Från Rosornas stad till Björkarnas stad

Hej på dig Victoria Krusell…

 …. hemma på Gotlandsbesök, numera studerar du ju i Umeå på vilken linje då?

– ”Jag pluggar till förskollärare, och det är då åldrarna 1-5 man arbetar med då. Jag kommer påbörja mitt andra år nu i höst.”

 Är det här ditt drömyrke – eller vad ville du bli när du gick i småskolan?

– ”Det var inte mitt drömyrke när jag var mindre. Länge ville jag bli konditor med eget café. När jag var 12 ändrade jag mig och drömde om att bli kläddesigner, eftersom jag aldrig hittade några kläder jag tyckte passade mig i butikerna. Jag vill fortfarande jobba med något kreativt, men det finns olika sätt att uttrycka sin kreativitet på och det är väldigt roligt att göra det tillsammans med barn. Så i dagsläget är drömyrket förskollärare.”

 Du har ju packat ihop allt ditt pick och pack som du haft här på ön, flyttar du för gott nu?

– ”Jag har inga bestämda planer om framtiden, jag tycker om att ha det öppet. Nu vet jag vart jag kommer vara kommande 2,5 år, sen vet jag inte vart jag ska. Jag har en önskan om att bo utomlands ett tag vilket jag ska göra till verklighet så småningom. Jag skulle också kunna tänka mig att bo i Göteborg. I och med min utbildning känns det ganska fritt att flytta vart jag vill, eftersom det kommer finnas många jobbmöjligheter. Vad gäller Gotland så är jag inte säker på hur det kommer bli. Gotland kommer alltid vara hemma för mig, men det kommer alltid finnas kvar. Jag känner inte att jag måste bo här, det räcker med att komma och hälsa på ett par gånger om året. På så sätt uppskattar jag ön mycket mer.”

Victoria från Visby till Umeå 016

Från Rosornas stad…

Victoria från Visby till Umeå 029

…till Björkarnas stad, även om det finns fina björkar i Visby också!

 

 Hur reser du mest studentekonomiskt så långt norrut i Sverige?

 – ”För mig har det lönat sig med flyg, faktiskt. Det är inte det bästa alternativet utifrån ett miljösmart perspektiv, men det går så mycket snabbare och skillnaderna prismässigt mellan flyg och tåg är väldigt små.”

 Du har ju skrivit dig däruppe i Umeå kommun vilka fördelar ger det?

”För mig kändes det logiskt att vara skriven där jag bor. Det underlättar med post och tandläkare till exempel. Jag kommer nog upptäcka fler fördelar under tiden jag bor där.”

 Hur har du löst ditt studentboende?

– ”Första året bodde jag i studentrum, där man delar kök med de andra som bor i samma korridor. Det funkar bra som första boende, men jag hade ställt in mig på att bo där ett år och sen hitta något annat, vilket jag nu också har gjort. Nu ska jag hyra en trea i andrahand och då kommer jag ha en inneboende för att klara hyran.”

Vad är det bästa med Umeå tycker du?

– ”Det bästa är de människor jag har träffat. De är otroligt öppna och trevliga, och har gjort hela situationen så mycket bättre. Det kan vara svårt att flytta till en helt ny stad, men om man gör det i och med studier kommer man in i ett sammanhang. Jag tycker att Umeå är precis lagom stort också, man kan hantera storleken vilket är skönt när man kommer från en liten stad som Visby.”

Om vi tar oss tillbaka till ön, som du alltid är välkommen tillbaka till, vad har du gjort här i sommar?

– ”Jag har sommarjobbat på ett demensboende i Visby, vilket jag har trivts väldigt bra med. När jag har varit ledig har jag badat i havet, bland det bästa jag vet. Jag har umgåtts med min familj mycket, och även träffat mina vänner. Det är viktigt att tanka på lite extra när man är ifrån varandra så länge.”

 Vad är det bästa med Gotland?

”Närheten till havet. Jag saknar det uppe i Umeå, att titta ut mot horisonten utan någonting som stör.”

 Har du något favoritplats här på ön som du känner extra för?

– ”Jag har många favoritplatser, för olika tillfällen. Strandpromenaden är en av dem, dit går jag gärna och sätter mig med lite picknick och fint sällskap. Men jag är svag för ställen med utsikt över havet över huvudtaget, som Kyrkberget, Galgberget och så vidare. Ska jag fika går jag alltid till Hedbergs, det finns liksom inget annat fik än det. Annars kommer Slottsbacken alltid ligga högt upp på listan och nära hjärtat, det är hemma.”

När du gick på Donners gymnasiet i Klintehamn och tog studenten 2010 så spelade du bas i ett band, hur går det med musiken idag då?

– ”Jag har inte spelat sedan jag gick där, jag tröttnade och kände att jag inte kom någonvart. Men jag har med mig basen upp till Umeå, så kanske att jag vågar mig på det igen.”

Vilka är dina musikaliska favoritartister?

 – ”The Clash har varit mitt favoritband länge nu, och de la grunden i mitt musiklyssnande och breddade min smak. Patti Smith är också en favorit, hon är bra på så många plan och någon jag ser upp till.”

album-The-Clash-London-Calling

 

Patti Smith

Glada Gotland vet att du kommer mellanlanda i Stockholm och vara med om en premiär innan det är dags för Universitetsstarten i Umeå, berätta gärna mer om det!

– ”Jag ska tillsammans med min storasyster Sarah se Robyn, Kent och Winnerbäck, vilket ska bli väldigt roligt. Det känns stort att se Robyn, hon gör bra musik och jag tycker hela hon är så otroligt bra. Kent ser jag också fram emot väldigt mycket, vi var och såg dom för något år sedan och det ska bli kul att se dom igen. Blir ett perfekt avslut på sommaren.”

Vad i övrigt gör dig riktigt glad?

– ”Att få umgås med mina syskon. Det är inte så ofta vi kan ses allihopa samtidigt, och när vi väl gör det har vi så roligt och det känns i hela kroppen hur mycket jag tycker om dem och hur betydelsefulla de är för mig.”

 Vad gör dig riktigt arg?

– ”Personer som vägrar se saker ur andra perspektiv, som aldrig kan ändra sig eller försöka vilja förstå. Kan skriva så mycket mer om vad som gör mig arg, men i korta drag krig, sexism, rasism, djurplågeri, antifeminsim och så vidare.”

 Vad kan Gotland locka med lite extra för att du skall flytta hem igen efter din examen?

 – ”Egentligen inget särskilt, jag tycker om Gotland precis som det är. Men det hade varit roligt om det kunde bli ett större studentliv här nu, i och med samarbetet med Uppsala Universitet. Då hade det troligtvis varit lite mer liv även under vinterhalvåret. Men annars tycker jag om Gotland precis som det är.”

Victoria från Visby till Umeå 012

Kanske långt vägavstånd från Visby, tur att det är nära till mobil och Internet

 

Fakta: Vägavståndet mellan Visby – Umeå =  842 km  och mellan Stockholm – Umeå = 649 km

enligt avståndstabell.se

 

 PS: Om du undrar, kära läsare om släktförhållande, så stolt och glad pappa till Victoria det är jag det!

 

One thought on “Från Rosornas stad till Björkarnas stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *