Martin Antikrist-ensson ligger ej på latsidan utan snarare vinylsidan!

Hej på er allihopa – idag ska vi prata om proto-proto-Shoegaze-bandet Velvet Underground… nä det ska vi inte, men väl om ”The” proto-shoegazebandet samt kanske också om ett och annat relaterade post-shoegazeband? Så kallad Nugaze och Blackgaze dock, kanske vi kommer att avhandla i nästkommande och avslutande volym av Rakt Över Sko… vi får se.

rakt över sko

Bandet som får anses vara anfäder till genren Shoegaze, är Spacemen 3, och det band som i sin tur får anses vara anfader till Spacemen 3, Velvet Underground. Som Shoegaze kan dock inte Spacemen kategoriseras då genren ej än fanns då Spacemen fanns (oj, en så kallad truism blev detta till då inget som klassas som ”proto” kan ha verkat ”mitt under” så att säga.). För er som ej än stiftat bekantskap med Spacemen kan man kanske säga så här:

Spacemen 3 är för er som på ett estetiskt snarare än på ett musikaliskt plan gillar Velvet Underground. Så alltså bör ni införskaffa exempelvis ”The Perfect Prescription”…

Spaceman 3

…då denna platta (eller egentligen vilken platta med Spacemen som helst) innehåller allt det som Velvets första tre innehåller exklusive egentliga melodier, egentliga refränger eller ackordföljder bestående av mer än två ackord. Men vem fan behöver melodi när det finns ”cool”, delay, vox och tremolo!? Spacemen är antagligen det coolaste, snyggaste och mest stilsäkra som finns! Minimalism i ordets snyggaste bemärkelse. Flera Spacemen-plattor finns att tjacka på Coop Records.

spaceman 3 world

Precis då det började anses som riktigt coolt att spela slik musik som Spacemen 3, vi pratar då om cirka 1990, blev Spacemen’s båda frontfigurer, Jason ”Spaceman” Pierce och Peter ”Sonic Boom” Kember, ovänner och upplöste bandet. Tydligen handlade det om tjafs om vem som hade skrivit vad, vilket inom en Spacemen-kontext blir otroligt korkat då allting de någonsin var, var STIL och COOL, vilket de båda bidrog till och mästrade lika bra båda två. Hursomhelst, Spaceman bildade efter uppbrottet gruppen Spiritualized

spiritu

och Sonic Boom gruppen Spectrum (samt andra konstellationer)

spectrum

, bassisten Pete ”Bassman” Bain bildade The Darkside.

 

Spiritualized är en C-uppsats i sig: sammantaget det mest grandiosa sedan ”A Day In the Life” med the Beatles!? Tänker inte gå in på dem under denna lektion men plattorna ”Lazer Guided Melodies” samt ”Ladies and Gentlemen, We Are Floating In Space” finns att köpa på Coop Records.

Sonic Boom och Spectrum lyser idag dessvärre med sin frånvaro vad anbelangar vinyla återutgivningar, men Coop Records håller utkik.

The Darkside går inte heller att för oss att få tag i, men lyckligtvis (?) kostar original i princip ingenting. Pete Bassman har dessutom nyligen uppstått från de döda på underbara bolaget Höga Nord. ”Lost In Space” heter plattan, vilken kan liknas vid följande: tänk er att Boards of Canada gör en platta med Varg Vikernes (anno 1995) och Spacemen 3 anno 2020.

bassman

Hej och tack, leverpastej.

Till Spacemen äter man ingen fisk och ingenting annat heller.

martin och kollega

Martin Antikrist-ensson!

https://www.facebook.com/coopforumrecords/?fref=ts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *