Världens strängaste museum!

Alla som gillar rock har väl nån gång drömt om att fingerfärdigt kunna hantera en gitarr och få dess strängar att vibrera med skönt darr – så även jag och det var svårt att hålla fingrarna i styr när jag nu befann mig på världens häftigaste museum för detta instrument. Umeå 061

Clarence White är naturligtvis representerad, mannen i The Byrds som byggde om sin Fender Telecaster så finurligt med en stringbender för att få den att låta så countryrock skönt svajigt.

Men det börjar förstås från första plankan till att sakta men säkert utvecklas åt olika håll där gamla och nya artister hittar sin favorit, komponerar sina låtar och skapar sitt eget sound.

Umeå 033

Och här kan besökarna få ta del av den härliga utvecklingen och finner fantastiska original från de bästa gitarrtillverkare, två märken som båda är amerikanska och lite av konkurrenter men som tur är trivs fint tillsammans här.

Det är Fender och Gibson som är vackrast och låter bäst enligt tvillingbröderna Samuel & Michael Åhdén grundarna till denna fantastiska privata samling som nu kan visas upp i sitt alldeles egna museum som är världens största och lockar hänförda besökare till kulturstaden Umeå från när och fjärran.

Umeå 071

Men visst finns det andra märken också…som Hagströms här uppe på hyllan i den uppbyggda musikaffären modell 50-60-tal där även garaget som killarna själva hade som rep- och spellokal när de växte upp…Victoria kollar läget och blir kanske sugen att köra på sin bas igen!

Umeå 055

Vi vandrar vidare i lokalen efter ha lyssnat på utmärkt guidning från en av bröderna Åhdéns – den egen upplevda känslan han och brorsan hade  när de började samla på sig bilar och gitarrer i sin USA passion samt om när andra artister fann rötterna och utvecklade det på sitt sätt – på högsta tänkbara volym!

Umeå 034

En stoor artist som också får en liten men viktigt del av gitarrmuseét är Yngve Stoor. Han hanterade sin Hawaiigitarr så smäktande härligt honoluluhett efter sina många resor till dessa paradisöar. Fin och prydligt kavajklädd som vanligt!

Umeå 041

Nu är det många många fler strängar och utövare att njuta av högst upp i den gamla ombyggda skolan. På vägen upp går du genom en musikaffär där alla typer av instrument finns till salu. Eller om du nu känner dig sugen på annan typ av kultur så finns här både bar & restaurang samt möjligheter att uppleva artister live på Scharinska scenen.

Umeå 076

Här kan du själv gå på liten tur genom hemsidan – helt klart värd ett personligt besök för alla musik- & spelsugna – tärningen är kastad!

 http://www.guitarsthemuseum.com/static/sv/80/

Umeå 067

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *