En ärlig titt & ritt på Huseby bruk

Bättre pilsk än ilsk

Så skrev jag som kommentar i ett av inläggen av Pigge Werkelin där han på sin Facebooksida var lite lack för att haft påhälsning i sitt Kärleksnäste.

Kärlek

Foto: P. Werkelin

Där hade inbrottstjuvarna visserligen ej haft fräckheten att stjäla till sig en kärleksstund men väl lekt korpar och snott med sig några mjuka mysiga saker som förstås är fräckt nog men den gode PW tycks ha tagit det med fattning men vill så klart ha tillbaka det som är hans.

Några än värre pilska korpar var de som svassade runt Florence Stevens på Huseby bruk i södra Småland där jag var på besök i somras.

Det skövlades skog, togs mycket mark samt hus plus Florence portmonnä och  de sa att HON var disträ. Med listiga knep, fjäsk och fula fasoner fick de först att få Fröken Stevens att känna sig billig – men det kom att kosta många dyrt när det hela kom till rättegång på rättegång.

På 1950 – 60 talet var detta en riktig äkta följetong i media mycket också tack vare en äkta Sagoprins som kom inridande som en av de goda rådgivarna… läs gärna mer  om detta makalösa svindleri på Wikipedia, se länk under tidningssidorna! (Vecko-Journalen Årgång 1957 nummer 44)

Huseby affären

https://sv.wikipedia.org/wiki/Husebyaff%C3%A4ren

Hur som helst så red jag själv omkring här, i den i dag av Svenska Statens fastighetsverk ägda mycket vackert belägna bruket, i helt ärliga och goda turistiska avsikter.

Betalade väl kanske dyrt för en liten kopp kaffe med Smålandskringla därtill. Men så trevlig service samt omgivning så var det värt varje sekin – hästen ville ju dessutom bara ha lite knäckebröd så sprang den ystert runt å galopperade gott!

IMG_7607

Solen sken och inbjöd förstås att tjänstefolket hängde ut all tvätt på tork… ser misstänkt ut vara persedlar från ”förr” så dessa paltor klarade sig alltså från allt lurendrejeri!

IMG_7595

Till brukets många närliggande odlingar så kan ännu dess vattenvägar studeras – Transmissionshuset ser ju ut som rena missionshuset. Prisa våra vattenvägar!

IMG_7615

Från den intilliggande sjön Åsnen så samlas det upp vatten i dammar kring de anrika byggnaderna

IMG_7590

Så strömmar det vidare och sätter hjulen i rullning

IMG_7589

Men funkar inte det så får handkraften med vattenkannan ta vid!

IMG_7618

Fina gångar av grus var det att vandra på här…

IMG_7619

…och även planteringar att gilla när du är pilsk… förlåt… jag menar KÄR!

IMG_7592

Nu har du fått en liten blick på ett ”svindlande vacker” del av Småland med historia av olika slag – kolla in länken här nedan om du blir sugen att åka dit själv en vacker dag!

Finns förstås mer värt att se än vad jag här kort har redovisat.

IMG_7587

http://www.husebybruk.se/

Foton: (förutom Vecko-Journalen samt övrigt markerat) : Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *