Sorken Erik bytte bort Gotland till förmån för Gubbängen!

Hallå där Erik Engström…

…utflyttad Gute, ja du firade nyligen att det var tio år sedan du flyttade ifrån ön, varför blev det så?

Tjenare Clarence! Jag tyckte i stort sätt att jag hade gjort mig färdig med Gotland och ville flytta på mig för gott. Har ju bott tidigare både i Stockholm, Östersund och Sundsvall i studier. Har alltid trivts bra att vara i Stockholm och hade de bästa kompisarna där så steget till huvudstaden blev naturligt för mig och då en möjlighet att hyra en lägenhet på ett längre tag dök upp så tvekade jag inte en sekund.

Och det är ingenting du ångrar, du tycker om fastlandslivet?

Jag ångrar mig inte en sekund för i Stockholm känner jag mig mer som hemma då det nesta i staden passar mig mycket bra som person. Det bästa beslutet jag har tagit någonsin tycker jag!

Har du bott i Enskede hela tiden eller har du haft olika lägenheter i olika förorter till Stockholm?

När jag flyttade hit i februari 2005 så hyrde jag en lägenhet i Bandhagen, tre kilometer från där jag bor nu ungefär, men i september samma år så köpte jag den här bostadsrätten jag har nu och den ligger närmare bestämt i Gubbängen men med postnummer Enskede

gubbaengen

Vad är det bästa och mest positiva med ditt ”nya” storstadsliv?

Det bästa med att bo här är att det är mera möjligheternas stad såväl jobb som nöjesmässigt och det finns alltid någon spelning att se på, något nytt vandringsstråk i stan som jag inte tidigare har vandrat vid. Ny spännande mat att upptäcka. Utbudet av allting är så mycket större och bredare än vad det är i de flesta andra svenska städer och även om jag inte alltid utnyttjar det så vet jag ju om att det finns och bara spontant kan sticka in till stan en kväll i veckan och hitta en konsert att kolla på till exempel

Hittar du några påtagliga nackdelar?

Inte direkt egentligen! Skall vara tiderna som det kan ta sig att ta sig kommunalt från ena sidan stan till den andra. Kan ta en timme att ta sig den vägen och sen är det alltid krångligt att åka tvärs, dvs väster-öster eller tvärtom, via kommunala medel där det är ett mycket pusslande för att få ihop det tidsmässigt. Men större problem än så är det väl inte direkt.

Längtar du tillbaka till ön och Visby nån gång?

Nej inte alls. Jag hittade ”hem” när jag flyttade hit och trivs hur bra som helst

Hur ofta är du på Gotland och hälsar på släkt och vänner?

Har inte varit på Gotland sen julen 2010. Kommer dock förmodligen att åka dit två-tre dagar i sommar för att träffa mina föräldrar

Vad tycker du borde göras mer i Regionen samt inom näringslivet för att folk som växt upp här stannar samt för att kunna få nya människor att flytta till ön och bosätta sig permanent?

Extrem komplex fråga. Jag tror väl att utvandringen är större än invandringen via fastlandet till och från ön. Är numera lite för dåligt insatt om vad som händer och sker på Gotland.

Men som jag såg på det innan jag flyttade är att de som vill göra karriär eller starta eget har begränsade möjligheter på en ö som Gotland och att det finns ingen samlad grupp från näringslivet som kan komma och hjälpa med råd, stöd och diverse tips eller kanske till och med ekonomiskt stöd till de som vill framåt.

Jag fick då en uppfattning att Gotlands kommun inte satsade så mycket på egen företagsamhet och att blev då en stad som inte riktigt följde med i spåret hos de större städerna.

Du har ju engagerat dig starkt de senaste fyra åren för folk som saknar bostad, de hemlösa, berätta gärna om det projektet och vad insatsen betyder för dem och dig själv!?

Det var ett projekt som några i ett kompisgäng drog igång lite lätt dagen innan julafton 2009 då dom samlade in mat, kläder och slog in julklappar för att ge till de hemlösa. Dessa personer som drog igång det hela skulle alla sitta och fira julen själva utan sina barn eller av andra olika anledningar så då gjorde dom något kreativt det året och följde upp det nästa år.

De två första åren så var det cirka 20-25 personer som gjorde hela den prylen med insamling och utdelning av prylarna samt en liten kör som sjöng för de förbipasserande.

Ingen anade väl att det 2011, året där bland annat jag kom in då jag känner grundaren och tjatade in mig i ledningsgruppen till det årets projekt, att det skulle öka lavinartat och att vi utnyttjade alla kanaler vi hade och skaffade oss samt byggde på vår egen kunskap och startade gruppen ”Karl Bertil Jonsson Och Hans Vänner” på Facebook.

En kväll för de hemlösa bild 2

https://www.facebook.com/groups/karlbertil/?fref=ts

Och vi satsade stort och fick en kontakt som ser till att fixa en stor lokal inne i centrala city där vi kunde ha mottagning för insamlingen av kläder, mottagning av den sponsrade maten från olika fabrikörer och firmor och tillagning av mackor och kaffe bland annat. Sortering av alla kläder som kommer, paketering av paket och till bilar som går ut till alla härbärgen runt inom Stockholms kommun. Fotpatrullering för uppsökande verksamhet, bord på stan, inslagning av julklappar och hela ”tomteverkstan” omkring (tomteluvor på är obligatoriskt) och körerna som skall ut på stan och sjunga (mitt huvudprojekt som direkt blev tre körer med lite kända vänner till mig med i)

Erik tomteluva pimpad 2

Så vi slog ju till stort direkt och Aktuellt ägnade halva sin 15-minuterssändning den 23/12 till oss och var tidigare under dagen och filmade i lokalen och jösses vad det kom saker det året och de två nästföljande åren och ett sånt engagemang hos allmänheten att vilja hjälpa oss på plats och det kom ca 3,5 ton kläder som skulle sorteras under dagen och det var under hela dagen ungefär 250 personer som var med i olika omgångar och hjälpte oss på plats i lokalen med alla olika moment.

Och nu har vi kört det på exakt samma sätt under de fyra ”stora” åren 2011-2014 och kommer att fortsätta med det så länge vi orkar. Roliga är att media kommer till oss varje år och vill göra reportage eller radiointervjuer. Nu 2014 var Thomas och jag med i Stockholm P4 i en direktintervju dagen innan eventet i vår insamlingslokal som vi fick i år som låg på 370 kvadrat mitt emot NK på Hamngatan

När vi drog igång detta stort med ”En Kväll För De Hemlösa” 2011 så var det inte så många mer aktörer än vi på banan men de senaste två åren har det tillkommit en massa som gör liknande saker och alla kan vi samarbeta och hjälpa varandra på olika sätt.

Numera har vi även en mottagning för de som säljer Situation Stockholm där det via en samarbetspartner till oss arrangeras julbord och underhållning för dom, jag fixar fram en liten kör till det också, och sedan en mycket unik sak vi gör är att dom får någon månad innan lämna in önskelistor för julkappar till oss som vi sen i största möjliga mån försöker fixa fram genom någon sponsring eller att någon givare vill ge specifika saker som efterfrågas.

De senaste åren har det nog varit fyra styckna som har efterfrågat laptops och vi har kunnat fixa fram det till alla dom som efterfrågade det och en frågade 2013 om att få en tatuering och det fixade vi sponsring på också och bara få vara med och se att en persons önskan uppfylles är enormt.

De hemlösa har många gånger genom sina år blivit lovade saker men svikna mest hela tiden så att se glädjen hos den personen när vi lyckas att hålla det vi lovar är en helt fantastisk upplevelse och det sätter sig rakt in i hjärtat på oss. Vi är mestadels fyra personer som jobbar med detta på vår fritid under en dryg månads tid på helt idéell basis och varenda sekund är värd det i slutändan när man sen ser resultatet.

Nu finns det ju många aktörer som har sin egen sak i Stockholm under samma dag och dagarna omkring men vi samarbetar med alla och stämmer av om vi kan hjälpa varandra under dagens lopp den 23/12.

För att ta ett mått på vad vi åstadkommer och åstadkom nu 2014 så nådde vi i vår grupp ut till samtliga härbärgen med bilar fulla med mat, kläder och julklappar efter kontakt med de olika ställena så vi vet hur många herr och dampaket som behövs för hygienpaketen till exempel och hur många platser dom har.

Vi nådde ut till samtliga 900 platser under dagen och sen på stan och andra åtgärder ca 200 personer till. Så 1100 hemlösa personer kunde vi hjälpa nu dagen innan julafton 2014 samt se till att närmare 30 härbärgen kunde servera julbord på julafton och dela ut julklappar.

För de hemlösa så är det ju en insats runt julen och kläder så att dom fixar kylan under den kalla perioden som betyder en del men det är ju fler dagar på året så att säga så vi drar ju vårt strå till stacken och är numera glädjande nog långt från ensamma med att göra liknande saker.

Men inom de som gör privata initiativ och inte är organisationer så är vi nog de som nämns först med tanke på att vi gör flest moment under den dagen och vi blir alltid uppmärksammade i media och roligt är det att ibland behöver vi inte ens själva jaga sponsorer för mat och liknande utan vi blir kontaktade själva av dom för att dom så gärna vill ställa upp. Linas Matkasse kommer ut med precis det vi vill ha och kör ut själva till oss och bara vill vara med varje år och gör detta med en stor glädje och passion..det är häftigt!

Om du ser hur mycket jag har skrivit om det här så är det en underdrift att påstå att detta är det bästa jag har varit med och gjort någonsin.

Hjärta

Det ger resultat, en enorm glädje för mig och de andra medverkande, sprids så mycket kärlek och vänskap på plats och i övriga kontakter och då alla jobbar på en enda dag mot ett och samma mål så finns det en gemenskap i lokalen och för givarna som är magisk och som vi sa i radion nu senast var ”att det du behöver ha med dig är varma kläder, hygienartiklar till de hemlösa och mycket värme och kärlek i hjärtat så löser sig sen allting”.

Jag kände under många år att min jul inte gav mig något med att fira traditionellt men med att göra detta så har min julafton flyttats tillbaka en dag till den 23:e och min jul har de senaste fyra åren fått en enorm stor betydelse för mig och sitter så varmt inne i hjärtat på mig och jag brukar tänka på julafton då jag är ganska så slut och bara sitter hemma och inte gör någontingatt ”min insats vid julen spelar faktiskt roll” och känner mig mycket stolt då

Din fritid går annars åt mycket till din stora CD-samling, hur kommer det sig att det just blev CD-formatet då fastnade för – inga vinyl kvar?

Började ju att samla skivor i början av 80-talet och var en flitig besökare hos dig och Olle Blom vid Rabbis Records på Stora Torget. Vad grymma ni var Clarence!

Och på den tiden var det ju vinyler givetvis men när sen CD’n kom under andra halvan av 80-talet så blev det ju mer cd av givna skäl. Och allt efter det så har jag ju samlat på plattor.

Sen under 20 års tid, 1990-2010, så trycktes det knappt några vinyl-plattor. Men idag har ju det med vinyler kommit tillbaka mer och mer och en del av de som ger ut skivor trycker upp ett mindre del ex av vinyler..men roligt att det är på väg tillbaka!

Själv går jag en del i second hand-butiker här i stan och fyndar och då finns det absolut mer vinyler än cd att fynda bland. Så jag har väl ca 1000 vinyl och 4500 cd på ett ungefär. Givetvis är det många artiklar som jag äger både på vinyl och på cd.

Så att det är mera cd i min samling har nog mestadels att göra med i vilken tids-era jag växte upp och vad som där kom naturligt.

Eriks CD samling

Vilken typ av musik och genrer gillar du bäst?

Jag är ju stor samlare och vetare inom framförallt AOR, Westcoast (speciellt åren 78-83). jazzfusion, prog. melodic rock/metal. Men köper också mycket obskyrt och inte så kända svenska plattor både från förr och nu och sen hittar man även en och annan soulplatta från 80-talet i min samling

Vilka är dina favorit artister/band som du kanske har komplett samling av?

Kompletta samlingar + lite till har jag nog av givetvis TOTO sen Magnum, Whitesnake, Van Halen. Asia. Tower Of Power för att nämna några av de som har släppt minst tio plattor där jag har allting

Vilken är världens bästa låt – eller din bästa låt?

Ruggigt svårt att svara på. Skall man ta det absolut geniala i uppbyggnad och performance på en låt så blir det nog den perfektionistiska ”Bohemian Rhapsody” med Queen om jag ser till musikaliteten och det genomtänka i hela låten!

Sen finns det ju andra favoriter hos mig själv inom det som jag mest gillar inom AOR och låten ”All Along You Knew” med Honeymoon Suite (gästas av Ian Anderson från Jethro Tull på den) ”Higer Ground” med Slamer för att ta en annan inom samma genre.

Westcoast-låtar som Marc Jordans ”Margarita” eller Larsen/Feiten’s ”Who’ll Be The Fool Tonight” ligger också mycket varmt om hjärtat. Du vet ju själv som musiksamlare att det är gränsfall till omöjligt att besvara frågan med bara en låt!

Har du nån låt som du ständigt går och nynnar eller sjunger till?

Haha…jo det finns en låt som ofta dyker upp i skallen helt mysko nog. En inte utgiven låt med en vän till mig som heter Tessan (Tess Cameron som artist) som hon gjorde som en demo med Richard Evenlind en gång och som jag fick av henne i mp3-fil.

Den heter ”Let’s Talk About Love” och har en grymt hookig refräng och är i bästa AOR-stil. Finns att hitta på youtube om någon är sugen på att lyssna på den! Den har satt sig rejält hos mig sen säkert tre år tillbaka och dyker upp med jämna mellanrum i skallen hos mig

https://www.youtube.com/watch?v=ojf4kGZh2qM

När, var och vem såg du i en härlig livekonsert senast?

Det senaste lite större jag och ett par kompisar från Gotland var och såg var Isländska jazzfusion-gruppen Mezzoforte på Fasching den 26:e Januari i år. Enormt drag som alltid. Tredje gången jag ser dom live

Har du själv några musikaliska talanger och trakterar nåt instrument?

Jag insåg väl ganska så tidigt i tjugoårsåldern att min talang inte skulle räcka så långt med gitarren men det finns några gitarrer i lägenheten och en keyboard finns också så att jag kan hålla fingrarna igång lite

Erik med musik

Ligger du kanske inne med någon annan dold talang som bara ett fåtal av dina vänner känner till?

Nja…förutom alla nördiga vetskaper inom musiken med vem som spelade där och där, årtal, skivbolag, studios och annat onödigt vetande för de som inte är lika nördiga som mig och mina skivsamlande vänner.

Så kan jag väl påstå att jag är en bra imitatör och gärna imiterar kända personer med ganska så framgångsrika resultat!

När du är riktigt härligt glad – hur yttrar det sig?

Inte så oerhört ofta det inträffar men jag visar det nog inte med tjo och tjim, vilket man skulle kunna tro om man känner mig, utan första saken är nog mina tårar av glädje. Jag har ju lättare att bli riktigt glad för någon annans lycka än min egen så min lycka då återges nog i den personen som jag gläds åt.

När du blir riktigt förbannad – vad händer med dig då?

Jag är en sån person som inte så ofta numera blir riktigt förbannad utan jag mer diskuterar högljutt och kör över personer på det verbala planet i ett sånt fall.

Men numera så om jag blir rejält jävla arg så blir jag det i någon minut bara och sen går det över och glöms bort. Vara långsint är inte min pryl nu för tiden.

Har du någon person som du beundrar och ser upp till?

Sådana personer som har gjort en sak från grunden som dom blir första av alla med är personer jag tycker ligger långt framme på min lista.

Jan Stenbeck är en sådan med sitt entreprenörskap och som hockeyälskare så tycker jag att Percy Nilsson gjord den ultimata grabbdrömen att med egna pengar bygga ett hockeylag i Malmö och ta dom hela vägen från division 2 till svenska mästare inom ett tidslopp på mindre än tio år. Att bygga och äga ett hockeylag i svenska högsta serien är min ultimata pryl inom idrotten i Sverige.

Pernilla Wiberg är en sån person som jag avgudar då hon nog inte ens själv inser vad hennes framgångar och etablering i världstoppen redan i slutet av 80-talet har betytt för alla andra tjejer som senare har blivit etablerade i toppen inom sin idrottsgren.

Innan Pernilla kom in i bilden så var det bara enstaka framgångar bland svenska tjejer inom idrotten men efter att Pernilla visade framfötterna så kom det flera som tog efter henne inom sina egna idrottsgrenar säkert med tanken ”kan Pillan så kan jag”. Hon är one of a kind och helt enastående inom svensk idrott anser jag.

Pernilla Wiberg

Och om vi pratar om musik så vill jag ju nämna hitmakerskan Dianne Warren som ju bara skapar hit på hit inom alla olika genres. Hon har en känsla för det där som är unik

Du är ju en passionerad öl-älskare och brukar testa många olika brygder och märken. Har du några personliga favoriter samt möjligtvis några goda tips?

Jag är ju numera en stor älskare av ale och framförallt IPA och har säkert provat ett par hundra olika sorter i bolagets sortiment och i beställningssortimentet. Jag jobbade ju på bolaget vid Stora Torget i Visby under 1987-1989 och sen från 1989-2000 var jag uppe på systemet vid Öster och jag tror att mitt smakintresse för att vilja botanisera bland dryckerna finns kvar sen den tiden, det var ju trots allt 13 år där. På den tiden var det ju vin men nu är ju ölkulturen i Sverige större än vinkulturen.

Eriks öl

Om jag skall rekommendera några bryggerier som gör riktigt bra ifrån sig så nämner jag absolut Pang Pang Brewery som finns här i Hökarängen bara en station ifrån mig. Mycket hög kvalité och dom fick pris på Stockholm öl-mässa för ett par månader sen med sin Flamingo-go.

Åre bryggerierna gör riktigt bra ifrån sig med ale’s i jämn balans i smak och doft. Men förra årets bästa IPA tyckte jag var Amager Crush från Danmark som bara var en njutning hela den¨. Tyvärr är den utgången nu!

Danska bryggeriet Mikkeller är värt att nämna likaså Skotska Brewdog och inte bara för att dom har utmärkta öl utan också för att bägge två har egna krogar här i stan i respektive Vasastan och Kungsholmen

Sist men inte minst så går vi mot mer värme – har du några vårkänslor och var brukar du gå och spana in naturens alla prunkande vårtecken!?

Blir väl inget som jag aktivt söker upp direkt men jag gillar att gå på olika ställen i stan och då på söder vid de olika vattendragen. Årstaviken, Söder Mälarstrand, stadskajens södra sida från slussen till Danvikstull samt Hornstull där och sen gillar jag att knata omkring på Kungsholmen och gärna då vid det vackra Norr Mälarstrand.

Finns mycket att utforska i den här vackra staden!

Erik båt

 Foto: Erik Engström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *