Håkan har fint fokus på fotografering!

Hallå där Håkan Lyttkens…

…en av ett tjugotal medlemmar i gruppen Gotländska Fotografer som finns representerade på Facebook – vad var det som startade ditt personliga intresse för fotografering och när skedde det?

 Hade en pocketkamera när jag var liten, men då var det nog inga sköna bilder 🙂

Vilken var din första kamera och vilken utrustning har du idag?

2005 köpte jag min första digitalkamera (en så kallad långzoomare) som då kunde zooma in hela 12 ggr 🙂 sen köpte jag ytterligare en långzoomare ett par år senare, som kunde zooma in 26 ggr.

Suktade efter en systemkamera i ett par år utan att slå till, men sen en dag då jag både hade råd och lust så slog jag till (det svåraste var ju att veta vilken modell man skulle köpa).

I samråd med  tre stycken fotografer så valde jag till sist en Nikon D7100 (det var våren 2013) och allt var NYTT igen, bländare, slutartid, ISO och allt vad det hette. Jag som bara hade siktat och tryckt av innan.

När jag kollar in dina album så är det fantastiska bilder på gotländsk natur – är det där du trivs bäst?

Jag har alltid trivts bäst på hemmafronten. Finns så otroligt mycket fint att utforska bara här hemma på Gotland. Sen skulle det såklart vara coolt att ta med kameran och fota runt i resten av Sverige och världen. Men hemma är ändå bäst 🙂

Håkan Lyttkens foto strandbodar

Foto: Håkan Lyttkens ©

Har du något favoritmotiv du gärna skulle vilja visa där du tycker du lyckades fånga just det naturliga ö-ljuset?

Ska kolla igenom mina bilder och se vad jag kan dela med mig av. Alla bilder har sin charm.

Håkan Lyttkens fotos strandbodfönster

Foto: Håkan Lyttkens ©

Gillar du att vara ute någon speciell årstid eller går det fint för dig med fotoutflykter året runt?

 Många längtar hela tiden efter våren, sommaren och så vidare. Jag försöker att leva Här och Nu. Njuta av det som finns i naturen idag. Så nä, jag har nog ingen speciell årstid som jag gillar bättre.

Håkan Lyttkens foto måne

Foto: Håkan Lyttkens ©

Sen kan man ju fota olika saker olika årstider. Stjärnbilder till exempel då bör det ju va mörkt (såklart=) men det blir det aldrig riktigt på sommaren.

Sen spelar det ju ingen roll hur mycket man klär på sig på vintern så blir det grymt kallt efter ett tag, så det klart att det är bekvämare att fota då det är varmare ute. Det ska jag inte sticka under stolen med.

Finns det nån del av Gotland du ännu suktar efter att få uppleva – eller har du varit runt över hel ön?

Jag fotar tillsammans med min sambo, Carina. Vi sticker ju ofta ut på dagsutflykter och fotograferar. Det klart det blir svårare och svårare att komma på vart man vill åka då man varit på så många platser. Ofta är det ännu kusten som drar. Men överallt har vi verkligen inte varit.

Håkan_Lyttkens_2015-03-03_44

Foto: Håkan Lyttkens ©

När du nu är inomhus så verkar det gärna vara på en rockklubb och du har fotat många band som spelar live – hur många då?

Hehe jo jag gillar ju musik, i första hand hårdrock, men är allätare. Hammer Bar är ett favoritställe på Adelsgatan i Visby (gamla Schenholms)

Och var och när hade du med kameran för första gången på en klubb?

Borde kanske inte höra hit, men lättar mitt hjärta i alla fall. Slutade dricka alkohol 2011 och det medförde att man sparade in rätt mycket pengar på att inte gå och dricka öl på krogarna.

Därför köpte jag min första systemkamera, sen testade jag även att ta med kameran på en av krogarna. Hammer eller Etage. Kommer inte riktigt ihåg. Men sen blev det lite min grej, att ha med kameran istället för att dricka bira.

Vilket band har varit allra roligast att fota – samt att lyssna på förstås!?

Otroligt svårt att svara på, men att fota hårdrock är ju mkt roligare än att tex fota då två st spelar akustiskt 🙂 Är bandet bra och bjuder på sig själva är det alltid skoj att fota.

Har nog ingen favorit direkt, men Dan Reed Trio har varit det bästa jag sett/hört/fotat LIVE tror jag (på Hammer såklart).

Håkan Lyttkens Dan RFoto: Håkan Lyttkens ©

Såg ett band nu förra helgen på Hammer som heter EP’s Trailer Park (hade inte hört dem innan, men de var också galet bra). Ska nog inte lista dem för alltid glömmer man någon.

Håkan Lyttkens EP´s Trailer Park

Foto: Håkan Lyttkens ©

Safari Goes Pink Floyd ligger också varmt om hjärtat. Ida Andersson Band och Jono har också varit skoj att plåta, kommer på fler band hela tiden.

Hur många konserter har det blivit hittills?

Vem räknar 🙂

Tror du att det är störande för artisterna när alla fotografer, proffs eller amatörer ständigt försöker fånga hela konserten genom sina mobiltelefoner!?

Ja det kan det ju va, men och andra sidan är det ju ett bra sätt att få sin musik spriden på, genom inspelningar och foton. Fast det är ju stor skillnad på mobilbilder och från en systemkamera, även om mobilerna av idag är riktigt bra.

Här på Gotland har jag inte varit med om att man inte får fota (utom på teatern då kanske:)

Tappar du inte fokus på själva nuet om du skall fånga bilder på detta sätt – eller är det enbart positivt att kunna ta en del med sig hem förutom själva musikaliska upplevelsen?

Tror jag tappar fokus snabbare utan mina bilder 🙂

Ibland saknar man ju en filminspelning till exempel. För då kan man ju lyssna på det igen. Men fota är ju mycket roligare än att filma.

Har någon av dina bilder för nåt band kunnat bli affisch, skivomslag eller liknande?

Jag har ju varit lite dålig på att marknadsföra mig. Lite osäker på mig själv, svårt att veta vad man ska kunna ta betalt och så vidare. Men det klart man fått förfrågan om att sälja bilder.

Många tror ju att man ska GE bort bilderna gratis. Men där går min gräns.

Åter till frågan: Tror att Hammer ska använda en av mina bilder till en kommande affisch i sommar. Ett tyskt band ville ha en av mina bilder till sitt skivomslag. Ett par tidningar har köpt bilder av mig.

Finns det någon som blivit förbannad när du försökt fånga stunden och bett dig radera bilderna?

Nä inte vad jag kan minnas. Angående mina konsertfoton brukar jag alltid fråga artisterna om jag får tagga dem och är de missnöjda med någon av bilderna på dem så tar jag givetvis bort bilderna. Så visst har det hänt att någon ogillat något foto på sig själv 🙂

Vilken stillbilds fotograf i övrigt har lyckats med de allra bästa rockbilderna?

Borde kanske kolla runt hur andra fotar, men det gör jag faktiskt inte mer än på Facebook, har ju ett par olika fotogrupper jag har hand om eller är medlem i. Man inspireras alltid av andra fotografer.

Sist men inte minst – vilket band/artist skulle du gärna vilja se, höra och dokumentera med din kamera?

Ett favoritband är ju Metallica, så jag säger väl dem då 🙂

metallica-albums_p

Vad gör du annars i ditt vardagsliv?

Jag jobbar på fritidshem sen cirka 20 år tillbaka, världens bästa jobb!

Har du fler hobbies förutom fotograferingen som du sysslar med på din fritiden?

Fotografering är ju än så länge bara en hobby, men kanske startar eget företag snart. Den som lever får se 🙂

Du frågade om flera intressen och jag tränar rätt mycket nu för tiden. På sommaren vindsurfar jag gärna och på vintern är ju slalom jävligt skoj.

Glada Gotland tackar Håkan för pratstunden och ser med spänning fram emot fler kameraobservationer i naturen och/eller på rockscenen som ju går enkelt att spana in här med ett enkelt klick!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1552096368364785.1073741847.1549303945310694&type=3

Håkan & Carina

Foto:  Festfixaren Tobias Jakobsson 

Pssssst!!  Sambon Carina som Håkan nämner  heter Cangnefjord i efternamn och paret har många intressen tillsammans – här på riktigt kul fest!!

Carinas fantastiskt fina foton, förutom det du ser i vinjetten på Håkan med sitt fokus, hittar du lekande lätt här:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1550361401871615.1073741837.1549303945310694&type=3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *