Howdy folks!

Marin blå

Vet du inte ett jävla skvatt om psykedelia men skulle gärna vilja? Tycker du att det där med fuzz, freak och acid-jam låter coolt men vet inte riktigt where to start? Är du fed-up med alla skivhandlare/samlare som beskriver helt ordinära plattor som ”psykedeliska mästerverk” bara för att de är aningen exotiskt instrumenterade?

Rakt över fisk NY

Då ska vi på Rakt Över Fisk hjälpa dig med denna lilla fortlöpande psykedeliaguide kallad Rakt Över Country-Joe and the Fisk – häng med!

Det första du ska göra är att införskaffa 10 för genren arketypiska, stildefinierande och kvintessensiella plattor. Med det mest typiska i hand kan du sedan avgöra om det här med psych är något för dig. Om så visar sig vara fallet, ja då kan du gräva dig djupare, och djupare, och djupare, och… fråga Martin på Coop Records. Han har spenderat en miljon på att gräva sig ner i psykedelians mest obskyra analer (jo, man kan faktiskt säga så). I Rakt Över Country-Joe and the Fisk kommer du 10 tisdagar framöver få dig en psychklassiker med tillhörande fisk till livs.

Bra va – så slipper du gå fel/vilse i den mest vilseledande av alla subgenres (?)! Undertecknad till exempel, började tidigt intressera sig för psykedelia (musiken alltså) och gick självsäkert iväg till handlaren och köpte ”Steal Your Face” med Grateful Dead. Ajaj, vad illa det kan gå! Trodde tills nästa inköp (Piper At the Gates…) att psych verkligen inte var något för mig… den slö-rökta gubbpung-gungiga Steal Your… kan nämligen inte rekommenderas ens fans av slö-rökt gubbpunggung. Nu kör vi!

1. Tillsammans med Revolver (Beatles) får 5th Dimension med the Byrds anses vara först, men faktiskt är Dimension som helhet mer genomgripande psykedelisk än Revolver på vilken endast ungefär hälften av låtarna får anses som hallucinogent laddade.

byrds 5

Allt med Dimension är typiskt: från det mystiska skivomslaget där bandet kan tänkas dricka electric kool-aid på en 8 miles högt upp flygande orientalisk matta, till själva musikens ”horror vacuiska” detaljrikedom. Bandets logotyp är också den för genren mycket typisk och stilbildande (norpades bl.a. av Love, se baksidan på Da Capo): stileklektisk med lika delar nedärvd beatkultur, be-bop och amerikansk abstrakt expressionism, som naiv ny-art nouveau och indiansk och indisk folklorik.

Musiken sedan präglas naturligtvis av McGuinns fantastiskt ringande/surrande Rickenbacker 360 twelvestring – glöm Robbie Basho och andra teoretiker – det var McGuinn som did the shit i att ragafiera/sitarisera västerländsk musik på allvar. Strängparen böjs och vrids naivt/klumpigt, jazzigt/tonsäkert, ibland tillfällig fulländning ibland valhänt och fult.Det ringer, klingar, drönar, surrar och skär sig.

Att bända toner med en tolvsträngad går nämligen inte utan att det uppstår en viss atonalitet strängarna emellan. Det är detta tonala skevande/skelande/felande som är sååååå underbart. Hillmans bas dundrar, mullrar och broderar ut jazziga barockteman, Crosbys Gretsch hackar och raspar, och rösterna… dessa röster… trestämmigt regerar… trestämmig lysergisk ragafierad americana regerar!

The Byrds och plattorna 5th Dimension, Younger Than Yesterday och Notorious Byrd Brothers regerar! Har vi glömt något? Ja, massvis: textinnehåll, produktion, medlemmarnas stil/mode bland annat, men slikt kan ni upptäcka själva tycker vi. Hursomhelst är 5th Dimension enligt oss 100% psykedelia och både kronologiskt och pedagogiskt en bra platta att börja med.

Nödvändiga ackompanjerande plattor är förutom de två redan nämnda påföljande: Another Dimension – en urläcker dubbel10tummare utgiven av Sundazed Records där outtakes, alternative versions och annan kuriosa presenteras på det där läckra kaliforniska sättet som Sundazed är så bra på. The Byrds Sanctuary 1 ska man också ha! Också den utgiven på Sundazed och också den utgörs av outtakes och dylikt.

John Coltranes Africa/Brass ska man ha…

befjärdrad

….av flera anledningar, men i denna kontext för att den tillsammans med Ravi Shankars…

ravi

…då tillgängliga vinyler enligt Crosby och McGuinn inspirerat framkomsten av 5th Dimension mest. Skulle kunna hålla på i en evighet om denna skiva och det mikro-/makrokosmos den utgör men jag börjar bli trött.

Så tack för denna gång… just det… till 5th Dimension äter man befjädrad fisk.

FISK F

 

(En gratis 7:a till den som först knäcker den Oldbergska gåtan.)

coop records

Alla nämnda plattor hittar du på Coop Records – universums enda kombinerade fisk- och vinylbutik!

Martin Antikrist-ensson…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *