Guide till Pärleporten

Glada

 

I dessa dagar då många av oss går till gravar, minneslundar eller på annat sätt vårdar vårt eget minne av någon av de nära och kära som inte finns ibland hos längre – åtminstone inte här på jorden – så kan det förutom tända ljus vara vackert med musik. Det är helt okej att spela vad som helst, som i gårdagens lite svarta upplaga men idag sätter Glada Gotland Guide ljuset på några favoriter som kanske öppnar Pärleporten, i alla fall ger det en musikalisk njutning i nuet och det är väl gott nog!

Jesus Christ original”Jesus Christ Superstar” – Rock Opera originalet från 1970, boxen som är så bra direkt från start. Skickligt skönt berättande och Jesus är fullt mänsklig – med fult svek, korsfästelse… ja en religionslektion av yppersta klass, ingen lärare, skriftlärd eller präst har sagt det bättre än så här.

220px-Avalon-Sunset”Whenever God Shines His Light” – Van Morrison & Cliff Richard i ett  magiskt musikaliskt möte som de liksom titeln gör så lysande. Första spåret på albumet Avalon Sunset från 1989.

salig samling”En salig samling” – Frälsningsarmén är just en salig samling med 2000-års blandade svenska artister. Härliga tolkningar med hjärta, smärta och frälsning. Hoppas att Totta Näslund som var med och sjöng ”Som en härlig Gudomskälla” fick uppleva klivet genom Pärleporten på riktigt.

220px-All_Things_Must_Pass_1970_cover”My Sweet Lord” – George Harrison från albumet All Things Must Pass 1970. Gitarristen och gurun för Hare Krishna rörelsen fick mig att sjunga med i refrängen: ”I really want to know you -Really want to go with you – Really want to show you lord -That it wont take long, my lord (hallelujah)…” 

Saved+dylancover”Saved” – Bob Dylan från albumet som kom 1980 och förkunnande Bobs pånyttfödelse som kristen…ja du behöver inte lyssna många sekunder på plattan så vet du verkligen att han varit riktigt förblindad av djävulen men nu tycks se klart igen… : ”I want to thank you Lord…” Förblindad eller inte men nog är han åh så mycket skönare på plattorna ”Planet Waves” -74  samt ”Blood on the tracks” -75 , förlåt mig Gud.

lapplisa-barnatro-sonata”Barnatro” – Lapp-Lisa, ja det går bara inte att hoppa över denna religiösa redovisning utan att lyssna till Anna-Lisa Öst och hennes övertygelse från barnsben. Många svenska artister har friskt tolkat denna tro men här känns det verkligen att till himlen är det en gyllne bro.

 

Ja det här var 6 förslag på plattor av lite mer andlig karaktär och som extra bonus får du här med ljud och bild min absoluta favorit i dessa sammanhang i ett så skönt tolkad version av en bluesman. Trevlig Alla helgons helg!

 

http://www.youtube.com/watch?v=TjUexOWuRjc

 

PS: Halleluja vad glad jag skulle bli om DU vill lägga till någon av dina favoriter till denna Guide…ja du kanske saknar ”Stairway to Heaven”,  eller nån annan himmelskt fin låt som passar fint in här – fylla gärna i fältet här nere med dina förslag:

One thought on “Guide till Pärleporten

  1. Den dagen jag ”checkar ut” finns en lista på min Spotify med låtar som jag tycker om och som jag gärna vill ska spelas på min egen begravning … Bered er på en lång konsert 😉
    Absurt ?? Nää… planering i tid och enkelt för de som finns kvar längre !
    I dagsläget är jag livs-levande och listan kan komma att ändras eller bli längre … Kanske borde lägga till Highway to Hell …?! 😉 Glad Helg & Frid över Er & alla ” Änglar ” / Skifsan
    PS. Bra att veta – Listan heter VILA , DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *