Gå i kloster !

Numera är de flesta kloster öppna för ALLA besökare – ja nu var det ju blott några decennier sedan som kvinnor fick träda in i detta kloster Evangelistria på Skiathos, trots att grunden än gång lades för tillägna bebådelsen av Jungfru Maria.

Foto: Glada Gotland

Mer om andlighet där med mera finner du faktamässigt här 

https://en.wikipedia.org/wiki/Evangelistria_Monastery,_Skiathos

Viktigt frihets-symbol att veta är att det var i det här klostret som den nuvarande Grekiska färgen vit & blå på landets nuvarande flagga än gång vävdes in (1807)  för att stanna… eller fladdra fint i alla fria grekiska stunder.

Bara det är ju värt ett besök till vävstolen i sig!

Foto: Pinterest

Vad görs det annars i klostret förutom att vårda minnet av alla helgon som blivit ikoner !? Ja vindruvorna trivs gott i omgivningen uppe på höjden och av detta görs välsignat gott rödvin… likörer … samt förstås färskpressad olivolja… fattas bara annat!

Foto: Glada Gotland

Ja att gå i kloster för en turist är aldrig trist – finns många flytande samt mer fasta minnessaker att köpa i den välsorterade butiken att ta med hem och hänföras av. Där är frestelsen stor. Amen.

Foto: Glada Gotland

Foto: Glada Gotland

Foto: Glada Gotland

Annars att gå där i den mest stenbelagda innergården där växterna, och det som producerades, fick hitta finurliga sätt att växa till sig var glasklart rogivande.

Foto: Glada Gotland

Foto: Glada Gotland

Foto: Glada Gotland

Det rådde fotoförbud i det allra heligaste… men en bit upp i backen låg ett annat litet kapell där jag lyckades fånga den fina inredningen som jag även kunde se i den största kupolen i huvudbyggnaden.

Foto: Glada Gotland

Foto: Glada Gotland

Skönt besök på Skiathos högsta topp var det – för min del så nöjer jag mig att vara fortsatt fångad av friheten såväl vit & blå som gul & blå…eller allra helst fri i regnbågens alla internationella färger !

Foto: Glada M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *