Tut tut sa båten så gick bryggan…

Även Glada Gotland har nu kollat på alternativa båtar och vattenvägar till och från fasta landet. Vi har gjort det hungriga på äventyr samt klok kommunikation men inte för att bli stinna i skrovet, vi vill hitta rätt balanserad matrosmeny för alla som vill hit och ifrån. Varsågoda! Här gungar det till med lite vatten i knäna och saltstänkta vågor i håret men även en gul kapad båt, men i alla förslag så färdas vi ”färjgrant” utan att ta oss vatten över huvudet.

 Det gäller öppensinnat att sluta fixera sig för mycket på stora fula färjor  för det finns ju betydligt vackrare farkoster utan rostbenägen plåt och inte så beroende av turlistor. I och för sig kanske turligt och listigt om du tar dig hela vägen med följande alternativ för de bygger mer på att du får ta dig över med egen handkraft eller en liten maskin men med fulla friheten: När DU själv vill åka.

 

 

BÅT 1 ”Flyg & far” :

Vi börjar med en kombination av flyg och far(tyg) nämligen den rosa svävaren. Ny myser i alla fall Susanne M/N lite extra! Men den här heter ”Fylking” och liksom han med  genuina förnamnet Gert är det tillåtet att säga  – ”Äntligen”  när du kommer fram. Den bygger på propeller och det smäller rätt högt där bak, men med hörselkåpa och plats för en (1) skeppshund i knät så kan det bli en trogen vän när du vill flyga fram på vattnet. Fördelar för bakdelar: Lammskinn i sittsalongen, brääääääkigt värre!  Nackdelar: färgen skär sig mot de flesta flytvästar, var tuff –våga åka utan!

Fastlandstripp juli 2013 021

BÅT 2  ”Bara för ros skull” :

Nästa båt att slå sig till ro med men ändå inte och en retrosensation som lär eka länge i skvalpspalterna för den du kan ta dig ända till Kina med. Nu behöver inte passageraren heta Stina men det rimmar väl fint och ger säkert mindre blåsor samt valkar i händerna samt skönare årtag. Här talar vi inte om snabba farten men tar fram det så sköna lättsamma ordet lagom rätt fort, det är inte målet det är resan som är mödan värt.

 

BÅT 3  ”En eka som ekar”  :

På tal om eka så finns faktiskt en sådan också, Harpsunds gamla där Sveriges olika statsministrar rott omkring på många tunga höjdare så nästan vattnet blött lackskorna på dem. Men den trivs bäst i insjöar och kommer nu läggas till Bäste Träsk, och dess klara vatten, för övningssituationer om detta med båt skulle bli en rorlig politisk fråga på hög debattnivå men som för det mesta eller alltid nå lågvattennivå.

58907_harpsundpetersteen

BÅT 4  ”Tre män i en båt!?”  :

Bokstavligt talat ute och segla kan det också bli tal om i vår valda tremänning. Nej det betyder inte att det bara skall var tre män i båten, var det än bär hän går det fint med hen också. Förresten så är det en snipa säger jag allmoget. Snipp – snapp -snorom med vilken man for fordom men bygget håller än och med vår 9 meters variant som har 3 par åror, 3 master med spris – och toppsegel så lär det finnas plats för minst 4 och bli fin fart. Det är alltså mycket familjevänligt och när hungern sätter in är det även en utmärkt fiskebåt, glöm ej garn.

Kungen av Herrvik

Foto: Willy Larsson

 

BÅT 5  ”Lovart fast lovande villig vind”  :

För ankar i Visby Domkyrka hittar jag dock den mest lovande fartyg av dem alla. Där skriver du en liten personlig lapp och lägger på däck eller i lastrummet med dina önskningar för dig själv eller som du tycker din omgivning skall få uppleva. I detta sköna andrum så känner du rätt snart hur du färdas med eller utan hjälp. Det är en skön stiltje/stillhet men samtidigt en vågrörelse som griper tag och för dig dit du vill. Bättre båt finns inte på haven, oskattbar och osänkbar är den, du behöver ingen lots eller Gud vid rodret heller, det räcker gott med din egen tro. Glada Gotlands egen ögonsten.

Almedalsveckan fredag 5 juli 2013 044

BÅT  6  ”Fåröfärjan på (ut)flykt” :

Vilken härlig kapacitet och turtäthet det är till Fårö så här års och det ryms både stora och små bilar samt cyklar och lösa passagerare…kasta loss och bli lite vild, det har ju hänt förut och varför skall allt kretsa till och från Visby. Fårösund är en trevlig hamn utan direkt trängsel. Här står du snällt i rad och väntar på din tur – men nu går turen hela vägen till fastlandet ny anlöpningshamn: Oxelösund… bara raka rodret över. Aj aj kapten!

Fårö 2 aug -13 045

Ditt eget BÅT-förslag:

Vilken båt och biljett för rara rättvisa resor vill DU själv ha!? Lätta ditt eget ankare och skriv gärna en kommentar till Glada Gotland!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *