Mötet med Linné uppe på Östergarnsberget blev nåt riktigt rart i hästväg!

Igår träffade jag Carl von Linné som precis som han gjorde år 1741, red omkring på sin häst och upptäckte faunan här på ön.

P1060866

En magnifik ridstil hade han och jag frågade vänligt om han hade tid att låta kusen vila sitta av och hjälpa mig med det latinska namnet min absoluta favoritblomma Blåeld som så vackert tittade ut på utsikten från Östergarnsberget.

Ptroooo!

Ärade Herr Krusell,  en ära detta är en Echium vulgare. Jag kommer just från Öland och där var det rena Neptuni åkrar i deras klapperstens fält

Men oj denna utsikt härifrån berget är ju riktigt bedårande för dessa arter i familjen förgätmigejväxter.

Gotland äro verkligen fantastiskt, så sant jag heter Linné.

P1060859

Vägen hit idag för mig gick ju i modern bil… på fint slingrande väg…även om en elcykel hade kunnat ta mig hit lekande lätt, men det får bli ett tramp nån annan gång , för vackert är bara förnamnet!

P1060879

Den gamla skolan där nere…

P1060863

...har förutom ett fik med formidabelt gott kaffe och smarriga bakverk…även företag av alla de slag. Den levande landsbygden skyltar med sina färdigheter – lite massage eller hämtpizza!? Livet här är fullt av goda val!

P1060885

 Kyrkans vita vackra fasad gör mig också glad… en av 96… eller hur många vi nu har här på ön, tappat räkningen men verkar som varenda socken har nåt torn att låta klockorna klämta i – annars räcker det gott med fågelsång från de prunkande träden.

P1060864

 Lämnar dock utsiktsplatsen en stund och beger mig inåt berget på en stig – hinner inte gå långt förrän jag blir utmanad på varpa!

P1060868

Ja någon lekfull person har helt enkelt ordnat små numrerade bunkrar och serverat stenar i en hög så det är ju bara till att ställa sig vid stocken och försöka kasta rätt!

P1060870

Jo, jag träffade nummer 1 + 2 +3 rätt fint... de andra behöver vi kanske inte låtsas om just nu!?

P1060875

Men oj sådan vackra intensivt gula små blommor jag höll på att trampa på – men Linné var redan på väg på sin häst igen för mer upptäckande längre bort så jag vill inte störa vår stora botanist.

Så nu frågar jag dig kära läsarevad heter de här!? ↓↓↓

P1060880

 Så fantastiskt – med eller utan namn på växterna men kanske dags att skaffa sig en riktigt upplysande bok och få lite språkkunskap på köpet!

Linne bok

…eller kanske nöja mig med denna moderna variant som ju gör det lättare att trivas i det gröna på de båda öarna!

Linne bok öland gotland

 PS: Du som vill veta mer om Östergarnslandet så rekommenderar Glada Gotland denna sida:

http://www.ostergarnslandet.com/

Samt mer om Skolhuset i Östergarn där jag var på besök – deras hemsida finns här:

http://skolhusetostergarn.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *