Hösten har många minnen… och busiga ansikten!

Vid tillfällig och kärt återbesök i Visby under torsdagen (18/10) så passade jag på att gå delar av ringmuren och njuta av höstprakten. Vid varje steg så rullades minnen upp eftersom jag haft lyckan att ha denna miljö som lekplats extra mycket för typ 60 år sedan!

Börjar vid Sankt Göransporten som ju både har trä samt stenbro innan du går in/eller ut genom porten. Nu så här utanför turistsäsong eller medeltida hålligång så lyste Loke Nyberg med sin frånvaro… trubaduren som ju gjort sig känd genom sina täta besök just vid denna passage.

Hade han varit hösthärligt varit här nu så hade ju Beatleslåten All You Need Is Löv passat på notbladen!

Foto: Glada Gotland

Sedan när jag går från Nodergravar i riktning mot Östergravar, innan jag skall passera bilhålet Norderport, så står hon där ståtligast av alla Långa Lisa… sex våningar skön och solklart högst av alla torn i muren.

Love You Lisa !

Foto: Glada Gotland

Det snälla trädet intill har liksom fint & försiktigt spridit en väldigt vacker lövmatta på stigen, kanske lite för att jag skall sakta stegen och prata gamla mysig minnen en stund.

Det gör jag gärna och framför henne i Nordergravarbacken har hon ju sett mig under tidigare år när jag for fort som bara den på ett flygande tefat…

…men istiden får gärna vänta länge på sin coola ankomst – denna härliga höstdag. Tack varma Lisa!

Vidare mot en kaponjär som har mig kär…  byggnad som sticker ut från muren, här lekte jag och klasskamrat Tommy ofta och klättrade och gömde oss samt sköt med ärt-rör ut från skytteluckorna mot stackars ovetande tanter och  fula gubbar som råkade passera.

Foto: Glada Gotland

De ju aldrig gjort nåt ont för att smaka smärtande gula ärtor. Men vi försvarade ju innerstan… även om vi båda två bodde strax utanför i de moderna hyreshusen!

Värre var det när det uppdagades – då fick vi själva smaka på nåt än mer smärtsamt, ris gör ont det med, det här var ännu på agans tid!

Vidare så ser jag nyponen vackert växande som jag plockade och använde dess frön som klipulver till ont anande kompisar… vad kom allt bus ifrån!? Får väl trösta mig med att det var ekologiskt!

Foto: Glada Gotland

Hur som helst fängslade muren mig redan då som liten, och visst fantiserade vi mycket om de som kanske var fängslade på riktigt, fin utsikt fanns ju i alla fall!

Foto: Glada Gotland

Men visst har det varit ett blandat stöd i livet när du varit föööör busig, precis som ringmuren när den börjat tippa över!

Foto: Glada Gotland

Låt stödet fortsätta blomma – alla blir befriade och glada!

Foto: Glada Gotland

Här en passande bild på hur det känns när nytt och gammalt möts – de gamla har minnena och erfarenheterna – det nylagda har nya knep på sammanhållning för allas bästa trivsel in i framtiden.

Foto: Glada Gotland

Efter jag passerat Österport så finns graffiti av passande höstslag, på legalt träplank vid gång/cykelvägen, som liksom ler åt de minnen jag haft med mig på vägen.

Foto: Glada Gotland

Mitt mål för dagen är på söder… på vägen dit stannar jag och doftar på bussarna och rosorna!

Foto: Glada Gotland

Rosornas stad, jo de vita fina strax utanför Söderport är bedårande liksom min höstpromenad blev.

Foto: Glada Gotland

Observera de 13 tinnarna som verkligen ger muren lit annorlunda stuk här  – enligt sägen red en gång Waldemar Atterdag in här 1361, efter ha rivit muren, med 13 ryttare i bredd.

Jag nöjer mig att fredligt fortsätta mot frissan som numera brottas med att göra fin frisyr med mina kvarvarande 13 hårstrån mitt på knoppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *