Skitgott med öl! Brorsan hjälper till att lyfta på locket till de godaste!

Vilken öl är godast … och vilken smakar skit, eller mindre gott som vi som är diplomatiska uttrycker oss!?

Glada Gotland får förstås kalla in lillebror C, ännu med rätt skapliga smaklökar, för att vara med i den tuffa betygsättningen!

Nu är bara frågan om han någon av dagens utvalda ölsorter kommer nå öltoppen …eller blir det locket på direkt brorsan!?

Först och främst Grattis till Gotlands Bryggeri som fyller hela 20 år i år och rönt fina framgångar med många av sina omsorgsfullt framtagna produkter.

gb_logo_established

Samtidigt är 20 år inom bryggerikonsten väldigt ungt och vissa av de varumärken som jag sätter på topp har ju anor från 1300 talet och kommer ifrån Bayern  –men med ungdomligt tänk i marknadsföring och traditionellt tänk när det gäller själva bryggeriprocessen så funkar det fint med nygammalt skum.

Raskt över till min absoluta personliga gotländska favorit och outstanding skumsmak när och om den serveras på rätt sätt!

P1070060

Foto: Glada Gotland

Wisby Pils… här på Nunnan på Stora Torget i hjärtat av Visby. För det är så den skall serveras. Så omsorgsfullt som de i Nunnebaren gör det. Sakta men säkert. Du får vänta en stund innan den är klar – det är det värt. Njut av utsikten mot folkvimlet på Torget så länge! Samt prata med alla glada grekgutar å annat skönt folk!

Ditt tålamod blir till en så skön lång njutning av denna brygd  med så god denna frestande skumtopp, guldiga färg samt allra bästa pilsner beska!

Finns även att köpa på flaska på Systembolaget som tar 18:90 för  en 33 centiliter – men jag rekommenderar den tappad från kall kran på din uteservering.

Glada Gotland Wisby Pils på flaska betyg: ♥♥♥♥ svårt att få till det till sin fulla rätt ensam där hemma eller så valde jag bara fel glas.

Glada Gotland Wisby Pils ur kran på exempelvis Nunnan ♥♥♥♥♥+♥!!

Jag är kär!!

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

Övriga öl på burk och flaska som försökte förföra mig lika smakfull och vackert som de gotländska rosorna var:

IMG_6570

Löwenbräu – den gamla klassikern från München som ju passar fint att fånga några på burk nu när Ulf Lundell gästar (Får)ön. Gjorde cykelresan för Jack och hans vänner extra skummig och god redan 1976 i författarens debutroman.

Löwenbräu cykelvänlig Burk  50 centiliter kostar 15:90 per styck och smakar så där härligt svalkande citrusaktigt med en släng av livets ljuva honung.

Denna ljusa lager har historia tillbaka till 1383… snacka om Medeltidsöl!

IMG_6577

Glada Gotland ♥♥♥♥ fyra av 5 = Lite lejontam… saknar sista klöset…har en annan Münchensort på topp, den kommer nu!

Grrrr!

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

Spaten ytterligare en av de klassiska ljusa lagerölet som ju Bayern är så begåvat duktiga på att brygga, något ädre än Löwen… startade  1397 men kunskap och smak som hållit i många många hundra år alltså!

Här rullar den in med häst och vagn i min trädgård – hoppla va gott!

spatenbräu_festwagen

Spaten på flaska kostar 18:90 på Systembolaget och är örtig som gör dig ärtig. Fin fin till käk, då helst helstekt oxe… men går bra utan mat och bara till prat. Är beskande läskande!

IMG_6576

Glada Gotland ♥♥♥♥♥ fem +  gör mig extra hjärtligt froh!

Lass Dir raten Trinke Spaten!

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

Två tyskar…men vem kom först, var det tjeckerna!? Spelar mindre roll men visst märks det att de verkligen har lång tradition på hur malten ska smaka –  och här är själva ur pilsnern.

Plisner Urguell kostar 15:40 per 33 centilitersflaskan – passar fin för besk bubblig broder Krusell! Gott till feta korvar och annan flottig husmanskost.

IMG_6578

Glada Gotland ♥♥♥♥  fyra av 5 – gäller att gilla beskhet ordentligt, men mesta matvänliga drycken är den helt klart.

Raap!

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

Brorsan börjat tjata om Bysen som han tycker är mysigaste sällskapet av alla när han nu tar sig tillbaka till ön. Dessutom vill han att jag spelar Di Sma Live från vinylplattan som han har så kära minnen till på Änkans Stares Paradis. 

IMG_6588

Foto: Glada Gotland. Di Sma… unda jårdi. Live på Änkan Stares Paradis 1983. Vad gör din pappa? Front Disc FDLP 104. Hittar du den på nån loppis eller skivbörs…KÖP och njut av Bysen musikaliskt du med!

Bäst att sätta på den då men nu hålla vi näbben och skvallrar inte för Janne Bertoldsson, som ju jobbar som springgrabb åt Spendrups… att vi testar Barlingbo Bryggeri och Bysen No:1.

IMG_6575

Det här är en ale och en blandning av korn, vete och humle…

…sa du surdeg! 

Glada Gotland ♥♥♥♥ fyra av fem = just nu god – har varierat i kvalitén och här är ju bryggeriet dessutom nyfött som med tanke på detta så finns en hel del fumlig förblindande  nybörjarkärlek att glädjas åt!

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

Jaha… nu försvann brorsan i muggen igen, repris med locket på. Tack för att du tittade in och upp på sidan en liten stund i alla fall. Du inspirerar mycket Kära Claes!

Själv försvinner jag vingligt på cykeln bort mot nya farliga äventyr. Nu ställer jag mig bara frågan till Öldoktorn:

När jag har druckit en öl… så pinkar jag alltid två!!! Varför är det så!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *