Pickup Premiär för: Hett & Etikett

Glada

Som du ser här ovan så är Glada Gotlands speciella logo tillbaka som spelar upp och säger att nu skall det handla om musik igen och gärna det ifrån tonerna på en vinylskiva. Det som jag kommer ”granska” lite framöver, i blandad kompott, är skivbolag och deras etiketter på plattorna som finns i min ägo och lite vad de har betytt för mig och kanske för dig kära läsare. Hett & Etikett är det här! Ja hett är det alltid när jag tar fram en vinylskiva, gammal som ny. Och etikett har jag att varsamt finessrikt fingra på dem utan att lämna fettfläckar samt att låta dem snurra – ofta!

I Premiären får det bli helt och hållet gotländskt –  i en gener som kanske inte gått varmt eller så hett på min spisartallrik men med musiker du inte annat kan än bli varm och go utav. I detta fall med dragspel som huvudinstrument som också utgör hela skivbolagets illustration. Om ordet spelglädje har ett ansikte så är det här. Ja hela titeln på denna LP säger väl allt! Och om du nu inte får något skivkontrakt men vill sprida din spelglädje vidare på vax – fixa en egen etikett!

Frukt och Glada Gotland 023

Skivmärke:  DOKAL  (LPDK 007) Stereo, spelbar i Mono.  DOKAL är den finurliga förkortningen av två av dåtidens stora Dragspelskungar här på ön:  Dolle Muthas och Kalle Jacobsson i Gutebälgarna som förevigade sina dragspelslåtar på denna skivetikett.

DOKAL 006

”Pärlan i Östersjön” med Ulla-Britt Muthas, sång

  • Dragspel, orgel, vibrafon, panflöjt och stråkar: Dolle Muthas
  • El-gitarr och gitarr: Klas Smeby
  • Kontrabas: Jörgen Smeby
  • Trummor: Jan Persson

Inspelad I Regionmusikens Studio på Gotland den 11, 12, 20 och 21 april 1985

  • Tekniker Henry Larsson, Radio Gotland
  • Omslagsbild Hans Hemlin
  • Producent och arrangemang Dolle Muthas

Frukt och Glada Gotland 025

Detta var Premärplattan i Glada Gotland under vinjett Hett & Etikett fler spår från pickupen lär komma och du är välkommen med kommentarer och tips på skivbolag & etiketter som du tycker kan vara värt att ta upp här på Glada Gotlands skivavdelning – det behöver absolut inte vara just från ön, Krusell är multikulturell!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *