Rauk & Rök!

Har varit ute och vandrat på Asunden, ön utanför Slite, där det går att ta sig per cykel eller bil, sedan till fots i det spännande karga ö-landskapet med ett sådan fantastiskt Raukområde.

Just när jag kom försökte ett spöke uppe på himmelen skrämma bort mig … eller kanske den rara rauken – men det gick naturligtvis inte. Vi skräms icke av buuu eller huuuvi fortsätter mysa ikapp!

Under det kalla kriget, när allt Bu & Hu kom från öster… så fanns här kraftiga kanoner hos kustartilleriet – men de är borta nu och naturen har tagit tillbaka utan att lämna några sådana spår och inbjuder välvilligt gäster från alla väderstreck att njuta av den fint formade kalkstenen som klarade den försvarsinvasionen!

Gässen sa också YES!  Eller är det DA ida´ !?

Tittar du åt andra hållet så ser du Slite Cement med sin produktions-skorsten puffa på! Dagen till ära så var det så stora fina fluffiga moln som liksom gav röken föga chans att imponera – men vi vet ju att den hosta ur sig en stor mängd vareviga dag – någonstans landar ju utsläppet fult utan att vackert fråga.

Kontrasterna blir förstås stora för när du vänder dig om – så står ännu dom fantastiska stenstoderna stilla… där vi sakta skrider fram och liksom får oss att tänka till hur vi gör med det naturliga samt våra delikat känsliga lungor där vi kliver i nuet och in i fossila framtiden.

Rök eller Rauk blir liksom en Hamlet fråga – 

Att vara eller inte vara, det är frågan: månn’ ädlare att lida och fördraga ett bittert ödes styng och pilar eller att ta till vapen mot ett hav av kval och göra slut på dem med ens.

Men vi låter aldrig det mänskliga hoppet förstenas eller dumdristigt debatteras. De här med många miljoners miljoners år på nacken har svaret på allt – om du lyssnar riktigt noga så hör du vad de vist viskar om.

Schhhh!

Nån av dem tycks ha full koll åt ett helt annat håll – och en sak är säker – Rauk & Rök samt vi i sammanhanget så unga människor kan få fortsätta att samsas fint om utsläppen hålls… naturvänliga!

Samtliga foton: Glada Gotland. Asunden, Gotland, måndag 6 maj 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *