Bönor & Bad

 Matletandet fortsätter, det som började (igår på Glada Gotland) med den ljuva Pölsadrömmen ,där drömmen var bättre än verkligheten så är det dags att sätta konservbrytaren och tänderna i en riktig klassiker:

 HEINZ vita bönor. Studerar jag innehållsförteckningen här så blir jag mer än positivt glad, ja hela 51% vita bönor och 34% tomater så det lämnar bara 15% utrymme till vatten, socker och lite stärkelse samt kryddor. Mums fillibabba!

 Heinz firma etablerade sig redan 1869 och skryter fortfarande med att de har 57 varieties, alltså ett stort sortiment med spännande produkter att välja mellan. Deras klassiska glasflaska med ketchup är väl också den som myntat matspråket ”Först kommer inget, sen kommer inget…sedan kommer alltihopa” !

 När jag kollar i mitt skivsortiment så hittar jag också några LP plattor där denna burk är väl representerad och omtyckt som utflyktsmat av Suzzies Orkester samt att den är god för hela kroppen bevisar Roger Daltrey, sångaren i The Who, på plattan ”Sell out”.

vita bönor 002

 Tänker just öppna burken för att må lika gott som Roger med både bad och burk när en filmsekvens från ”Det våras för Sheriffen”, en Mel Brooks rulle med mycket humor och bönor från 1974 (”Blazing Saddles”) kommer doftande in i min biosnok.

 Denna westernkomedi så sitter de vid ett tillfälle vid lägerelden och skall som alla andra cowboys käka vita bönor med lite bröd i rikliga portioner med sked. Som du säkert känner till så liksom fortsätter bönor i bland att koka i kistan och de måste pysa ut personalutgången. Så ljudligt och ljuvligt blev det vid denna matstund, tur att luktfilmen ännu inte är uppfunnen.

 Jag var 22 år när jag såg denna film första gången och tyckte förstås att den var skitrolig precis som de andra  ”Det våras…”  filmerna av Mr Mel. Nu är jag ingen kopojke längre men ser i reprisen hur synnerligen effektiva för ljud och doft denna frestande rätt utgör.

 Beslutet blir att burken får stå kvar orörd – vill ju inte att älskade hustrun skall komma hem till vår lägereld i denna bönodör och tycka jag blivit riktigt fisförnäm!

mat 092

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *