Peter väljer Peter

Glada

-”Funderar över vilken favorit jag skall välja, har inte en solklar sådan utan många som ligger mig varm om hjärtat. Skall jag ta någon av dem stora giganterna Bob Dylan, Stevie Wonder, Bob Marley eller David Bowie? Bowie som, i mina ögon, har gjort ”världens bästa album”: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars! Eller kanske en lite annorlunda artist som Norah Jones med sin fantastiska röst? Eller skall jag välja svenskt och då kanske Ulf Lundell, Lars Winnerbäck eller Kent? Eller Norah:s svenska motsvarighet, Anna Ternheim och hon med sin fantastiska röst? Sen inser jag att den jag tycker stämmer in på så väldigt många plan som favvo är ju förstås:

Peter Gabriel!!

Han har haft två superstora karriärer: Först i Genesis och då redan från att han var 17 år och sen som soloartist. •Har skrivit och gjort otalet odödliga superhits. •Startade för åtskilliga år sedan och är fortfarande aktiv både som turnerande musiker och producerande av nya plattor. Nu senast där han tolkar andra artister och dem tolkar han. Exempelvis det mycket aktuella kanadensiska bandet Arcade Fire. •Som en innovatör och nyskapare att söka influenser från ”världsmusik” och att samarbeta med andra artister. Som samarbetet med senaste Polarpristagaren Youssou N’Dour och även själv Polarpristagare 2009. •Sitt stora engagemang i mänskliga rättigheter.•Väldigt hög lägstanivå.

Men framför allt, för sin otroliga röst! Den i mina öron, ”världens bästa röst”!! Hans mycket stora förmåga att kunna sjunga dynamiskt, lite lågmält och att sen kunna öka på i stämman. Hans adelsmärke, att kunna ligga i en tonart och sen trycka på oktavklaffen” för att kliva upp en oktav samtidigt som han trycker på i volymen. Även hans falsett är formidabel. SAMT, den fantastiska klangen han har boende i sin strupe, och som han fortfarande har i behåll. Makalöst!! Det finns toner, stycken och stunder som träffar en mitt i mellangärdet och når en djupt i själen! Då har man verkligen lyckats som artist!

Dock, jag finner en stor nackdel med Gabriel: Han finns mycket knappt representerad på Spotify. Detta påverkar mig när jag skall välja tre album, en del har jag inte på CD så då åker vinylen fram. Fast det är ju ingen nackdel förstås… Jag tycker tre bästa Gabriel-plattorna är:”

 

Tre Fvoritlbum!

 

Peter G So

– ”So: Kom -86 men är fortfarande väldigt modern i sin ljudbild och innehåller genomgående bra låtar. Vi var fyra grabbar som tågluffade i Europa den sommaren. Jag var 24 år och världen låg för våra fötter. Plattan var rykande het och nere i Albufeira på Algarvekusten i Portugal så hade dem musikvideobarer och med högtalare ut mot gatan på hög volym. Jättehiten ”Sledgehammer” spelades överallt och på varje ställe säkert 2-3 gånger i timmen. Goda minnen! Med på plattan är ju även kanonlåten, duetten med Kate Bush, ”Don’t Give Up”.

 

Peter Gabriel us

– ”Us: Hela albumet består mer eller mindre av hitlåtar och i ”Blood of Eden” och fantastiskt finstämda ”Washing of the Water” har Gabriel en rejäl uppvisning i formidabel falsettsång.”

 

Peter Gabriel car

– ”Peter Gabriel (Går även under namnet I eller Car): Första soloalbumet efter Genesis. Ett intressant album som visar när han tar klivet från Genesis till att stå på egna ben. Många sånger låter mycket som sin forna grupp men i superlåten ”Solsbury Hill” visar han vad som komma skall i solokarriären.”

 Min Fvoritlåt!

Peter Gabriel UP

– ”Av alla Gabriels hits och fantastiska låtar väljer jag en lite mindre känd: Den 7.24 långa låten ”I Grieve” från albumet ”Up”. Den börjar nästan helt anonymt för att sen i femte minuten öka takten, trycka in avsmittande refränger o strofer och Gabriel briljerar i stämman. Låten blir bara bättre och bättre varje gång man hör den, den bara växer och växer! Man önskar att den var ännu längre. Eller att den aldrig tar slut… …när man har skapat den känslan då har man verkligen lyckats som låtskrivare!”

PS. Den 22 maj nästa år spelar Gabriel i Globen i Stockholm – där kommer han att framföra hela albumet ”So” och han gör det med samma band som han turnerade med när plattan gavs ut 1986. DS.”

Glada

Skivavdelningen tackar Peter Jacobsson för dessa riktigt sköna rader om Peter G. Passande nog så släpps biljetterna  idag (18/11) till den Globen konsert den 22 maj 2014 med dagens artist där han skall framföra en av Peter J.s favoritalbum i sin helhet, se PS här ovan. Jag kan tänka mig att författaren av denna sida redan har bokat sin biljett på första parkett!

Fler favoritalbum och låt nu på  torsdag – vem kan det vara som tycker till då och om vilken artist/band!?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *