Ett släng av Swahili

Jambo!

Jag har fått ett släng av Swahili och det kittlar sannerligen skönt i öronen och på tungan. Asante sana.

Efter en liten avstickare till minst 30 grader varmare på andra sidan ekvatorn så uppstår ett språk som talas från hjärtat där i Kenya.

Karibu säger de jag möter och det känns att de menar det för det hörs i tonfallet och syns i ögonen och hjärtat säger Ndiyo.

Det var för de Big 5 vilda djuren vi kom och spanade i dagar på dammiga hoppiga vägar i torrt klimat. Safari njema. Vi var där en stund där de växte upp och lever hela livet och betar av gräset och grödan – om de inte blir uppätna av köttsugna förstås.

Det var mycket mer än Tano (5) djur vi fick se och möten med människor många miljoner fler. En del i lyx liksom oss, andra på soptippar eller i skjul av plåt. Masaierna i komockehyddor som delades med djuren. Hu? Nej men riktigt mycket Mu.

Men så ringde masaimobiltelefonen mitt i alltihopa – så kombinationen av uråldrig tradition och moderna kontaktmöjligheter gör nog att både jag och masaierna vill hoppa högt av glädje.

Kwai heri säger jag för denna gång och hoppas att även de som jobbar med turism och alla andra här på vår ö tar emot våra besökare med samma sanna intresse och varma språk – fast då räcker det ju på vårt tungomål, engelska eller tyska och att hjärtat är med långt ut på tungan.

Nataka hii!

 

PS: Översättningar och mer små berättelser samt bilder kommer längre fram, måste få svalna först!

 Kenya feb-mars 2013 784

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *