”En pärla från den danska filmskatten”

I natt drömde jag någonting rätt så lustfyllt, jag drömde nämligen att jag var skådis, eller var jag kanske en ståuppare (!?), i en dansk gladporr-rulle. I dessa dejliga danska kulturfilmer är det förstås en mycket humorbetonad berättelse med stor sagoportion som dock utföres med största inlevelse samt delat nöje av de deltagande. En finessfattig filande film är det i alla fall långt ifrån.

 

teckenfilmerna

Oj vad dessa vanligt vardagliga, smala som frodiga, danska piger och drenger fick krumbukta och befrukta sig hej vilt. Nästan alla hittar en villig pilsk partner, kanske nu inte den ensamma stackars mannen som låg där i granna gröna gräset på en solig varm sommaräng – helt solo och som han var skapad.

Under den heta solen vad sysslar han med då när luften surrar fullt av bin som vill åt ängens alla blommor och pollinera sig!? Finns det inte en enda partner i sikte? Eller var han förblindad av solsting? Han blev som en fällkniv och vig som en vessla rullade han ihop sig och sög sig så att säga tag i sin egen svans!

Senare kom dock ett annat befriande gäng där i drömmen, atleter och eliter från Skåne…kanske tillhörde länet fortfarande grannlandet. En av pågarna kallade sig Ricky B. känd från sexigt antika sporten diskus och med ett riktigt rekordkast visade han vinnande vägen till byns alla pigor.

Damerna var först fullt upptagna av en kyrkoherde som dragit på sig ett kronsikt (till)stånd som de hade full sjå att kurera. Inga böner i världen hjälpte men nu fanns ett elixir att dricka så det skulle slappna av och lugna ner sig. Nu bar det sig inte bättre att det blev någon slags förväxling av olika medikamenter så det blev än värre, alternativt bättre, för alla inblandade som nu fick ligga i med liv och lust för att bli kvitt sina lustar!

Puh, vakande alldeles syndigt svettig och undrande vad som framkallat denna (o)lustiga dansk/skånska mix!? Hade jag oskyldigt ovetande dansat mazurka på sängkanten? Okej då, erkänner, jag har nyligen nyfiket kollat in en DVD repris av denna glada rörliga, röriga, roliga underhållning, nu i en snabbspolningsresumé. Jag såg filmerna i hela sin längd för första gången nån gång i mitten på 70-talet, tillsammans med många andra befriat nyfikna bioälskare.

 

De gick i olika tecken och takter samt nu då under täcket i mitt töcken så har jag säkerligen blandat ihop det hela. Jo, händerna hade jag på täcket, punkt. Det fanns ju några svenska varianter på den tiden som försökte vara minst lika festliga. Hur som helst så tycker jag nog fortfarande, precis som det står på filmasken, att danskarnas glada lustspel är ”En pärla från den danska filmskatten”.

 

Undrar hur/om det gick för kyrkoherden? Jarl Borssén som spelade rollen är ju borta, jag tror säkert att han tog med sig ståndaktigheten upp i himmelen!

 Kyrkoherden

 

Amen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *