Läs Marias vinspalt – allt annat är korkat!

En vinspalt med midsommartips ville han ha, Redaktörn. En vinspalt på Glada Gotland – inte läge för några tips om sura gamla viner där inte. Och visst kan jag skriva om vin, nästan lika bra som jag kan dricka det. För vin dricker jag. Frekvent, om än i måttlig mängd, och njutningsfullt. Det är faktiskt min enda merit i CV:n för vintipsare på Glada Gotland. Och så vet jag vad jag gillar i vinväg, och det är inga sura gamla viner. Där kan han vara lugn, Redaktörn. Vin dricker man för att det är gott – allt annat är korkat.

Maria med fötterna på lådvin

Dessa fötter har trampat hem en och annan druva till altanen

 

Så här i midsommartid, när grillar och sillar slåss på våra bord och vi gärna sitter och dillar på ofta tämligen kylslagna altaner och husvagnscampingar, vill jag slå ett slag för viner som de flesta gillar. Lättdrucket, allround och enkelt är ledorden. Vi börjar med en röd.

#7451 Roodeberg. En fruktig och smakrik sydafrikan med en blandning av druvorna cabernet sauvignon, merlot och shiraz, som blivit en sådan favoritafrikan i mitt hem, att den kort och gott omnämns ”Husets röda”.  -”Fruktig, något rökig smak med inslag av fat, mörka bär, örter, lakrits och choklad” står det med vinvokabulär i Systembolagets beskrivning. Och om man skulle ge sig till att försöka skilja de olika smakerna åt när de rullar runt på tungan, så ja visst, de finns där. Och de harmonierar på ett ytterst sympatiskt sätt. Vinet är just smakrikt och fruktigt, kryddigt, ”hett” och milt på samma gång…gott, helt enkelt! Roodeberg matchar en rejält marinerad och grillad köttbit, likaväl som en pastasallad eller en laxbit. Och priset är fullt överkomligt, 89 välinvesterade kronor för en flaska och 269 dito för en bag-in-box. Bib:en håller samma klass som flaskan, så varför inte passa på att storhandla?

Maria bag in cat

Kan matte så kan jag – spinnande sydafrikan

 

#22139 Les fumées blanches får bli mitt tips för den som vill ha en vit midsommar. Gjord på den lättillgängliga sauvignon blanc-druvan kan detta vin aldrig beskyllas för att vara surt. ”Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av päron, nässlor, passionsfrukt och lime” med Systembolagets ord – torrt, friskt, fräscht och gott med mina. Det här är ett snällt vin, sticker inte ut åt något håll, och passar således de flesta gommar. Ett ”nybörjarvitt” att servera gästen som alltid påstår att vitt vin är surt. Les Fumées Blanches är en liten glädjespridare som passar till sommarsalladen, den grillade sparrisen, ostbrickan, fisken, eller att bara smutta på i väntan på att grillen ska bli varm. Blanda två delar vin med en del välkylt bubbelvatten med citron- eller päronsmak. I med ett par skivade jordgubbar, och vips har du en välkomstdrink som är både enkel, läskande, god och vacker! Les Fumées blanches finns i flaska för 79 kronor och i bib för 217 kronor. Flaskan håller något högre kvalitet, men knappast så mycket att ett storköp inte lönar sig – det här är ett försvinnande gott vin!

Marias vin glas

Marias läckra glas(s) – skål och slick kyler heta läppar!

 

Vi kom ju redan inledningsvis överens om att vin dricker man för att det är gott, allt annat är korkat. Men hur det nu än är – vin innehåller alkohol. Jag har faktiskt provat många av de drycker som marknadsförs som ”alkoholfritt alternativ”, men hittills inte hittat någon som är mödan och kronan värd. Mitt alkoholfria alternativ till alla tillfällen, midsommarmiddagar som bilkörarkvällar, är Pappa Wennströms Flädersaft (exklusiv småskalig och hantverksmässig ickekommersiell produktion förlagd till köket i mitt föräldrahem i Ljugarn) eller ett glas välkylt friskt och gott Aqua Communale (vanligt kranvatten), möjligen pimpat med en skiva lime. Dessa drycker rekommenderas även till midsommarsillen. Med min faiblesse för vin borde jag kanske hävda att det finns ett vin till alla maträtter, men när det gäller sill håller inte det. Vin. Och. Sill. Går. Inte. Så är det bara.

Marias vattentorn

Här finns det gott om gott Aqua Communale

Ja, det här var alltså ett försök att delge den som famlar lite stöd i vindjungeln inför den stundande midsommaren. Själv tänker jag fira traditionell svensk midsommar med sill, grill och chill. En hel del vin – lättdrucket, allround och enkelt – lär det bli. Och kanske något gott till kaffet. Jag har sedan länge en flaska Jack Daniels stående i ett skåp. Denna legendariska whiskey har fått mången rocker på fall, så det får bli en försiktig smutt i så fall. Tyvärr kan jag inte tipsa om den, eftersom jag inte har en aning om hur den smakar, whiskey är inte min grej. En försiktig gissning är att den smakar…”rock’n’roll” helt enkelt. Får jag fortsatt förtroende här på Glada Gotland återkommer jag till ämnet!

Marias Alice Cooper

– ”Jag har testat Jack Daniels kära läsare – det var inget poison”!

 

Glad midsommar – och skål!

Maria Wennström

 

PS: Glada Gotlands riktigt giftiga musiktips med Alice: http://www.youtube.com/watch?v=Qq4j1LtCdww

Till Maria W. säger Glada Gotland Trevlig Midsommar på dig själv och Welcome back med mer tips – eller hur kära läsare! Lämna gärna kommentarer, önskemål och skåla i fältet här nere!

2 thoughts on “Läs Marias vinspalt – allt annat är korkat!

 1. Pappa Wennströms flädersaft finns också i ett alkoholistiskt alternativ! Se här:
  1del flädersaft och 4 delar vodka omröres i stort glas och spetsas med ett antal
  isbitar.
  F ö är pappa Wennström ingen vindrickare. Han håller sig till ett gott och källarsvalt öl, till vodka
  (gärna den lettiska LB – som inte finns i Sverige) samt till Tullamore DEW om inget annat bjudes.
  Lev väl och glad midsommar på er
  Pappa Wennström och mamma Wennström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *