Missing Mikael har hittat rätt!

Hallå där Mikael Klintbom…

…som är med i styrelsen för Missing People, hur kom det sig att du hamnade där?

 – ”Jag är inte med i styrelsen för Missing People – utan jag är med i ledningsgruppen för Missing People-Gotland som vice operativ chef. Det finns bara en styrelse för Missing People som är rikstäckande, sedan finns det ledningsgrupper runt om i landet.”

 Vi kunde nyligen se och läsa i massmedia om bråk i styrelsen – har det lugnat ner sig och hittat rätt där också så att säga?

– ”Ja det har förekommit en hel del stridigheter i styrelsen som vi har kunnat läsa och se i SVT-serien Saknad. Detta är nog en rätt så vanligt fenomen i en ung organisation som växer explosionsartat. I dag så har vi en större och mera dynamisk styrelse och det har lugnat ner sig och vi får hoppas att vi har hittat rätt människor.”

 Varför är Missing People så duktiga på att hitta försvunna personer, vad är framgångsreceptet?

– ”Att vi är duktiga på att hitta försvunna personer har nog att göra med att vi kan mobilisera ett stort antal frivilliga människor och att vi aldrig ger upp.”

Missing People Gotland

 Finns det andra tillfällen att just leta efter människor som kan vara aktuella för era insatser?

– ” För tillfället är vi bara inriktade på att hitta försvunna människor, men det kanske ändras då vi är en samhällsnyttig organisation, det kan ju hända att samhället kommer i behov av våran förmåga att snabbt kalla ihop en massa folk.”

 Hur många är ni på Gotland och drar även Gotlänningar till fastlandet för att vara med och leta i vårt avlånga land?

” Den 24 mars i år så fanns det 324 personer som var anmälda till sökregistret på Gotland. I hela Sverige så fans det 28,013 personer anmälda till olika sökregister några bara i ett och några i angränsande län det fanns 257 som var anmälda i hela landet. Så vi vet inte om det är någon som har åkt över för att hjälpa till, av oss som sitter i ledningsgruppen kan vissa av oss tänka oss att åka över och hjälpa en annan ledningsgrupp på fastlandet. Men det får givetvis inte ske så att Gotland blir utan ledningsgrupp.”

lanskarta-mps-wide

 Om jag vill vara med i gruppen – hur gör jag då och vilka kvalifikationer behöver jag för att passa in?

 – ”Om du vill anmäla dig till sökregistret så är det bara att gå in på http://missingpeople.se/Det enda kravet som finns för att bli sökare är att man fyllt 18 år, det finns även Dykteam, Hundteam och Fordonsregister man kan anmäla sig till kraven som finns på dom registren finns på hemsidan, vill man sedan komma med i ledningsgruppen så ställs andra krav bland annat att man är medlem och ett utdrag ur belastningsregister.”

Om vi nu lämnar ”Missing Mikael”… och går till djurens värld, för visst brukar du ha jour och göra insatser när det gäller rådjur också – vad gör du då?

 – ”Jo det stämmer jag är en av två kontaktpersoner i Gotlands Mellersta Jaktvårdskrets. Vi har jour varannan vecka. Det vi gör som kontaktpersoner är att ta emot telefonsamtal från polisen när det skett en olycka med rådjur inblandade:

  • Är det ett eftersök alltså om djuret har lämnat platsen så ringer jag till en eftersöksjägare så får han och hans hund försöka att spåra upp rådjuret och avliva det om så behövs.
  • Är det platsbesök alltså om djuret är dött eller skadat och kvar på plats så åker vi som är kontaktpersoner och avlivar och avlägsnar det från vägbanan, sen så försöker vi få kontakt med jaktretshavaren eller markägaren så vi kan överlämna djuret om de vill ha det, om de ej vill ha det så lägger vi ut det i skogen till rovdjur och fåglar.
  • När vi är färdiga med detta så meddelar vi polisen och skriver en rapport till Nationella Viltolycksrådet.

Det finns en bra app att ladda hem till Ifånar och andra smarta fånar som heter viltolycka den varnar för platser där det skett viltolyckor och kan vara bra att ha på när man åker på vägar där man inte känner till var de brukar ske, om nu olyckan skulle vara framme så talar den om för en hur man skall markera ut olycksplatsen och kontakta polis.”

iphone-app-chrome

Har du tid med ytterligare någon hobby och/eller fritidssysselsättning?

 – ”Jo då, lite annat har jag tid med, håller mycket på med Gotlands Skarpskytte och Jägaregilles Skjutbana i Hejdeby när det är säsong. Jag är provledare för Jägarexamen sen blir det förstås lite jakt och fiske också, är Fisketillsyningsman för Länsstyrelsen och har uppdrag från kommunen genom Gotlands Skarpskytte och Jägaregille som jägare sen om det blir tid så skådar jag lite på fåglar – tyvärr så har det blivit för lite av det sistnämnda den senaste tiden.”

Mikael fågel

 Samlar du på något?

 – ”Samlar o samlar har väl lite skivor och böcker – men jag vill nog inte kalla det att samla. Jo, sen samlar jag ju på livserfarenhet så klart!”

När det gäller musik så är du ju med och tävlar i Popgiss just nu, vilka grupper och artister lyssnar du annars på helst privat?

 – ”Musiken den varierar men Van Morrison tillhör en av favoriterna”

 Vilken är Världens Bästa Rocklåt?

 – ”Studio inspelat:

Queen ”Bohemian Rhapsody” –  från A Night At The Opera

 Live inspelat:

Rolling Stones ”Symphaty For The Devil”  -från Get Yer Ya-Ya´s Out”

 Har du några gotländska favorit artister?

 – ”Det finns så mycket bra gotländska artister så det finns nog ingen favorit.”

 Vad i övrigt är det bästa med att bo här på ön tycker du?

– ”Det bästa med att bo här på ön är nog naturen och det lugn som finns här den största delen av året… och sen möjligheten att kunna se solen gå upp och ner i ett hav med fri horisont samma dag.”

Mickael soluppgång

 

Vilken är din favoritplats här på ön som du gärna besöker när du är ledig och skall koppla av?

– ”Min favoritplats här på ön håller jag hemlig!”

Vad gör dig riktigt härligt glad och lycklig?

 – ”Vad som gör mig riktigt glad och lycklig varierar det beror på i vilken sinnesstämning jag är.”

Mickes gunga

Finns det något du blir väldigt arg och förbannad på?

 – ”Idiotiska beslut av politiker, länsstyrelsens och kommunens tjänstemäns beslut som till exempel att plocka mer kranen i Visby hamn.”

 Om du nu helt av egen kraft fick bestämma över en fråga som rör oss alla här på ön – vad skulle du se till att genomföra då?

– ”Att ingen drar pluggen ur Östersjön så vi får landförbindelse.”

Sist men inte minst så har du ju arbetat som god och glad kock – kan du vara snäll och ge oss ditt bästa vårrecept på en av dina favoriträtter!?

– ”Favoritvårkäk på våren/försommaren måste bli färsk grön gotländsk sparris med rört smör och flingsalt”

Mikaels sparris

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *