Ovan där men inte ovan där

Hallå där uppe i kyrktornet Mats Hermansson…

…hur har du det ”ovan där” i Visby Domkyrka, ja nu är du ju inte precis ovan där inom ditt yrke, hur länge har du jobbat som Domprost nu?

-”Jag har varit domprost i Visby i 5 år”

När och hur började ditt kall inom kyrkan och har du alltid varit inom kyrkans värld eller har du prövat på något yrke som så att säga inte var så kristligt?

– ”Jag konfirmerades 1972 och har sedan dess varit aktiv i kyrkan. 20 år senare prästvigdes jag. Har ingen annan yrkeserfarenhet.”

Vem eller vad var det som gjorde att du blev frälst?

– ”Jag använder själv inte ordet frälst på det sättet som frågeställningen antyder. Det som gjorde att jag intresserade mig för kyrkan och tron var att jag mötte goda människor i de sammanhangen. För första gången mötte jag vuxna som såg mig och räknade med mig. Det var viktigt för mig när jag började vandra på trons väg.”

Mats med charlotte i regnbågens alla färger

Charlotte Bachelder, domkyrkokaplan och Mats bevisar med regnbågens fina färger att kyrkan är till för alla.         Foto: Pia Tofténius

 

Vad är det bästa med att jobba i Visby Stift?

– ”Jag arbetar i Visby domkyrkoförsamling som är en del av Visby stift. Jag trivs på ön och i staden, möter många goda människor.”

 Hur var det nu i Visby Domkyrka med det som hände på vinden, är det klarlagt och ligger bakom dig nu?

– ”Ungefär fem år innan jag kom till Visby började man i församlingen skissa på att iordningställa ett museum på vinden. Man sökte och fick, i flera etapper kyrkoantikvarisk ersättning för olika förstudier. Man fick också pengar till förstudier som aldrig blev av. När jag kom till församlingen som ny domprost så var jag med och felaktigt rekvirerade pengar till ett förstudium som aldrig blev av. När ett nyvalt kyrkoråd beslöt att lägga ner projektet med museum på vinden så hade vi pengar som var över och som aldrig skulle komma att användas till det de var tänkta för. Jag skrev ett förklarande brev till Svenska kyrkan och berättade som det var och såg till att summan återbetalades till kyrkan centralt. Alltså; församlingen upptäckte själv ett fel i sin hantering av ekonomiska medel, anmälde själva felet och betalade tillbaka hela beloppet. Värre än så var det inte.”

domyrkan med träd

Visbys vackraste vind

 

Tror du att alla affärer som trots allt dyker upp inom kyrkan också får folk att börja tappa tron – eller är det andra orsaker?

– ”Jag tycker egentligen inte att det är mer ’affärer’ i kyrkan än på andra arbetsplatser. Vi är en av Gotlands största arbetsgivare – och arbetar med något som berör alla. Det är självklart att det blir konflikter. Om man dessutom verkar i ett sammanhang där vi inte vill soppa konflikter under ytan – ja, då betyder det att det kan se ut som det är konfliktfyllt. Detta i kombination med att hela kyrkans organisation är öppen, demokratisk och helt genomskinlig gör att det lätt verkar konfliktfyllt i kyrkan.”

Dela med dig med någon händelse där du verkligen såg att Svenska Kyrkan hade en betydande positiv inverkan på någon individ eller grupp!?

– ”Jag ser detta varje dag i rikligt mått. Svenska Kyrkan är med och gör skillnad för oändligt många människor på Gotland – och runt om i världen. I vardag och fest, i det stora och lilla sammanhanget, i det personliga och i samhället.”

 Säg med några meningar vad som är den finaste meningen med att tro på Gud!?

– ”Tron på Gud är oerhört personlig och det är svårt att säga något generellt. Men min farmor sa när hon skulle dö: Min tro har hållit genom hela livet – och den håller också att dö på.

Mats ikonmåleri hand

– ”Tron på Gud är oerhört personlig…”

 

Finns det något läge då du kan blir riktigt arg,  ja till och med förbannad och vill svära!?

– ”Det är klart att jag kan bli förbannad. Och för mig så är det ingen avgörande gräns vid just ett svärord. Jag är oändligt trött på människor som ursäktar sig när jag är med och de svär.”

 När du inte jobbar så verkar vara aktiv på fritiden som bland annat ikonmålare, skriver blogg med mera, har du ytterligare intressen som du odlar?

– ”Min blogg är egentligen inte ett intresse eller hobby utan en del av mitt uppdrag att vara präst. Jag kommunicerar omkring det angelägna. Mitt stora intresse är att måla, till exempel de bilder som jag kallar presenningikoner.”

Mats med ikonmålning

Mats, till vänster, med egen fint målad presenning.  Foto: Anna-Carin Gabelic

 

Vad gör dig riktigt sprudlande glad?

– ”Glädjen hos mig är som störst när jag får vara med och se människor växa.”

Musikaliskt när du vill lyssna, vad blir det då för något?

– ”Jag lyssnar rätt mycket på musik. I arbetsrummet spelar jag gärna musik när jag skriver. Visa, pop, rock …”

Förutom psalmer, sjunger du själv och spelar något instrument?

– ”Något instrument kan jag inte spela.”

Vilken gotländsk gröda, produkt eller maträtt tycker du allra mest om?

– ”Saffranspannkaka är en favorit”

Har du någon favoritplats på ön dit du gärna återvänder gång på gång?

– ”Jag tar ofta långa hundpromenader i kvälls Visby. Strandpromenaden är en sträcka jag gärna går.”

Mats hund på promenad

Mats vovve Aron gillar både sten- och strandpromenader -”Vov”

 

Sist men inte minst – vad är det bästa med att bo på Gotland?

– ”Det är en förmån att få bo i Visby. Natur och kultur är +effekt”

 

———————————————————————————————————————————————————-

Glada Gotlands länkservice: Här hittar du domprost Mats blogg:

http://blogg.svenskakyrkan.se/domprostmats/

Och här kan du läsa mer om hela Visby domkyrkoförsamling:

 http://www.svenskakyrkan.se/visby

Om du vill kommentera något som Mats har sagt eller som Glada Gotland har skrivit om här eller i övriga inslag, använd gärna kommentarsfältet här nedan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *