ha det här som deltidssysselsättning – för du är väl aktiv med andra pälsdjur också, som lamm till exempel?

Ja, det här blir deltid just nu eftersom jag klipper hundar och säljer lammskinn på gotlamm.se också. Själva lammproduktionen lämnade jag för 6 år sedan och utbildade mig till hundfrisör så nu köper jag upp gotländska lammskinn och säljer vidare.

Hur många jyckar kommer du orka med under ett arbetspass – för det tar väl en stund för varje vovve?

Ett besök tar ungefär en halvtimme men så ska man tänka ut en behandling och städa efter kunden när de har gått så jag räknar 45-60 min per hund i reell arbetstid. Det är inte så svårt att orka för akupunkturen är mycket mindre fysiskt arbetsam än hundfriserandet.

Förresten, har du egen hund och hur lycklig är väl den av mattes färdigheter?

Jag har några chihuahuor och dom har väl inte alltid varit så imponerade av min nålteknik under utbildningen men jag har blivit bättre nu och har hjälpt den ena att bli bra från ett akut magproblem, då blev hon lycklig!

emmas hund

Ärligt, du har väl inte haft sambon som försöksdjur under din kurstid så han är riktigt puttig nu!?

Klart att jag har puttat honom, man måste öva mycket 😉

Glada Gotland skrev om musikgrupper samt låtar som har hundnamn för lite sedan, har du någon favoritlåt att yla i takt till!?

När jag klipper hundar brukar yyyyla i takt till Ella Fitzgerald…vi får väl se vad det blir till akupunkturen.

more Ella Fitzgerald and 100,000+ pictures at www.morethings.com/pictures

På Astas Dog Spa som är Emmas hundhemsida kan du läsa mer fin fakta om både akupunktur, frisyrer… vov… mycket härligt för hunden!

astas_dog_spa_

https://astasdogspa.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *