Flakmoped med Tempo!

Nu har jag med hjälp av en före detta praktikant hittat en gruppsida på Facebook som kittlar extra skönt när jag vill vara nostalgisk. Den heter ”Vad du redan vet men gärna minns om Visby”. Där får jag tips genom Lena Bertholdsson, när jag träffar henne i sin butik på nuvarande H10 i Hästbacken, om ett foto på Tempo…där hon alltså praktiserade på 60-talet. Snacka om att vara tillbaka och idag så praktiserar ju hon handel i denna anrika lokal, nu på heltid i sitt eget företag, tillsammans med diverse annat smått, gott, bubbel och blomster, ja rena varu- eller lusthuset har det blivit igen!

Tempo fasad

För mig kommer genast ett helt flakmopedlass med minnen över mig eftersom jag ju hade glädjen att ständigt vara på gasen, fast ute i friska luften, när jag sommarjobbade där som packmopedsbud. Jag fick frakta varor till och från denna härliga handelsplats – dessutom hjälmfritt så vinden lekte extra i den redan busiga tonårskalufsen.

Vid ett tillfälle på en lunchrast så tog jag kungligt Monarken med mig hem, ville ju också skryta för yngre syskon om mitt tjänstefordon och naturligtvis ville lillebror testa. Snäll (läs dum) som jag var så fick han förstås sätta sig på den säkra sadeln och det skulle väl vara rätt riskfritt tänkte storebror eftersom det ju är tre hjul i balansleken.

Nu bar det sig inte bättre än att hela ekipaget for av den grusade vägen, som gick mellan Pippihuset, som då låg på fältet vid Oskarsstenen, och P18 regementsbyggnader. Stor plums med liten kluns ner i kladdigt dike. Det var bara att efterklokt konstatera att korta småbröder som inte ser var hjulen är skall inte framföra flakförsedda fordon!

packmoped nära diket

Som tur var det ingen transport med ömtåligt gods som pågick så inget gick nu i kras på grund av av Claes – han slog sig inte heller nämnvärt – men allt sedan dess har Lill C framfört alla sina kommande små och stora fordon med försiktighet och finess – så den körskolan var trots allt mycket lärorik.

När det gäller Tempo så poppar det upp fler smått fantastiska minnen som när vi i smygkollade kunder som kom och gick in i varuhuset… underifrån… men nu lugnar jag ner tempot och tar denna fräcka insyn eller uppsyn en annan gång – ja oj så tuffa vi lagerkillar kunde vara… i smyg!

 

2 thoughts on “Flakmoped med Tempo!

 1. Härligt broder vilka minnen du väcker, tänkte ofta på denna färd på moppen när man tittade på pippifilm med mina barn. där pippi rider på sin häst i den långa alle´n då såg jag bara flakmoppen jag dundrade fram på.
  Min motorbana startade nog där många fordon har man testat sen dess.
  Vilket år var detta minns du det?
  Hur gammal var jag?
  Tack broder för en häftig tur.

  • Jag instämmer fullt med Claes att du ständigt väcker minnen som sover djupt.
   Det här med packmoppen har jag missat helt. Antagligen var jag i Norrköping, men jag tror det hände när jag var mit utbytesår i Hamburg, New York State. Borde passa med åldern, alltså 68-69.

   Kram på er småbröder. Alltid nya (gamla) historier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *