Om att hamna i takt och hammondni!

Hamnade på en mycket trevlig Nyårsfest där det fanns ett antal mycket dansanta människor på plats och det syntes i deras ansikten att danssuget fanns där – skinande vackert. Gott Nytt År!

IMG_9646

Men först skulle förstås det hälsas, drickas välkomstdrink, placeras kring bordet och ätas förrätt. Gott. Efter ytterligare lite kul men komplicerad förflyttning fick alla ny bordspartner sedan fin filé alternativt glad lax på tallriken. Svans eller snärt på din stjärt – bara att välja!

Efter det goda och dessutom dessert som saffrig bonus så var alla så glada mätta och bubbliga så då var det dags att pröva minnet från då & nu med en finurligt sammansatt quiz.

Allt, eller lite av det som hänt under 2015 i litteratur, kultur, sport, politik och som tur är musik. Här borde jag kunna hjälpa till att hålla takten – men var fasen har jag lagt den!?

En lagsport och vi fick fundera på julens alla låtar samt ”Så mycket bättre” – men vad var det som 2 meter lång sjöng om!? Frågetecken i våra fejs. Men kul och Årets Julklapp skulle funderas på – som en robot jag kände mig då!

Säkert hade vårt lag liksom alla andra stor chans – men nu var det dags för dans! Och mina vänner det var länge sedan jag provade på att hålla blodet i rytmen. Bugg och foxtrot å hej o hå. Säkert jag trampa på nåns tå. Nu måste jag förstås spana efter chans att åter bjuda upp till dans! Livet är som en raket – du blir tänd och het!

IMG_9668

Ett instrument som ibland spelar opp både dans och pop eller ”bara” behaglig (?) bakgrundslyssning är hammondorgeln.Här har vi under åren fått plågats med Hammond a go go plattor som fått eller gett instrumentet en urvattnad klang trots goda drinkar tricket!

Hammond

Men så kom då Merit med mer… med känsla och det hela blev till så ljuv folkmusik. 1973 blev jag helt betagen av hennes Bergaten, så sköna harmoniska hammond nedslag.

Bergaten Merit hemmingson

Dessutom nu i modern tidlös tid ett helt nytt Hemmingsonalbum där Tobias Fröberg varit med och producerat en så fantastiskt fin hyllning till Jan Johansson

MeritHemmingsson_8cm_300-300x300

http://www.lira.se/skivrecension/hommage-till-jan/

Jan Johansson den fantastiske pianisten som så tragiskt omkom 37 år gammal i en bilolycka den nionde november 1968 på väg till en spelning. http://www.janjohansson.org/

Hur skall jag runda av dessa harmoniska eller hammondniska utlägget – jo årets första vinylköp (loppisfynd) blir nämligen en liten EP-platta med just Jan som spelar tvist på en hammondorgel!!  Kan året starta bättre?

IMG_9686

Dessutom att dansa till en twist är ju aldrig tristhammond och harmoni! ♥

  • Fakta EP: Orgeltvist. Skivbolag Megafon Inspelad i Stockholm 28 november 1963
  • Jan Johansson Hammondorgel
  • Sid A 1: Dubbeltvist 2: Håll igång till orgel
  • Sid B 1: Flottarkärlek 2: Jag har bott vid en landsväg

Reklamtext på skivans baksidesfodral: 

Pop till tusen. En rock-knock. Första svenska orgeltvisten på skiva! Äntligen! ”Yeah, yeah, yeah” (utt: jä, jä, jä!) Massor med ös! garanterat bästa hitills! Kommande etta i svenskpoppen? El-gitarrer! Nyhet! The Fakirs: Jan Johansson, hammondorgel, Rune Gustavsson gitarr, Roman Dylag bas, Egil HJohansson, trummor.

Tyvärr kan jag inte ge dig ett ljudligt smakprov här – men kom gärna hem så spelar jag opp så blir det ju dubbelt så trevligt i Dubbeltvisten! För nu kommer jag ta alla chanser till uppiggande danser! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *