”…sikta mot stjärnorna, skall du se du når talltopparna.”

Hallå där Thomas Harlevi…

…hur är läget med dina vårkänslor – hur yttrar sig dem hos dig!?

 – ”Hej, våren är här med härliga blommor och nya skott, då blir jag yster, snabbar på med morgonkaffet, för att bestiga el-moppen för det dagliga gympasset på Form Wisborg. Skall längre fram grensla min Indian Big Chief 800cc, när jag blir som vanligt igen! Det skall gå, sikta mot stjärnorna, skall du se du når talltopparna.

Thomas MC

Du råkade ju ut för en stroke för några år sedan (2009), vad hände och hur har det påverkat dig och dina dagliga rutiner och din vardag?

– ”Från klar himmel drabbas jag av en stroke i bilen, när vi precis hade lämnat tillbaka de 250 diabilderna hos en fotograf i Västerhejde, som skull användas till Lärbro sockenbok som jag arbetade med.”

 Så det hela kom som i blixt från klar himmel eller hade du varit sjuk innan?

– ”Magont i flera år, vilket läkaren på vårdcentralen ordinerade kartongvis med Alvedon till, men de hjälper ju föga till att bota cancer med, fick en stroke istället.”

 Är du arg, förbannad och/eller bitter idag på att du kanske själv inte lyssnade på din kropp eller på att du lyssnade för mycket eller lite på din läkare?

”Jag är mycket arg och förbannad idag. Jag talade om för tre olika läkare vilka hemska magsmärtor som jag fick uthärda under flera år, bland annat en högt ansedd läkare på lasarettet som borde misstänkt – här kanske det är frågan om en tumör. Det hade ju vilken bilmek som helst fattat, går bilen bara på 3 cylindrar så kanske topplockspackningen är gången? Därför skulle de ordnat en endoskopi så hade de sett tumören direkt, vilket var fallet när jag sedan kom in på lasarettet.

 Du verkar vara rätt envis och tränar varje dag, hur går träningen till och vad gör du?

– ”Efter att all träning och sjukgymnastik, upphörde på Korpens neuroteam, utan någon som helst avslut eller förklaring varför. Under 2 års tid tränade själv på Form Wisborg varje dag, ensam plus bekostade hela träningen själv utan en krona i ersättning. Till slut blev jag panikslagen över att min hand som nu är böjd i 90 graders vinkel som inte fick någon som helst massage under den tiden.

Thomas hand 90

Först hade de, (arbetsterapeutens dotter) försökt tysta mig på Facebook, för jag klagat över den inkompetenta personalen på neuroteamet. Sedan började jag sända mail till Regionen, berättade alltsammans vad som hänt, och om min belägenhet, tänker att politikerna, sitter väl där med sina kaffekoppar på morgonen och snackar med varandra:

 • – ”Jag har fått mail från Thomas Harlevi.
 • ” – Vem är det?”
 • ”- Jaha, det har jag oxå fått”

Mycket riktigt var det så det gick till i början. Sedan bombade jag allt och alla ifrån sekreterare till det högsta hönset. Svaren jag fick var förstående, det var tråkigt det som hänt mig, de beklagade, och skickade mig vidare till nästa person som kanske kunde hjälpa mig, medan de beklagade min situation.

Fick även kontakt med en sådan där 127.000 kronors politiker, som inte lyfte ett finger heller, utan bara skickade vidare till nästa. Får berätta att jag har anmält hela neuroteamet, läkare, arbetsterapeut, kurator, neuropsykolog – men ej städerskan – som ju var den mest humana och empatiska av dem alla. Hon vet ju vad ödmjukhet är.

Att bli sedd som dum för du har fått stroke, känns otroligt kränkande, enligt psykologen:

– ”Thomas var nog ganska intelligent innan?”

Utan att kunna försvara mig, bara och acceptera och svälja.

 Hur är det med det mentala och själen idag, hur tränar du den?

– ”Det blev ju en otroligt omskakande händelse, att vakna upp på lasarettet, med alla nära och kära, runt sängen gråtande, eftersom jag blivit totalförlamad i hela vänster sida, från att, varit ute och kört motorcykel på dagen innan, samt en riktigt trevlig kväll med Janne Bertholdsson med fru, på restaurang Bolaget kvällen före…

…min överlevnadsstrategi är enkel:  Skratta hellre än att deppa och jag använder gärna min galghumor:

”Fruktansvärd dålig B-film jag blev med i nu då… fick ändå huvudrollen och allt…sen kan jag inte röra mig…skiit.”

Thomas med hund

 Tycker du att människor runt omkring dig ser på dig annorlunda nu efter detta har hänt?

– ”Mina vänner, barn och släkt behandlar mig som tidigare, vilket ej varit detsamma med neurotemet.”

 Har du tappat vänner och kompisar som kanske inte kunnat hantera det hela?

– ” Har tappat några få vänner, men har oxå fått nya fina, som själva tagit kontakt med mig, uppskattar detta verkligen.

Är vi människor dåliga på och rädda för att se medmänniskan bakom ett handikapp?

– ”Eftersom flera har haft svårt, och känna igen mig, i min nya situation så har jag själv blivit mycket bättre, att ta första kontakten för och underlätta för dem som inte vågar, eller ej känner igen mig.”

Du kan ju ta dig fram per egen maskin men använder gärna el-moppe, vad betyder detta fordon för dig?

– ”Först kändes det mycket pinsamt att åka omkring med denna, folk glor som tusan, vilket man måste vänja sig vid. Glor gör folk ännu, helst från bilarna, kan de vrida hela huvudet och hålla kvar blicken på mig – då tänker jag mordiska tankar.  Har skarpt funderat på en skylt med texten:

Har du en lök i arslet idiot

 Du berättade att du fått el-torsk vid ett tillfälle en bit ifrån din bostad – hur tog du dig hem då?

– ”Jag gick bakom och knuffade, fick pausa varannan meter för och vrida framhjulet i rätt riktning. Lite kul ändå, är ju vältränad och stark, det blev från Säweskolan till Antikrundan, det var snö oxå, men dobbarna var på!”

 Förutom promenader eller turer på din trehjuling, vad gillar du bäst att göra?

– ”Har varit ofta med mitt grabbgäng på restaurang Etage. öl och musik.”

 Har du något hobby och kanske samlar på något?

– ”Pressar lite orchidéer. Läser mycket om kultur och vetenskap.”

 Hur är det med musiken – har du ditt trumset eller nåt annat instrument kvar?

– ”Mina trummor har min dotter Maja fått, som är en riktigt duktig bluessångerska.”

Du är ju en legend i rocksammanhang och var bland annat med i gruppen Slite Cement – finns det bevarat på nån inspelning?

– ”Vi gjorde en inspelning i Radio Gotlands nya studio vid Specksrum i Visby som gavs ut på kassettband, har försökt få det remastrat eftersom jag fick förslag på kontrakt med distribution hos ett musik-bolag, som samlar ihop all musik under 70-talet.  De kontaktade mig, men det blev inget mer med musikstudion – tyvärr. Folk väntar verkligen har jag märkt.

Cement i studion

 

Vad lyssnar du annars på i musikväg och hur, har du vinylsamlingen kvar eller blir det över datorn?

– ”All vinyl har jag naturligtvis kvar, det är ju hela mitt liv som finns där!  Det blir inte så mycket musiklyssnande längre, men kollar en hel del musik på YouTube, helst 70-tals musik:

 • Gentle Giant
 • Deep Purple
 • Sabbath,
 • Zappa,
 • Jethro Tull
 • Gong
 • Mahavishnu
 • Hendrix
 • Zeppelin
 • Cream
 • ZZ Top
 • Johnny Winther
 • Mountain
 • Jeff Beck
 • King Crimson

med allt därtill.”

 Har du någon favoritgrupp eller artist som får framträda ofta i dina högtalare!?

– ”Jag är allätare av musik och lyssnar efter vilket känsloläge jag befinner mig i.”

 Vilken är världens bästa rocklåt?

– ”Johnny B Goode med Jimi Hendrix, helt outstanding! Sedan kommer Chuckens egen version.”

Vilka gotländska eller andra grupper går du gärna och kollar in live idag?

– ”Tjejbandet Maida Vale är jättebra, riktigt tunga brudar, nu på lördag skall jag lyssna på Stereo Generator, med min favorittrummis, Tom Yttergren, som påminner mycket om mig själv både i utseende och spelstilen på min tid i cement.”

 När det gäller kulturen och naturen på ön – vilken är ditt ”smultronställe”?

-”Hela Gotland är ju ett smultronställe, jag och polare Larsson brukar åka raggarrundan ned förbi Snäck och hamnen, och vi saknar den fina hamnkranen jättemycket, den var som en vacker kär vän, där den stod, full av historia och mystik som kittlar fantasin.”

Kranen

 Vad är det bästa eller kanske det värsta med att bo på ön tycker du?

”Jag har alltid trivts jättebra här, och har aldrig velat bo någon annanstans. Jag är mycket stolt över att vara en riktig Gute.”

Vad gör dig riktigt smittande god och glad?

– ”Det är när mina barn kommer och kramar om sin älskade pappa, det är ju för deras skull jag kämpar vidare, har man barn är man aldrig ensam. Vi skämtar och skojar mycket och pratar allvar.”

 Finns det något som du blir rosenrasande arg och förbannad över?

– ”Hur fan Regionen vägrar mig en riktig rehabilitering på fastlandet (Move&Walk). Läkaren fick inte skriva under min remiss, för han hade andra över sig, sade han, sådant gör mig riktigt förbannad och förtvivlad, att man offrar sjuka istället för och få ut oss på banan igen. Har träffat många som är missnöjda över den vård som har givits dem.”

Om du fick bestämma helt själv över en viktigt fråga som berör Gotland, vad skulle du göra då?

– ”Vården måste ses över, bort med konsulter, hyrläkare, lönerna. Tjänar du eller säljer dig för 127.000/månaden – vad måste de göra för dessa pengar? Gå någon annans ärende eller ta obekväma beslut. Vet att ekonomin styr allt. Man ser Gotland mer och mer som ett företag som skall drivas, men vi gutar är något helt annat än några affärskunder, vi är stolta gutasjälar, som aldrig har haft någon överhet här på ön. Vi är vi.”

Sist men inte minst – vilken av vårens alla blommor skulle du vilja plocka och vem skulle du ge en vacker vårbukett till?

– ”En bukett liljekonvaljer till morsan ♥ varit helt fantastisk.”

liljekonvaljer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *