Finns det iste på Isbjörn!?

Får tips av Kapen Träben att det finns en anrik stålbåt förtöjd i inre hamnen i Visby, vid namn Isbjörn af Wisby. Jo, där ligger den svart och trygg i skuggan av den stora vita med röd G-skorsten och skyltar med orden Ö P P E T fasttejpade i styrhytten.

IMG_7861

Så jag kliver såklart ombord efter att först mötts av lockande och pockande meny om en kopp te! Det är en riktigt varm dag så mina tankar går förstås frågande om Isbjörn har iste i tebaren… skulle ju kunna lugna svettpärlorna i pannan något!

IMG_7892

Får mig i alla fall till livs en rent fantastisk sjöhistoria på denna mycket intressanta båt som växlat i funktion samt utseende under åren. Du kan följa det här på denna utmärkta faktasida med bilder från då till nu.

Isbjorn001

Foto: Lars Brolins samlingar via Bengt Westin.

Här är Isbjörns hela historia:

http://www.tugboatlars.se/Isbjorn3.htm

Den nya kvinnliga ägaren anno 2015 vill dock inte ännu själv vara med på bild men gläds åt att en berömd Japansk mangatecknare har varit och gjort en fin teckning av hur båten ser ut i dag.

IMG_7879

Mycket ser fint och fräscht ombord ut och bekväma platser att sitta och njuta av hamnens kommande och gående båtliv.

IMG_7886

Men nere i maskinrummet så ligger den ”nya” dieselmotorn stilla och tyst.

IMG_7873

Denna i sitt slag fantastiska Albin-dieselmotor ersatte original ångmotorn 1963 men har inte varit igång på cirka tre år – så nu är det dags att titta till den, men var finns en expert att väcka liv i en sådan idag – och finns det reservdelar att få tag på?

IMG_7863

Kan Svarta Malin svara på detta – en motor som inte går är ju den värsta av havets fasor som finns när sjön suger och nykter Kapten vill ha full maskin igen!

IMG_7875

2016 är det ju 100 år sedan Isbjörn byggdes så målet är ju få den att gå ”i tjänst” med god spänst då.

Den som lever får TE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *