K-märkt konserv öppnar upp mitt minne och sinne

 

Det skall sannerligen bli spännande att se och höra den legendariska boogiegruppen Canned Heat släppa loss och lyfta konservlocket på Munken, i regi av Roxy, nu på torsdag 24 oktober. Nästan som om att öppna upp en bevarad konservburk från 1965 som liksom stått och väntat på rätt tillfälle där i skafferiet. Bara att hoppas att innehållet klarat sig någorlunda med dess kryddning och smak…även om det blir gubbröra av alltihopa så är det ju inte fy skam!

Första gången jag blev bekant med bandet var på Biograften Royal på Mellangatan, numera Hotell Gute. Där var det premiär på filmen Woodstock och vi hängde naturligtvis i biljettluckan för att få vara med om denna fantastiska festival. Ten Years After, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Richie Heavens, The Who och många många fler minns jag än idag i den flummiga rökridån från det enorma folkmyllret.Så regn, mycket blöta och lera på fältet, det stänkte och slafsade liksom in i salongen. Nu var det rökfritt på biografen och jag var så ung…blott 18 år detta år 1970 och hade bara puffat oskyldigt på pappas tobakspipa i smyg samt prövat överjäst skitäckligt hembryggt vin –  fast inte den filmkvällen – så jag var mycket klar i alla mina sinnen.

Oj vilket intryck det var och en seger för rockmusiken, ett avstamp för att band som kunde låta på scen skulle ha en framtid. Hemma vid TV-programmen var det ännu ransonering och väldigt få minuter av denna kategori musik men vi räddades av bra innehållsrika rockmagasin och våra LP skivor där omslagen luslästes på information. De som hade innerpåsar med sångtexterna prisades högt. Jag sjöng med och trots att Visby är en liten stad och jag bodde precis i utkanten så längtade jag långt ut till friheten på landet ”Going up the country”  …flöjten visade vägen!

 

 

Hur det än låter och blåses i trollflöjten under kvällens konsert 2014 så är jag glad att kunna få vara med och få smaka på äktheten serverad på en av öns krogar, som i takt med så många andra etablissemang på Gotland, verkligen kärleksfullt och ofta bjuda på aptitligt matig, fantastiskt flytande och ljuvligt ljudlig kultur av bästa märke = K-märkt med fortsatt öppet lekfullt och nyfiket sinne!

Canned Heat 011

Fram med konservbrytaren, här skall K-märkt konserv kalasas på i full frihet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *