Mama Mia…Måns är som en Prosecco

HAH! Han gick på det, Redaktörn, och bad om ännu ett finvinsinlägg på Glada Gotland! Och eftersom jag sällan tackar nej till ett tillfälle att ta ett glas vin, så är jag inte sen att hörsamma kallelsen. Och samtidigt som jag känner äran stiga mig åt huvudet som bubblorna i den finaste champagne, ser jag mig föranledd att ta tillfället i akt till en folkbildande insats – jag är ju trots allt högskoleutbildad pedagog.

Maria ”Mia” Wennströms bubblande vintips inspirerade av allsång

Ni vet, det var ju allsångspremiär i veckan. Alltså den riktiga allsången, inte den där gränshistorien eller den gränslöst tråkiga Lotta-varianten, utan THE Allsång. På Skansen. Med Måns *flämt*. Och till Allsångspremiären ska det enligt traditionen drickas bubbel. Det SKALL drickas bubbel. Typen av bubbel bestäms vid detta högtidliga tillfälle av vilka gäster Måns *flämt* har lyckas skramla ihop. Och i vinkylen (ja, jag har en sådan – det är min favoritmöbel, rekommenderas till både slott och koja) fanns lägligt både champagne, prosecco, cava och vanligt enkelt mousserande vin. Så det fanns att välja mellan.

Marias vinkyl

Favoritmöbeln fint fylld och alltid inom räckhåll

Jag kollade gästlistan och kom efter en del vägande för och emot fram till att årets Allsångspremiär var en prosecco. För att ni ska förstå mina bevekelsegrunder måste jag nog kort och på ett sätt som alla begriper reda ut de väsentliga skillnaderna. (Jag erkänner – trots min folkliga framtoning tenderar jag att bli något av en snobb när vi snackar bubbel. Jag när också en ödmjuk förhoppning om att slippa se bilder i sociala medier på plastmuggar med ”skumpa”, eller Facebookuppdateringar om ”champagne och ölkorv”, när det rör sig om ett simpelt mousserande vin, och inte på något sätt ädla droppar som får kallas champagne!)

Vi börjar med den i mångas tycke ädlaste av drycker, Champagne. Champagne tillverkas enligt strikta rutiner i den nordfranska regionen Champagne (sic!). Ursprungsbeteckningen är mer skyddad än Michael Jacksons kvarlevor, ingen annanstans på jorden får lokalproducerade drycker kallas champagne. Vilka druvsorter som används skiljer sig åt, men tillverkningsprocessen är inledningsvis helt den samma som för både cava och prosecco, man jäser ett stilla vin i kar.

Sedan blir det hantverk på riktigt. Champagnen tappas på flaska, jäst tillsätts, och vinet får jäsa en andra gång. Jästavfällningarna skakas ned i flaskhalsen, som sedan fryses så att korken kan tas ut tillsammans med jästresterna. Ny kork i flaskan med den klassiska metalltråden, flådig etikett på, och champagnen är färdig. Även champagnens lagringsprocess är hårt styrd utifrån strikta rutiner vad gäller förvaring, temperatur och tid. Som orsak till champagnens väl tilltagna prislapp brukar förståsigpåarna ange att den helt enkelt är godare, vilket sägs bero på druvornas växtförutsättningar och i viss mån lagringsprocessen, och att det är ett större pyssel med att få fram en riktigt bra champagne.

Personligen tror jag att det också handlar om att tillverkarna lyckats med marknadsföringen (som startade redan för många hundra år sedan): champagne är ’fint’. ’Fint’ är dyrt. — ”Champagne should be cold, dry and free”, sa Winston Churchill. I detta är jag honom helt enig. Och som generator för flärd, glamour och lyx är champagne svårslaget.

Översatt till Allsångsgästerna kan man kanske säga att Gyllene Tider är champagne. Möjligen också Carola (när hon sjunger – när hon pratar är hon ett vanligt skitvin om du frågar mig). Eric Ericssons kammarkör är definitivt champagne. Och Måns *flämt*…

Marias bubbel Mia

Trots namnet: –”Ett riktigt skitvin” enligt Mia, vad säger Carola!? Det får vi inte veta, den passar inte med allsång, usch!

Över till grannen, den spanska cavan. Cava tillverkas i princip i hela nordöstra Spanien, men i huvudsak är det Katalonien som står för produktionen. Enligt katalanerna själva är det också – naturligtvis – bara där den riktiga cavan görs. Cava (katalan för ”källargrotta”) tillverkas av såväl jätteproducenter, som ytterst småskaligt i vanligt folks källare. Till skillnad från champagnen jäses cavan även den andra gången i ett kar tillsammans med jäst och socker, innan den tappas på flaska. Cavan ska inte lagras när du väl fått hem den, den är så att säga drickfärdig.

Allsångs-gästen Passenger är definitivt cava. Lite ruffig, inte så glamourös, men finstämd och ger mersmak. Och jag tror faktiskt att Måns *flämt* hellre ser sig som cava än som champagne, om man skulle fråga honom.

Vad gäller Prosecco, så kan man enkelt beskriva den med ”som cava, fast italiensk” (förlåt alla italienare). Namnet prosecco kommer ursprungligen från namnet på den druva man använder, men för att undvika sammanblandning har druvan nu döpts om till Glera. Den norditalienska regionen Valdobbiadene är proseccons högborg, där den tillverkas under kontrollerade former som bland annat involverar en andra jäsning i stora stålkar. Detta ska enligt producenterna ge ett ungdomligt fräscht vin. Zara Larsson, nyligen fylld ’moppe’ enligt Måns *flämt*, är väl Prosecco så det dånar med sitt ungdomliga utseende och mogna fylliga röst.

Men, tänker nu vän av ordning, det är ju 5-1-1 – hon sa ju att premiär-Allsången var prosecco? Jo, det var visserligen premiär, men jag blev lite snål. Och en flaska fin champagne är inget man öppnar i sin ensamhet, tar ett glas eller två av och sedan slår i korken för att spara till ett annat tillfälle. Den ska delas med någon man tycker om – allt annat är korkat.

Dagens bubbeltips:

#7710 Marques de Monistrol, 79 kronor. Frisk och fräsch cava, smakrik utan påtaglig sötma (”torr”). Passar som såväl smuttvin som till en sallad eller laxbit.

#7720 Castelforte Prosecco Extra Dry, 75 kronor. Snustorr Prosecco som blivit min favorit den här sommaren. Passade utmärkt tillsammans med Måns *flämt*.

#7418 Bollinger Special Cuvée Brut, 395 kronor. Kall, torr, och knappast gratis. Men mycket frisk och extremt lättdrucken. Lyx i en flaska.

Marias bubbel med Måns

Mannen till höger är som flaskan i mitten – hjärtegod!

Javisstja. Det var ju det där med rockwhiskeyn (jaja, Jack Daniels är en bourbon – jag vet!) också. Midsommarhelgen var trevlig på många sätt, men så himla mycket rock’n’roll blev den faktiskt inte. Så jag ber – om förtroende ges – ännu en gång om att få återkomma.

********************************************************************************************************************

Glada Gotland tackar Fröken Wennström för att vi nu fått bubbelkunskap att hämta och tack Måns för att du fått Mia med din allsång (?) att flämta! Nu undrar vi förstås spänt inför nästa  SVT1 program, tisdag den 2 juli, vilken dryck som gäller när Yohio, Amanda Jensen, Oskar Linnros. Lisa Nilsson, Kjerstin Dellert och Peter Jezewski skall steppa ut på Skansenscenen!? http://www.svt.se/allsang/

_DSC9005.JPG

Måns utan Mia men med @llsång!                                                                  Foto:Carl-Johan Söder/SVT

Eller blir det något helt annat när vinkylen öppnar sin dörr för inspektion nästa gång!? Du som är riktigt nyfiken kan skriva i fältet här nere och fråga Mia själv… hon svarar gärna på korkade frågor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *