Henrik kan vissla och låta – samtidigt!

Hallå där, förlåt att vi stör i din kör… Henrik Svensson!

Först och främst grattis till priset ”Rockugglan” som du fick ta emot av Lennart ”Lenta” Rosenlund på Munken nu i lördags den 4/1, hur känns det!?

– ”Tusen tack! Det känns lite overkligt. Jag var totalt helt oförberedd och det var helt oväntat. Jag är oerhört tacksam att få ta emot ett pris för det arbete jag gör. Det är en bekräftelse på att man gör något bra.”

Vad var motiveringen och hur länge har du jobbat med barn och ungdomar på detta sätt?

– ”Motiveringen var nog, att jag gör ett toppenarbete med barn och ungdomar med funktionshinder. Och att Musikterapi gör skillnad. Jag har arbetat inklusive under min praktik i utbildningen i ganska exakt 4 år som musikterapeut.”

Vad har du för utbildning och tidigare erfarenhet av denna typ av arbete?

– ”Jag har treårig Musikterpaiutbildning i FMT-metoden(Funktionsinriktad MusikTerapi) vid Ingesunds Musikhögskola, Karlstad Universitet. Jag har ingen tidigare erfarenhet av liknande, däremot har jag studerat musik vid olika skolor, liksom är utbildad inom vård och omsorg. Så steget till Musikterapeut var egentligen naturligt.”

Henrik med medaljer

Vad är det i musik som är nyckeln till framgång?

– ”Musik är kravlöst, och samtidigt berör det emotionellt, kognitivt, motoriskt oavsett om vi lyssnar eller utövar det. Likaså är musik lättillgänglig. Antingen via radio, spotify eller om man utövar musik eller om man sjunger i duschen. Musik är även socialt och kan användas som i kör, grupper, individuellt, storband och orkestrar, och detta skapar positiv dynamik. Musik påverkar och berör oss alla.”

Hur många finns det här på ön som arbetar med det du gör och hur stort är behovet för elever att få vara med?

– ”Som FMT-terapeut och musikterapeut är jag ensam aktiv, och behovet växer konstant. Enligt mig är behovet enormt. Jag har arbetat mycket i skolan, där jag har hjälpt många ungdomar till bättre skolresultat, koncentration, läs och skrivförmåga som exempel. Problemet är att skolrektorer och skolledningen inte fattar detta och kommer med irrelevanta bortförklaringar varför man inte kan satsa på FMT-metoden. Därför är det så jäkla roligt, uppskattande och tacksamt att Lenta har uppmärksammat mitt arbete.”

Vilka instrument spelar du på själv?

– ”Mitt huvudinstrument är Sång sen spelar jag piano, lite gitarr. Men jag har kunnat spela klarinett vilket jag har varit skolad i, men tyvärr har den lagts på hylla.”

klarinett hej

Vilken musik är mest omtyckt och så att säga går hem i alla lägen?

– ”Ja du, det är ju en individuell fråga, alla tycker ju olika. Men svensk musik är ju riktigt bra i alla genrer.”

Vilken typ av musik gillar du annars personligen bäst och har du någon favorit artist eller band som du gärna lyssnar till privat?

– ”Jag gillar all typ av musik, men allt med Björn och Benny, Andrew Lloyd Webber, till Avicii, Swedish House Mafia och Mozart!”

Har du någon favorit låt?

– ”Anthem från Chess”

chess

När du nu inte sysslar med musik i jobbet eller privat – vad gör du helst då?

– ”Då är det barnen och familjen som står högst upp på listan.”

Har du någon fritidssysselsättning och kanske annan ”hemlig” talang?

”Fritidssysselsättningen får nog bli Körsång i Sångsällskapet NS som upptar en hel del. Hemlig talang, kan vissla och låta samtidigt. HA HA”

Henrik i NS

Vad är det bästa med att på bo här på ön?

-” Naturen, kulturen, människorna.”

Vilken är din favoritplats som du gärna besöker när tillfälle ges?

– ”Brissund, där svärmor och svärfar bor.”

Om du fick chansen att vara högsta ledare på Gotland för en dag – vad skulle du då vilja bestämma och göra?

– ”Jag skulle vilja bestämma över skolan och jag skulle se till att alla barn och ungdomar med särskilda behov skulle få möjlighet till FMT-metoden, alltså Funktionsinriktad Musik Terapi.”

Sist men inte minst – vad kommer du nu göra för de fina prispengarna som du fick!

– ”Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Men något specialintrument behövs nog inhandlas. Jag använder mig bara av specialgrejer. Jag har ju barn, så jag kommer se till att göra något för dom också.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *