Gotländskt både här och där

Under en tripp på fastlandet så stöter jag hela tiden ihop med min älskade ö och diverse gotländskt poppar upp på både väntade och oväntade håll.

Brorsan tar emot mig på fasta landet och han är ju bevisligen ”äkta gute” född hemma på Stjärngatan i huset i jämte nuvarande Kometen i Visby, på den tiden Gottbergs. Jag vet det för jag försökte kika in genom nyckelhålet till det rum där mor låg på ägglossning. Syrrorna och jag fick Jell-O med frukt för att vi inte skulle störa nu när den senaste befruktningen skulle göra entré i våra liv och puff – där fanns han nu vår nykläckte Kalaspuff, först skrek han väl rätt mycket, men sedan dess har han sagt en del klokt.

jell-o

Röd Jell-O med frukt är fruktansvärt gott!

 

 

 

På tal om mat, nyttig sådan, såg jag i välsorterad livsmedelsbod i Blackeberg, nästan direkt vid entrédörren, på en fint disponerad yta i en hög vagn finns många iögonfallande påsar morötter från Gotland, mums! De stod där så orangegranna och överlyste helt klart all annan frukt och övriga grönsaker på den avdelningen. Många påsar var det fast till ett mycket lågt pris tycker jag, trots transporter och allt. Så de lyckliga här i denna sköna Stockholmsförort som köper brandgult från ön lär få en mycket effektiv och billig dos karotin som ju kan behövas nu när vårens och sommaren solstrålar skall lysa glatt på oss, dessutom är den gotländska solbrännan ju alltid naturligast och vackrast, eller hur!

karotin

Mums – av karotin så blir solbrännan fin!

 

Det snöar inte när jag skriver det här! Ett evigt tjat om det på radion när jag rattar mig fram på E4 söderut. Alla snackar om vädret men ingen gör nåt åt det. Då när alla efterlyst vårkänslor så kommer väderflickan Lisa Frost och försöker tina upp mina frusna fingrar som jag krampaktigt håller i ratten på den nedisade lånebilen. Hon lyckas för hon har så skön redig radioröst med mysig molnfri fakta. Så även om snön faller just nu och det är kallt som bara den så värms jag ordentligt när hon pratar – eller är det sätesvärmaren i bilskrället som hakat upp sig!? Nåväl, Lisa är ju inte från ön, hon är någonstans norr ifrån i landet, det hörs frostfint på dialekten. Men jag har hört henne hemma i gotlandsradion, så då så, mina öron mår så gott när de hör hemlandstoner vibrere.

 

Väl hemma hos bror med sambo, ja hon är ursprungligen från Skåne och som vanligt är hon utsprungen, hon motionerar mycket och är alltid så glad när hon väl kommit hem efter många friska Sunda kilometer. Snacka om kontrast till min bror som nog fortfarande tror han är en gullig Kalas Puff, i alla fall såg jag han försöka hålla den formen genom att smygäta ur ett sånt (o)sunt paket, men det säger vi inte till Lotta. Var har vi nu den gotländska delen i detta stycke. Jo, grannarna deras är från Gotland, men de var visst över på födelseön nu, så närmare än så kan jag ju inte komma!

kalaspuffsplan

Gotlandsflyg? Nej, Kalas Puffsplan!

 

Mer mat, ett evigt ätande när jag är ute och reser. I den stora lokala livsmedels hallen snubblar jag inte över några rötter men eftersom jag är lite trötter på morgnarna vill jag ha nåt uppiggande gott nyttigt bröd. Står där med en bit barkbröd då jag till min stora förvåning och lycka hittar dagsfärskt bröd från ön som dessutom heter Grov Gotland, passar ju utmärkt för en så atletisk sork som jag är. Det är till och med rosor på brödpåsen och innehållet doftar och smakar så ljuvligt, bästa brödet på länge (har ju varit från ön hela 4 dagar nu). En hemlängtans tår rullar på min kind, den missar mackan med räkosten precis, tur så räkorna inte blev än mer vattenskadade. Jag har helt klart missat denna goda skivade brödkultur i min egna goda gutebutik – fasen vad jag längtar hem…

grov gotland

Grov Gotland gjorde mig tårögd.

 

Jag får återkomma med detta ö-skrivande, för visst är det så att vart vi än vänder oss i världen så snubblar vi hela tiden över något eller någon som har band till en händelse eller plats som är starkt i ditt hjärta – men jag suger in och missar förstås inte sådant som är helt spännande nytt och jag gillar produkter, folk och fä även om de ibland/ofta inte har ett dugg gotländskt i sig – brödkultur är gott, mångkultur är inte dumt det heller!

PS: Hade precis tänkt att avsluta detta inlägg när jag bläddrar i pappersvarianten av lokaltidningen SN som vill att deras läsare skall Fira Påsk som en gotlänning och bjuder på trevlig text och bilder samt recept med lammstek, tryffel, äggröra, saffranspannkaka med mera. Skribenten hyllar entreprenörerna på ön och konstaterar att mat & dryckesglädjen tar liksom aldrig slut. Så nu kan sörmlänningarna också få en Glad gotländsk Påsk, så då behöver jag kanske inte åka hem i alla fall då!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *