Sött & gott och en finsk sensation !

Ärtsoppa med punsch… det är ju både gott och en riktigt svensk tradition. Ja speciellt om Flaggpunsch serveras därtill.

Sött & Gott… men Svenskt !?

Jomenvisst… inte! För sedan flera år tillbaka är detta fint flaggande flaska med dess gyllengula innehåll tillverkad av Pernod Richard i Finland.

Kyllä på det !

Kanske inte mer än rättvist när vi i Sverige fingrat på annat smaskens från grannlandet som vi knådar ihop här – finska pinnar till exempel.

En annan finsk sensation – som du kanske inte visste – är att Sir Olle Blom är tillverkad där och sannerligen på ett sportsligt sätt!

Brita & Lars, Olles mor & far, bevistade nämligen Olympiska Spelen i Helsingfors 1952

 Paavo Nurmi tände elden så tände de till på varandra… riktigt ordentligt !

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Olympiska_sommarspelen_1952

För att fira att spelen gått så fint så for de blivande föräldrarna tillbaka till Helsinki i april 1953 och guldklimpen O kunde titta ut ! Extra eloge till barnmorskan Marja-Lisa !

Detta förklarar ju en hel del av vår väns finskfyllda sisu och i helgen kommer han på gästspel hit till ön för att hylla hårdrocken i Distgiss med ett Hallelujah Moment, tacka Lordi för det! 

Annars är ju poika O:s musikfavorit Mauri Antero Numminen där han inför sin resa till Gotland klätt upp sig fint och gärna nynnar på nån av dessa Fårskallevisor.

Bääätre muuuusik finns inte !

Bräker snällt vår Helsinkesork –  ja till och med bokhållaren Uriah Heep håller med om det och gör en notering i skivkanten

Förresten så kommer nu vår finske vän ”åka hem” till hemlandet och fira självständigheten ordentligt, 100 år fria från Ryssland… men nytra turister från alla glada länder tas ännu tacksamt emot.

För att dock klara hemspråket så har duktig O-dopad träning pågått flitigt  just för att samspråket skall kunna fin(sk)t föras på rart & rätt tungomål.

Foto: Suomisork

Kippis !

Mer om Finlands självständighetsdag som firas den 6 december – och säkert under fler dagar för finskfirarsugna  kan du gärna kolla in här 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Finlands_sj%C3%A4lvst%C3%A4ndighetsdag

One thought on “Sött & gott och en finsk sensation !

  1. Vad Glada Gotland nu erfar efter extra ettrig efterforskning så betydde förkortningen OS i Helsingfors 1952 = Olle Spelen ️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *