Gråtmilda & givmilda gitarrer !

Senaste tiden har jag haft turen att ta turen till spelställen där olika goa gitarrer har haft den stränga (!) huvudrollen… så njutbart med sång därtill samt även en busig taktfull trummis nu senast.

Först for jag till Fårö och Bygdegården där hade eminenta Jazzcaféfarbrorn Ulf Hedberg sett till att det blev nära för ö-borna att kunna komma och lyssna och se tre fantastiska skäggiga herrar utföra lite olika tolkningar av andras musik samt även helt egen fantastiska fina låtar akustiskt.

Hade faktiskt inte hört någon av herrarna tidigare så bara det var ju spännande och samtidigt avspännande. Inga förväntningar och vad som helst kunde ju hända.

Henry Forsblom…

…tog oss in i det klassiska fältet och trots lite frusna fingrar blev jag snabbt varm i hjärtat när vi kom både till Spanien och Brasilien samt hem till somriga svenska hemlandstoner.

Dessutom en tolkning av Yesterday, en låt som ju gjorts rekordmycket av många. Henry fick att ”igår” kännas levande aktuell i nuet.

Petter Löfström…

…hade många egna låtar med upplevelser/berättelser i kärlekens förunderliga värld.

Inget kändes desperat utan mer hoppfullt och ärligt i de möjligheter som kommer även om en situation ibland känns nattsvart. Gitarrspelet var befriande ljust och enkelt.

Mattias Axén…

… oj vilken grym gitarrkatalog med både ”gamla” egen komponerade låtar samt precis nygjort: Faith Hope Love en svit på tre låtar som vi fick smakprov på som Mattias tyckte vi skulle uppleva hemma i sin helhet – då gör jag gärna det – ingen vill väl vara utan: Tro. Hopp & Kärlek

Att sedan Mattias, ovetande om publikens egna favoriter, på ett så härligt sätt ger sig på Bob Dylan och en av mina absoluta favoritlåtar med Mr. Zimmerman: ”You Are A Big Girl Now” – från albumet Blood On The Tracks – blir den Fuktiga Fårökvällen som ett vackert varmblodigt omslag i bygdegården med draperiet på scen som är värd en historia bara den.

Kvällen till ära här så var det ”bara” de akustiska gitarrerna som fick ha huvudrollen – men en trumma på Mattias helt nyinspelade låt täpper ju till alla eventuella hål i själen!

Fler fantastiska akustiska upplevelser i gitarrens tjänst kommer snart att ske i en bygdegård nära (!?) dig inom kort… gå dit! Låter jag sträng nu!? Vänta då bara tills du njutbart får höra anslaget så spänner du av lättsamt! Dessutom så får du då höra härliga arrangören själv, Ulf  H, denna kväll 


Så till nästa upplevelse som jag väl i viss mån har tjatat mig till själv, men att få ett av Gotlands Bästa Bluesband  hit till Bunge Socken är ju… wow!

Här finns det fyra gitarrer med i bagaget, de tre som hanteras av Björn Persson är  samtliga är fabriksstämda, enligt batteristen Broa, jo men det hördes ju!

Bas-Örjan nöjer sig med en (1) välljudande bastant och låtarna från trion är många varma och inleds med passande goda syrliga grönsak till kvällens serverade hamburgare… Green Onions !

Sedan tar Bluesbandet med oss i de skönaste svängarna som finns där ute i de ständigt fina och liksom ännu fläckvis oupptäckta blues-markerna. With A Feeling på fältet !

En så fin hyllning av minnet till Otis Rush som Björn personligen sett Live Over There i en lång 4-sets konsert. Pust vilken lycka!

Publiken har svårt att sitta still och litet dansgolv fixas…

…och plötsligt tror alla att Jimi Hendrix vaknat från det döda – men Björn & Bandet har en fantastisk elektrisk fin förmåga att tolka storheterna på ett sånt personligt sätt så vi svävar som änglar allihopa.

Fly on my sweet angel
Fly on through the sky
Fly on my sweet angel
Forever I will be by your side

Helt plötsligt tar kvällen slut… eller landar lika vackert som flygplanet ute på Bunge Flygfält.

Däremot lyfter bandet vidare mot stadens brus där även innerstadsbesökare kommer få njuta heligt på en Sankt Hansgata… borde heta Sankt Björn Persson Band Road var de än drar fram i sin lilla svarta turnébil.

Lyckliga må de vara som får möta dessa vackert bevingade musiker på sin Heliga Härliga Bluesresa.


Dessa beskrivna gitarrkonserter, delvis med bumba,  är samtliga arrangemang genom KUNO, Kulturförening Norra Gotland, som har som ambition att:

Föreningen är tillgänglig för alla som vill vara med att skapa, ta del av och att sprida kultur och på så sätt verka för ett rikt och blomstrande kulturliv på norra Gotland. 

Naturligtvis behöver du inte bo här på norr – alla är hjärtligt välkomna när KUNO gör något för dig/alla. Kolla gärna in FB-sidan för kommande program!

https://www.facebook.com/groups/848505015205949/

PSSSST: Blir du dessutom medlem så får du lite rabatt på entrén samt lätt kan vara med och påverka framtidens fina program… säger glad medlem 😉

Samtliga foton: Glada Gotland


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *