DOC om nya låtarna, nuläget, framtiden … och namnet !

NU är Gotländska DOC ute i vårluften med sin första EP Glada Gotland har lyssnat och pratat mer med bandet !


Hur har mottagandet av låtarna varit?

Vi har fått mycket fin respons! Från bekanta & obekanta här på ön, men även från andra runt om i Sverige som har nåtts av vår musik, vi är väldigt tacksamma för alla som har lyssnat/lyssnar på vår EP och till och med hör av sig och berättar vad de tycker!

Det är lite som musikaliskt bränsle, man vill bara producera mer musik när gensvaret är så positivt.

Vi vill säga ett jätte tack till alla fina kommentarer, intresse och lyckoönskningar

Vad står egentligen DOC för – förkortning !?

Detta är något som tidigast kommer att avslöjas som titel till vårt första album som vi hoppas på att släppa längre fram haha!

För tillfället låter vi allmänheten få skapa sina egna uppfattningar 😉

Beskriv gärna…  bandets bakgrund och ambitioner !

Vi träffades under gymnasieåren och började därefter att spela i de lokala replokalerna på fritiden där vi startade och testade lite olika uppsättningar.

Under 2017 så testades en ny banduppsättning som skulle leda till den kompletta konstellationen.

Med väldigt olika bakgrunder inom influenser & musiksmak så har vi format ett sound som är relativt svårdefinierat, men som tros landa någonstans mellan Klassisk Rock, Tung Blues, och Progressiv Rock – med en egen drömmig touch’.

Det är en blandning av vänskap, glädje, kreativitet & de många musikaliska olikheterna som format oss till vad det är idag.

 Bakom… eller framför bandnamnet DOC finns i alla fall dessa sorkar:

Foto: Skilla Glaslilja.  DOC från vänster:

Simon Sörman, Hampus Hoffman, Leo Unnermark, Jonathan Johansson, Edvin Hallgren.

Simon Sörman

Instrument: Bas. Ålder 28

Simon är en sann musiker med stor kunskap kring flera instrument. Under de senaste två åren har han spenderat mer tid på att bekanta sig med basen där han har funnit sig väl.

Simon är en stor beundrare av basister så som James Jamerson (The Funk Brothers), George Porter JR (The Meters & Art Neville), med flera, vilket har lagt grund till bandets fantastiskt svängiga basist.

Hampus Hoffman

Instrument: Gitarr. Ålder 19

Hampus har spelat gitarr i största delen av sitt liv och är en mycket tekniskt begåvad på sitt instrument.

Mycket av musikinspirationen har hämtats från gitarrister så som John Petrucci (Dream Theater), Buckethead, Tosin Abasi (Animals As Leaders) och Les Claypool (Primus).

Leo Unnermark

Instrument: Sång/text. Ålder 21

Leo började sjunga allt mer engagerat efter sitt första gymnasieår.

Med förebilder såsom Paul Rodgers (Free), David Coverdale (Whitesnake), Robert Plant (Led Zeppelin), David Lee Roth (Van halen) & Thin Lizzy, så har sångstilen en grund i den klassiska rocken och bluesen. Många av Leos förebilder hittas även i den LA-baserade 80-talsrocken.

Jonathan Johansson

Instrument: Gitarr. Ålder 20

Under sina gymnasieår började Jonathan att spela gitarr allt mer flitigt och fann snabbt en obrytbar passion för instrumentet.

Som gitarrist är Jonathans förebilder, Rory Gallagher, Jimi Hendrix, Paul Kossoff & Gary Moore (tidigare Thin Lizzy). Med dessa inspirationskällor så ligger ett tidigt 70-tals i bakgrunden till stora delar av bandets sound.

Edvin Hallgren

Instrument: Trummor/Backing vocals. Ålder 20

Edvin, som är den taktfaste kärnan & motorn till gunget i musiken, plockade upp trumpinnarna redan vid 7 års ålder och är enligt bandet, en av de mest skickliga och stabila trummisarna för sin ålder idag.

Musiksmaken har varierat men har på senare år hittat mycket influenser från 90-talets grungerock. Den allra största musikinspirationen enligt Edvin själv, påträffades hos ett av favoritbanden Red Hot Chilli Peppers.

Låtarna då – vem har skrivit text & musik ?

Musiken skrivs oftast tillsammans i replokalen, ofta baserad på ett riff som någon i bandet kommit på.

Det var så de instrumentala delarna på ”Wild west” och ”Pack my case” skrevs. ”Move your hips” var en låt som Leo och Jonne (Jonathan) kom på sedan en tid tillbaka, som sedan gjordes i helhet med bandet.

Texten till alla låtar skriver Leo som menar på att handlingen i texten är baserad på vilken känsla musiken förmedlar.

Vi vill ge cred till David Holmgren och Robbin Svensson:

David är med och spelar gitarr på inspelningarna och Robbin har producerat oss & är den som spelar munspel på ”Pack My Case”. Skickliga musiker båda två och vi är glada att fått spela in denna EP med dem.

Detta var tre melodikarameller att suga gott på – när blir godispåsen än större?

Det återstår att se. Vi befinner oss just nu i en skrivande process just för att förhoppningsvis kunna släppa ett album senare i år. Godis är gott och vi vill försöka bidra med en helt ny smak med inspiration av det gamla.

Har ni några LIVE-framträdande planerade – när och var kommer de att ske?

Just i nuläget så har vi inget gig spikat, vi har kollat runt en del och håller fortfarande på. Målet är att spela så mycket musik som möjligt i sommar så vi tar nog allt vi kan få.

Givetvis går det bra att höra av sig till oss angående spelningar också. Men för de som vill veta vart och när vi spelar nästa gång så in och gilla samt håll utkik på vår Facebooksida för det senaste.

Foto: https://www.facebook.com/DOCBANDPAGE/

Vad är det viktigaste med er musik – vad känner ni att ni vill förmedla till lyssnarna?

Det viktigaste med vår musik är väl det som är viktigast med all musik rent allmänt, vilket är känsla. I det stora hela så tror vi att det vi främst vill förmedla är glädje & energi, någonting som man rycks med av och som blir en liten flykt från vardagslivet. En stund, en låt, där man antingen kan koppla av lite eller släppa lös rejält.

Samtidigt är det viktigt att bandet själva har roligt, det brukar nämligen smitta av sig rätt väl, och kul har vi varenda gång vi framför ett gig.

Lika mycket som vi vill skriva vår musik med all dess innebörd så vill vi också vara en underhållning för alla som kommer för att lyssna och bevittna oss.

TACK för underhållande presentationen samt musiken… och under tiden vi funderar på vad nu namnet betyder gläds vi åt DOC… här i vårsolen!

Foto: Skilla Glaslilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *