Ett band med drag eller när Vikingarna intog Visby

Rubriken försöker nu inte föra bort dig till Vikingatidens Visby, utan nu pratar jag om 1980-talet och närmare bestämt 11 mars – 30 december anno 1983. Vad hände då – jo då for bandet med de Kramgoa Låtarna riket runt för att folk just skulle få kramas på dansgolvet. Den landsomfattande turnén startade i Halmstad och slutade till och med utanför svenska gränsen i Björkelangen som ligger i Norge.

Vikingarna 1983 008

På LP skivan, som var nummer 11 i Kramgoa Låtar serien, så ser vi hela den imponerade färden som utfördes i lämpligt stor turnébuss för att rymma hela sexmannabandet samt instrument och övrig musikalisk utrustning.

Här i Visby så  intog då Vikingarna scenen (Borgen?) onsdagen den 27 juli, alltså mitt i heta sommaren efter ha kört hela vägen direkt från Vilhelmina där de uppträdde den 24/7. En sträcka om hela 893 km, tur att de hade några dagar på sig. Måste i alla fall ha varit svettigt där i dansbandskostymerna!

Vikingarna 1983 011

Alla har vi väl någon gång dansat våra lurviga eller rakade ben till tonerna av ett dansband och blivit förälskade i vår dansparter och kanske haft tur att få följa med hem för att skala potatis!? Om du nu inte stod utanför på parkeringen och spände dina muskler, muckade gräl och drack ljummen Explorer vodka spetsad med läskeblasken Loranga förstås. Då är du kanske fortfarande odansad ungkarl eller ungmö men lycklig ändå förhoppningsvis!

Nu missade jag Christer Sjögren & Co vid detta tillfälle, var väl fast i Rabbishålan och kramade det ”hårda” vinyllagret utan att spåra ur med pickupen!  Några år innan hade Max Rogers från Norrköping, nu  helt klart på Borgen, sett till att det blev Äntligen Fredag  på riktigt hos mig och min dåvarande mysiga mö – äkta saxig dansbandskärlek!

MAX ROGERS

När det gäller alla slags band så är jag i alla fall imponerad av hur de vill och orkar med att kuska runt på turnéer för att glädja sin publik. Kanske är det bekvämare färdsätt än bussar som gäller men många är nog kvar på våra vägar på detta sätt för att packa och spela upp för dig på din hemmaplan – stor eloge till alla typer av musiker för dessa viktiga kultur turer!

Sista dansen denna gång får då bli  med Vikingarna som så svängigt svävande skönt spelar:

”Save Your Love”  –  får jag lov!

Marianne Records  1983 MLPH 1640

 

 

 PS: Vikingarna fakta: Mellan 1975 -1992 släpptes Karmgoa Låtar 1 – 20 dessutom ett antal blandade album innan och efter dessa år.

 Efterlysning: Har DU några härliga eller besvärliga dansbandsminnen från valfri period med denna eller annan valfri orkester – hör gärna av dig med en danskommentar här…vad hände sen!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *