Mattias har stor passi♥n för piano & svamp!

Hej där Mattias Svensson Sandell…

… om en månad, den 26 februari är det ju Nypremiär på den gamla Steinway & Sons flygen som har flyttas från Sankt Hans skolan till Almedalsbiblioteket i Visby.

Nyinvigning med bland annat en egen komposition av dig Mattias. Nu undrar GG hur långt ligger tonerna klara vad är det mer som händer i musikväg på biblioteket då!?

(Se gärna tidigare inslag på GG här: https://www.gladagotland.se/nojon/flygelflytt-gor-steinway-mer-tillganglig/  )

Det är en pianokonsert för solopiano och blåsorkester i 4 sammanhängande satser som kommer att uruppföras av Anna Christensson* som pianosolist, Gotland Musikens blåsorkester samt undertecknad som dirigent.

På konserten framförs också musik av Mozart, Beethoven och Prokofiev. De fyra satserna i min konsert heter ’Falling’, ’Intermezzo’, ’Ascending’ och ’Mirrored flowers’.

Du jobbar ju med musik till vardags också, berätta gärna vad du gör?

Till vardags är jag utbildningsledare på Gotlands Tonsättarskola och tillbringar mina dagar med att undervisa nästa generations tonsättare. Världens roligaste jobb.

Foto: Gotlands Tonsättarskola

Blir det mycket egna kompositioner?

Jag försöker hinna med eget komponerande så mycket som möjligt. Men det är svårt att hinna i större omfattning med ett heltidsjobb och småbarnsfamilj. Men ett nykomponerat verk om året blir det nog i alla fall.

Om du nu är ledig från det ”klassiska” och vill lyssna (eller spela) pop & rock eller annan musik – vad blir det gärna då?

Jag är oändligt förtjust i engelskt storband från 20-30 talen. Så för det mesta är det den musiken som ljuder när jag lagar fredagsmiddag med familjen. Om det inte smyger in nåt klassiskt ändå vill säga…

När var du senast på en livekonsert – var och vem lyssnade du på då?

Nu i helgen gick jag och lyssnade på elektronmusik på elektronmusikfestivalen Frst på Konstmuseet. Mycket roligt och spännande.

Vilken är världens bästa låt – gärna i lite olika kategorier om du känner för att redovisa det!?

Musikaliska favoriter finns många.

Ur den klassiska repertoaren exempelvis Bachs passioner, violinkonserter och klavermusik, Mozarts Symfoni nr 40, Rachmaninovs pianokonserter, Stravinskys Våroffer, Clara Schumanns lied Gute Nacht.

Ett par favoriter ur den engelska storbandserans 20-30 tal är ”Guilty”, ”The very thought of you” och ”Butterflies in the rain”.

Under intensiva jobbperioder ackompanjeras jag av Hawaii-musik av kontorets stereo och sen är jag osedvanligt svag för Earth Wind and Fires låt Fantasy.

Och en rad David Bowie. Och Tolvan Big Band så klart, med mera…

Utanför musiken – vad gör du gärna då på din fritid?

Familjen, svampplockning, matlagning, musikspelet med mina vänner och film.

När kom du till Gotland för första gången – och vad fick dig att stanna?

Kom till Gotland i januari 2000 för att jag fått jobb som utbildningsledare på Gotlands Tonsättarskola. Jobbet är så kul att jag aldrig funderat på att göra nåt annat eller flytta.

Vad är det bästa med att bo och verka här på ön?

Naturen, skönheten, lugnet och fina vänner.

Har du någon favoritplats här hemma som du gärna åker till så ofta du kan?

Jag älskar Högklint och ett antal hemliga svampplatser 😉

Foto: Glada Gotland, Högklint i bakgrunden men ingen hemlig svamp synlig – bara en fin Fridhemssvan!

Hur tycker du vi skall göra för att fler skall få möjlighet att bo på ön permanent – har du några tips?

Det handlar framförallt om arbetstillfällen samt att underlätta att hitta en året-runt-bostad. Funkar dessa två kommer nog många.

Sist men inte minst, nu är det ju ett pianostycke som du själv har skrivit och som ingen nånsin har hört förut, är du extra nervös inför ett sånt tillfälle eller bara positivt sugen på premiären!?

Jag är extra sugen på premiären och bara klädsamt nervös. Det ska bli jättekul 🙂

Tack Mattias! Nu tar så klart Glada Gotland kontakt med *Anna Christensson…

Foto: www.annachristensson.com

…och kollar hennes pianoform inför nypremiären och uruppförandet med mera den 26/2…GG återkommer inom kort med mer Pianopassin!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *