”…den bästa hjälp vi kan ge är att skaffa faddrar till skolbarn…”

Jag vill lägga till ett brev som jag brukar skicka till de som är intresserade av min hjälpverksamhet här – du kan väl se om du hittar något intressant i det och har du mera frågor så är det bara att höra av sig. //Anders Hellberg

HAPFF

Brev:

Jag och min fru Prescilla flyttade till Filippinerna för snart fyra år sedan och vi trivs faktiskt riktigt bra så vi blir nog kvar här många år till. Vi har köpt ett fantastiskt hus och ett litet företag som hyr ut lägenheter. Vi har just avslutat påbyggnaden av en våning till så nu är det 17 lägenheter totalt.

Det är ju en rejäl omställning att flytta till en annan världsdel men allt funkar bra så här långt. Vi flyttade till ett av världens fattigaste länder och jag kan stå ut med de flesta kulturskillnader i mitt nya land men jag har otroligt svårt för att se barn lida som de gör här på grund av fattigdomen. Vi försöker att hjälpa så mycket vi kan här, men behoven är enorma så vi bad en del vänner om hjälp.

Vi startade upp ett litet hjälpprogram för att på vårt eget sätt kunna hjälpa de mest utsatta i vår närhet. Mina vänner och deras bekanta i Sverige sänder oss lite pengar varje månad och vi fördelar dem på alla möjliga sätt för att ge hjälp.

Vi har bland annat hjälpt skolor, reparerat fallfärdiga hus, delat ut cirka 800 matpaket vid olika tillfällen, i fjol delade vi ut 120 julklappar till de allra mest utsatta barnen, och i julas åkte vi runt och delade ut matpaket till 315 familjer. 4 ggr har vi varit på sjukhuset och betalat vård och medicin för att hjälpa familjer som inte kan betala. Efter jordbävningen och den stora tyfonen i fjol har vi hjälpt 8 familjer att bygga upp sina hus igen och vi skickade 2000 kilo ris till de tyfondrabbade områdena. Detta och mycket mycket annat har vi hjälpt till med.

Vi redovisar alla hjälpinsatser vi gör på vår Facebook-sida som heter HAPFF (Help A Poor Filipino Family.) Gilla den sidan på Facebook så kan ni se när vi gör någon insats.

Anders Hellberg HAPFF

https://www.facebook.com/helpafilipinofamily?fref=ts

Men egentligen tycker vi att den bästa hjälp vi kan geär att skaffa faddrar till skolbarn och på så sätt får barnens familjer råd att låta barnen fortsätta i skolan istället för att arbeta för familjens försörjning.

Cirka 50% av barnen får aldrig gå ut skolan här (10 år) och så mycket som 20% av dem slutar skolan innan de gått ut tredje klass.

Här betalar man allting själv för att få gå i skolan. Det är skolavgift, skoluniform. böcker, pennor, papper, skolmat och resor till o från skolan. Ingenting subventioneras från staten så många har helt enkelt inte råd att låta barnen gå i skolan.

Anders Hellberg skola

Fadderns hjälp gör att barnen kan fullfölja sin skolgång och få sin utbildning och då de slutat skolan har de möjlighet att få ett bättre betalt jobb, hjälpa sin familj, och på så sätt bryta sig ur fattigdomen.

Vi har idag kontakt med två skolor, en i Zamboanguita och en i Bais, dessutom har vi hjälp av två kyrkor att hitta de duktigaste barnen i skolan som inte har familjer med ekonomi för att få fortsatt utbildning.

Då vi får en förfrågan från kyrkan eller skolan om ett barn så åker vi alltid och intervjuar barnet om deras vardagliga liv, om skolan och om familjen. Vi informerar också barnet och dess föräldrar om vad som krävs av dem för att månadspengen ska komma till familjen varje månad.

Vi ska ha kopior på deras betyg efter varje termin och om de slutar skolan eller betygen blir markant sämre så stoppar vi betalningarna.

De ska skriva brev till sina faddrar varje månad som ett litet tack för hjälpen men faddrarna behöver inte skriva till barnen.

Då vi delar ut pengar till barnen så ger vi dem alltid till mamman eller mormor/farmor och vi berättar för hela familjen att pengarna ska gå till familjens behov så att de har råd att sända sitt barn till skolan. Vi vill inte att barnen ska få pengarna och konsumera dem på skräp utan vi kontrollerar att de verkligen går till sånt som behövs.

Anders Hapff

Vi informerar dem också att hjälpen som är tidsbestämd till barnets skolgång.

De som idag är faddrar i Sverige betalar mellan 150 – 400 per månad och de har förbundit sig att vara faddrar från 2 år upp till 10 år. Var och en bestämmer själva hur mycket de vill betala. Jag hittar barn som passar till alla belopp. Jag har en som betalar 100 kr per månad och då har lagt ihop hans insättning med en från en annan Fadder.

Varendaste öre som faddrarna skickar till oss går till barnens familj. Vi lägger ner en hel del tid och då vi reser runt så betalar vi själva för bilkostnaderna.

Vår belöning är att få möta dessa underbara barn och de tacksamma familjerna då vi kommer med pengarna. Det känns gott i våra hjärtan då vi hjälper de mycket fattiga barnen här.

Vi har idag 60 fadderbarn som vi administrerar. Ryktet om oss har spritt sig så vi har redan flera barn som står i kö, intervjuade och klara. Efter min Sverigeresa i Juli så har vi mer än dubblat antalet fadderbarn, fantastiskt.

Vi åkte runt på ön i i slutet av juli och delade ut pengar till våra fadderbarn och då passade vi även på att träffa alla barn som anmält intresse. Det blev 16 mil och 19 intervjuer på 9 timmar, vi hade inte ens tid med lunch. Efter det har jag spenderat 4 dagar med att skriva brev till de som anmält intresse att bli fadder.

Lite geografi:

Vi bor i Zamboanguita som ligger 2 mil söder om Dumaguete. Dumaguete är största staden på den här sidan om ön och där har jag min firma som hyr ut lägenheter. Allting har sin plats på Filippinernas tredje största ö, Negros östra sida. Negros ligger mitt i Filippinerna, eller kanske något mera söderut.

Så här går det till om man vill bli fadder:

  • Ni sänder en bekräftelse på att ni vill bli fadder.
  • Jag återkommer med info så snart jag hittat ett lämpligt barn.
  • Ni godkänner och startar en automatisk överföring till HAPFF:s konto i Swedbank konto 8480-6 903 826 8984. Ni får ett namn och nummer av mig som ska stå på insättningen
  • Varje gång ni sätter in pengar så vidarebefordrar jag dem till fadderbarnets familj.
  • Fadderbarnet kommer att skriva ett brev till er. De har mycket sällan datorer eller telefoner så för att det ska gå snabbare så skannar jag breven och mejlar till er och ni kan mejla till mig om ni vill skriva någon gång.
  • Jag skriver ut brevet och överlämnar det till fadderbarnet. Ni behöver inte skriva men hon ska skriva för att visa uppskattning för er hjälp.
    Sedan är vi igång.
  • Jag har inga kontrakt eller så utan om ni önskar att avsluta så meddelar ni oss med en månads varsel så jag kan försöka att hitta en annan fadder som kan ta över.

Vad tycker ni, vill ni bli en av våra faddrar? 

 

Anders Hellberg tack

 Läs mer om Anders Hellberg på Glada Gotland här:

https://www.gladagotland.se/pa-resa/pa-resa-med-anders-hellberg/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *