Få mer av Mats & Co… men bara om du betalar för det!

Vad händer sen… eller Vad händer nu… är kanske bättre uttryck Mats Pettersson på Hela Gotland, du pratar om att er sajt kommer bli mer innehållsrik men bara om du betalar för det… är det rätt uppfattat?

Mats Pettersson 2015

Selfie: Mats Pettersson

Så kan man säga. Vi har inte publicerat hela artiklar ur GA och GT tidigare. Nu gör vi det så att man kan läsa till exempel Magnus Ihreskog eller GA Fredag på nätet. Men då måste man vara prenumerant, eller digital abonnent. Men allt annat är gratis.

Men det är mest artiklarna från GA & GT som kostar att kolla på, eller?

Det är bara dem. Däremot vill vi att man loggar in på sajten för att få läsa allt som vi gör gratis. Och att skapa ett konto hos oss är, just det, gratis.

IMG_9128

Foto: Glada Gotland

Är det så att papperstidningarna fortsätter att minska i upplaga och det letas efter fler inkomstkällor som skall täcka bortfallet?

Det är ett sätt att bredda Helagotland.se och tillföra ett mervärde. Förhoppningsvis kan det leda till att vi blir ännu mer attraktiva för annonsörer. Men att sälja plusabonnemang kommer vi inte att bli rika på.

Hur många egna fristående journalister har Hela Gotland som kan stå för eget ”fritt” material?

Vi är exakt fem och en halv tjänst inklusive mig själv.

Annars var det inga större designnyheter på sidan – lika lätt att hitta som vanligt!?

Nej det är ingen skillnad där. Vi har inga planerade omgörningar av desktopsajten. Däremot lägger vi mer krut på att utveckla mobilsajten och framförallt appen (som är gratis) med pushnotiser och annat trevligt.

Hela Gotland har ju stor genomslagskraft med många besökare per dag – kommer besöksantalet minska om innehållet kostar ?

Den typ av frekvensmodell vi inför, alltså att du måste logga in, kommer leda till minskat antal sidvisningar i början. Men inte på sikt. Det handlar mest om att lära användarna hur man gör.

IMG_9129

Foto: Glada Gotland

Varför har vi läsare blivit bortskämda på nätet i tron att alla jobbar gratis tror du?

Därför att allt var gratis på nätet från början. Då är det svårt att börja ta betalt.

Hur skall du och ditt team nu lyckas att vända den trenden – är det värt insatsen för den enskilda läsaren att köpa in sig?

Prenumeranterna på tidningarna har ju redan köpt in sig, för dem är allt tillgängligt. Det är klart att vi hoppas kunna nå några av de som valt bort papperstidningen. Och givetvis anser vi att vårt material både är värt att logga in och betala för.

Hela Gotland tillhör NTM – kommer ni att klara att behålla den lokala prägeln med egna journalister & fotografer eller blir det mycket material och personal som är samma över landskapsgränserna?

Lokal journalistik är det vi lever på och brinner för. Samarbeten är bra ibland, till exempel har vi en nattredaktion som täcker rena blåljusnyheter när vi är hemma och sover.

Men det dagliga värvet måste göras av journalister som bor och lever här och som känner sin bygd.

Hur blir det mer era bilagor och specialtidningar som görs i stor del av GT och GA– hur kommer de se ut och bli läsbara ute på nätet?

Vi lägger ju redan ut texter från exempelvis Bo Bra och Gotland Just Nu på Helagotland.se, så det blir ingen större skillnad där.

För privatpersoner och företag som vill annonsera – går det att göras enskilt billigare ”bara” på nätet i er upplaga där eller måste de välja den traditionella modellen också?

Nej, det går såklart att välja precis hur och var man vill annonsera. Och det kostar så klart olika beroende på om man vill gå i alla våra kanaler eller bara i en.

Vilka konkurrenter har Hela Gotland som bevakar nyheter på ön idag – har läsarna nån annan sådan källa att gå till idag som du/ni jobbar emot och kunna möta upp?

I princip är vi ensamma på nätet. Radio Gotland är nog vår huvudsakliga konkurrent, men de fokuserar på radio och när det gäller webben är vi överlägsna.

Snabbheten måste vara oslagbar med nättidningar men hur kollar ni trovärdigheten och sanningshalten på alla påstådda ”nyheter” när ni inte själva står för ursprungskällan?

Att vara snabb är inte samma som att vara slarvig, även om det ställer höga krav på den enskilda journalisten. Men de som jobbar hos oss har gott omdöme och tillsammans är vi ett ganska rutinerat lag.

Självklart sker det misstag ibland som i alla verksamheter med människor, det är oundvikligt. Men med tiden får man en god känsla för vad saker är värda. Och är man det minsta osäker så får man fråga.

Vilken sida på er sida är den mest lästa och omtyckta idag?

Förstasidan, haha. Ganska självklart. Av undersidorna är familjesidan alltid populär med alla grattisannonser, minnesord och dödsannonser.

Men det som driver mest trafik, som inte ligger på en särskild sida så att säga, är händelsenyheter. Som nu senast stormen Gorm.

Kan du avslöja några nya spännande inslag och sidor som väntar för att locka fler läsare/besökare inför 2016?

Det kommer alltid nyheter, men de vill vi först berätta på Helagotland.se!

Sist men inte minst: Hela Gotland påstår att Robotdammsugaren kommer bli årets julklapp – har du/ni pratat med Tomten om detta eller har ni bara sugits med in i denna klappkraft!?

Det är inte vi som slår fast den saken. Det är organisationen Handelns Utredningsinstitut som hittar på detta. Hur de gör sina undersökningar har jag ingen aning om.

För inte så många år sedan blev en mössa årets julklapp. Behöver man ett institut för den saken, kan man fråga sig?

Vad beträffar årets val så tycker jag att det suger…

Vill du se mer av Mats och hans kolleger samt eventuellt då plussa på nåt kolla mer här!

www.helagotland.se

Vill du veta hur HUI får till det med sin utredning av Årets Julklapp med mera kan du kolla här:

http://www.hui.se/arets-julklapp

PS: Mössan, var 2003 Mats! 😉

arets_julklapp_2003-mossan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *