Aktivt och passivt i Knivsta

Jag kunde mycket lite om Knivsta när jag for dit för att hälsa på min älskade dotter med dito sambo samt den så mysiga kissen Maja som de bor hos i kattens nybyggda klokt placerade område med Bo Klok hus 😉

IMG_4870

Maja behagligt mätt efter ett klokt intag av bullar – eller var det husse som glupskt satte i sig allihopa!?

Nu kan jag lite mer om Knivsta som verkligen ligger fint där i skogarna längst E4:an norrut, blott 45 minuter tog det med pendeln från Stockholmsk Central och ännu snabbare tåg som också stannade till här fanns att tillgå. Sitter du kvar på tåget så är du i Uppsala på mindre än 10 minuter.

http://www.hitta.se/kartan!~59.72444,17.78731,15z/search!i=2000006392!st=plc!ai=2000006392!t=single!q=Knivsta!srb=0/tr!i=sNcmoxjz/tileLayer!l=1

Så detta har blivit en mäkta populär ort att bosätta sig i och nu står inte Knivsta kommun passiva även om de just nu håller på att färdigställa landets första passiva skola för årskullarna 6 – 12 år på bra läge i byn.

Det har ju kommit till inflyttade familjer med många aktiva barn och det passiva med själva skolan är ju energi- och värmetillgången som du kan läsa mer om här… verkligen något att ta efter i fler offentliga byggnader samt kommuner.

högåsskolan skiss

http://www.knivsta.se/sv-SE/Trafik-och-infrastruktur/Kommunen-bygger/Hogasskolan.aspx

Annars var nog utseendet av själva Centrum, trots pågående arkitektoniska nybyggnader både när det gäller skolan samt bostadshus, kanske mer som en vy från 50 – 60-talet, men det kan väl vara det som är magneten för annars såååå stressade storstadsbor.

IMG_4993

Även kyrkan, Sankta Birgitta, ligger mitt i byn – dock högre upp i skogen med runstensanor även om själva byggnaden i vackert trä samt torn i på gården intill byggdes och invigdes år 1998.

Dessutom så påstår Svenska Kyrkan att medlemsantalet här i Knivsta ö k a r  till skillnad mot alla andra delar av vårt avlånga land där det tappas tro.

http://www.svenskakyrkan.se/knivsta

IMG_4979

Kanske för att byggnaden ser så inbjudande vacker och TRÄvlig ut och att tornet intill…

IMG_4978

…ser läckert lockande lekfullt ut. Vill genast klättra upp och kraxa – ”Kuckelikuuuu”   minst lika hest och grant som tuppen på toppen… men tyst och snäll som jag är höll jag diskret näbben på backen. Får vackert vänta till Påsk!

Nåväl, nåt som inte är tyst eller har tystnat är orglarna, dels den som finns inne i själva kyrkan, men också de som tillverkas och/eller renoveras här i det gamla gula magasinet precis intill – hos anrika Åkerman & Lund

IMG_4980

http://akermanlund.se/index.html

Med så här mycket tramp på orglarna samt runt om i de vackra Knivstadelarna där vi även fann och finns en just nu fastfrusen insjö som låg villigt väntade på att glada badgäster skulle komma.

Här kan det gås i från brygga eller simmas ut till hopptorn och verkligen blöt njutning.  Vilken mysig plats att få lojt lägga sig på en filt vid så nu får det gärna bli både riktig vår samt sommar med aktiv värme i luft & bad snart tack!

IMG_4981

Särstabadet

Kommunalt bad centralt beläget i Knivsta, i sjön Valloxen. Här finns bryggor, hopptorn och grillplats. Under sommarsäsongen har du tillgång till kiosk, toaletter och minigolfbana i anslutning till badet.

Så nu vet du att om du besöker Knivsta behöver du inte åka torr därifrån, på tal om detta så börjar jag bli törstig så mot vätskekontroll, mer om detta från er utsände ciceron som såklart liksom dig kära läsare undrar över det kniviga namnet!?

Knivstakartan_72_400pix

Ursprunget till namnet Knivsta är oklart. En uppfattning är att det kommer av namnet på en person ”Knife” och ”sta” i betydelsen boplats, alltså Knifes boplats. År 1288 återfinns namnet, med den gamla stavningen Knifvsta, första gången i en skrift.

Nästa gång – för nöjes skull – på Glada Gotland får du veta vilken vätska som utan knussel intogs av Krusell!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *