Frågvis i paradis

Hallå där…

…Tommy Wahlgren du är ju rätt så känd i de här sammanhangen, att ställa frågor menar jag, finns det någon fråga du ännu inte vågat fråga de personer som du pratat med och intervjuat?

– ”Nja, vågat och vågat… Det ska vara sant och relevant är ju en bra journalistisk regel och då ställer man inte vissa frågor”

 Vad är det som gör att du får människor att öppna sig och faktiskt berätta det mesta om sig själva och sitt liv, vad har du för recept eller trick?

– ”Att ha öronen öppna och munnen stängd är en bra början, ofta är det en följdfråga som öppnar upp samtalet”

Har du i något sammanhang så att säga ställt ”fel fråga” och fått nobben och pinsam tystnad som svar?

– ”Inte ”fel” fråga kanske men jag har nog avsiktligt ställd en fråga som fått till resultat en lång eftertänksam och kanske pinsam paus”

Vilken person, som du ännu inte fått äran att fråga ut, skulle du vilja prata med och i vilket officiella program skulle det vara?

– ”Eftersom du gör den här intervjun under Almedalsveckan så skulle jag vilja intervjua partiledarna två och två för att trigga igång bra samtal om både politik och livet i övrigt”

Tommy_Thomas_300

Tommy  har ett finger med i spelet

Vem eller vilka människor som du hittills träffat i ett frågeprogram har imponerat och överraskat dig mest med sina svar och utstrålning?

-”Om jag håller mig till den senaste intervjuserien Wahlgren nyfiken på.. (på Länsteatern och strömmat på helgagotland.se) så väljer jag artisten Marie Nilsson.”

Nu är du i full gång under Almedalsveckan och pratar med intressanta besökare i ”Lunchkvarten”, hinner du få kloka eftertänksamma svar på så kort stund som femton minuter som ditt program är…skall de svara med mat i munnen!?

– ”Ha, ha, hopps de har tuggat färdigt. Inga problem i övrigt. Man hinner med rätt mycket på en kvart och man väljer förstås att bara ställa frågor som bör ge de mest intressanta svaren”

 Du har jobbat hårt för att bevara den genuina gotländska dialekten, vilket är ditt absoluta favorit ord och uttryck på gutamål?

– ”Ladingen = våren. Teidn star still, de jär mänsku sum gar = tiden står still, det är människan som går.”

24 april 025

Ladingsfoto från Tofta – Teidn star still, de jär mänsku sum gar…

 

Tycker du det spelar någon roll i nuvarande Sveriges Radio Gotland att programledarna och nyhetsuppläsarna har annat än gotländsk dialekt?

– ”Nej, men det är aldrig fel att behålla sin dialekt. Programledare och andra som tappar sitt språk, sin dialekt, tappar också en del av sin personlighet.”

 När du är helt ledig och bara är Tommy, vad pysslar du helst med då? Hobby, fritidssysselsättning, samlar på nåt… hinner du med det?

– ”Visst hinner jag, ägnar mig mest åt min stora familj, klipper gräs, reser med Ingrid, läser böcker och gillar att bara pyssla med något plock vid strandboden”

Sjunger och spelar du något nu för tiden och kanske knåpar på någon nygammal revy- eller sångtext?

– ”Jodå, det blir en del. Jag och Ingrid har ett gutamålsprogram som vi ställer upp med här och där och en och annan text blir det när det passar in i något uppdrag.”

Vilken musikalisk artist eller grupp lyssnar du gärna på och i vilken form, radio, skiva, på nätet?

– ”Ärligt talat så blir det sällan nuförtiden förutom den musik som kommer oförhappandes genom radio och TV. Jag uppskattar tystnaden mer och mer…fast en Jill Johnsson i bilstereon blir det understundom.”

Jill Johnsson

Tommy lyssnar gärna på Jill i sin bilstereo…undrar om Jill lyssnar på Tommy i sin!?

Vem är den största artisten genom tiderna tycker du inom underhållning?

– ”Det blir två; Hasse&Tage”

Vad gör dig riktigt glad och på gott humör?

– ”Våra tolv barnbarn”

 Finns det något som gör dig ledsen, sur, arg eller förbaskad?

-”Jag blir så sällan ledsen, sur, arg eller förbaskad. Kanske gubbgnällig på skitsaker ibland…”

Du har ju alltid varit en stor turistambassadör och gjort mycket reklam för Gotland i olika sammanhang, hur skulle du med en snabb slogan eller rubrik locka än fler att komma hit idag?

– ”Jag skulle nog mer satsa på att få folk att flytta hit, men ok då… ditt närmaste paradis året runt”

Robin 13 med mera 015

”…ditt närmaste paradis året runt”

Vilken är din egen speciella favoritplats på ön som du gärna återvänder till gång på gång?

– ”Djaupdöi i När”

 Vad är det bästa med Gotland?

– ”Att det ligger så centralt. Mitt i mitt liv i alla fall. Jag får väl dra till med min bästa replik: Det är inte världen som är liten, det är Gotland som är stort”

 Slutligen – om du fick önska dig något för hela öns bästa, vad skulle det vara för något?

– ”Ett par Max Hansson och ett par Pigge Werkelin till skulle vara bra till att börja med och att region och stat skapar bättre förutsättningar för att fler ska flytta hit, över hela ön”

 

Robin 13 med mera 001

Så här lugnt är det inte i Almedalen just nu och gutamål och lunchmål med Tommy tuggas det mycket nära här

 

Glada Gotlands aktuella Tommy tips: Just Nu i Gotlands Allehandas ”Lunchkvarten” där humor och allvar blandas på Wahlgrens vis i GAs tält på Cramérgatan, Visby med start idag måndag den 1 juli med Gudrun Schyman och sedan olika gäster till och med torsdag mellan kl. 12:15 till 12:30, snacka om snabbmat!

Vill du veta mer om Gutamålsgilde, där Tommy är välspråkande ordförande, så starta gärna genom att kolla in den matiga intressanta hemsidan med bland annat ordlista, Allnakku…och mycket mer aptitretande  http://www.gutamal.org/

 

Tack till  Länsteatern på Gotland för lån av foton på Tommy

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *