…världens bästa psykedeliaskola…

Hej pöjkar och töser nu är det dags för världens bästa psykedeliaskola, Rakt Över Country-Joe and the Fisk, lektion nummer… meh… what ever.

Rakt över fisk NY

Låt oss börja med att reda ut ett par begrepp: Chefredaktör, Clarence Krusell, har fått vanan att kalla moi (Martin Antikrist-ensson) för ”Mr. Flum”.

Över detta ska ni veta, att jag inte tar illa upp, men smeknamnet väcker vissa frågor. Jag får anta att CK kallar mig så på grund av den musik vilket detta forum avhandlar, och därför måste jag då opponera mig å det häftigaste och hävda att CK har fet-fel!

Psykedelia är faktiskt flums diametrala motsats! Flum är: det mesta av brittisk progg,

 • Post-Barrett Pink Floyd
 • Bob Marley
 • Supertramp
 • Clannad
 • Mike Oldfield
 • Janne Schaffer, med andra ord motsatsen till:
 • Piper, Byrds runt 66/67
 • Beatles runt 66/67
 • Jacco Gardner runt nu
 • Tame Impala runt nu
 • Primal Scream runt 1991
 • Sun Dial runt… ja ni fattar.

Skulle det nu vara så att mot min förmodan CK kallar mig Mr. Flum för att jag som person är tankspridd, skriver tämligen frijazzigt och att jag ofta kan framstå som aningen oorganiserad… ja då får jag faktiskt säga att Mr. Flum är ett alldeles utmärkt smeknamn!

martin kristensen coop

Hursomhelst, dagens platta som vi valt ut är Donovan’s ultraromantiska, (tyvärr) stilbildande, oerhört psykedeliska, oerhördare psykedelistiska, pre-Rafaelitiska, Arthurianska, Viktorianska, Lewis Carrollska, dricka-te-i-borgruin-ska, dekorera med påfågelfjäder-ska, (tyvärr) kolonialistiska, spela-sitar-på-högt-berg-ska, klä-sig-i-kaftan-ska, sjunga-gulligt-och-mystiskt-ska

”Sunshine Superman”!

Ville bara säga detta… GROK that! Apropå progg versus psych så frågade jag en gång gamle gode Clabbe af Rakt Över Disk om han skulle kunna tänka sig att bära en T-shirt som jag hade tänkt låta trycka upp med med följande statement på: ”Prog killed Psych”?

Clabbe svarade: ”Ifall du ändrar till ”Prog TRIED to kill Psych”, så kommer jag med stolthet att böra den!” Länge leve Clabbe! GROK that!

Hursomhelst, dagens platta som vi valt ut är Donovan’s ultraromantiska, (tyvärr) stilbildande, oerhört psykedeliska

koreansk superman

100% psykedelia är den, men fy sakran vad mycket skit denna platta inspirerade till! Apologetisk är den också så tillvida att det verkar som om Donovan med den vill göra något vackert av hundratals år av kolonialism?

koreanks sun shine

Hursomhelst är den heeeeeeeeeeelt nödvändig i varje psykedeliasamling även om den irriterar ungefär lika mycket som den underhåller och inspirerar.

unshin uperma

Undertecknad älskar den, men så har också undertecknad alltid hållit hatkärleken högst!

sunshine 2

För övrigt så skulle man kunna säga att ”Sunshine” mer än någon annan platta representerar det som undertecknad benämner som psykedelistisk. Allt finns här (förutom ”baklängesgitarrer”).

sunshine singel

Till ”Sunshine” äter man naturligtvis inte alls någon fisk. Donovan var antagligen den förste rock/popartist som slog mynt av vegetarianismen.

Till ”Sunshine” äter du ätbart sjögräs som du kan tjacka i Coop Forums fiskavdelning kallad, Lilla Göteborg.

sjögräs

Skivan, ”Sunshine Superman”, samt uppföljarna, ”Mellow Yellow” och ”Hurdy Gurdy Man”, köper du på Coop Records, Gotlands mest pranksteristiska skivbutik.

coop records

https://www.facebook.com/Coop-Records-1648787635384420/?fref=ts

Martin Antikrist-ensson!

One thought on “…världens bästa psykedeliaskola…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *