”…mitt hjärta brinner för kvinnor och barns livsvillkor.”

Hallå där Maria Eriksdotter…

…och grattis till vice ordförandeskapet i Gotlands FN-förening, en sak som du verkligen vårdar och vurmar för – hur känns det?

Tack, det känns riktigt bra!

sfn_logopayoff_pos_right

Vad kan och kommer du att göra lokalt så det smittar av sig så fler vill engagera sig som aktiva och/ eller passiva medlemmar?

Först av allt skall föreningen få ett nytt liv. Det är viktigt att synas i alla sammanhang som rör mänskliga rättigheter. Lokalt har FN varit ganska osynliga och då är det svårt att skapa intresse och engagemang.

Frågor som berör mig är främst barns rättigheter, att få gå i skola, att få äta sig mätt och att få vara barn. FN jobbar med två stora projekt: Flicka och Skolmat och en av våra uppgifter är att sprida kunskap om dessa projekt.

Jag tänker mig även att jobba mycket mot skolorna på Gotland. Och genom publika aktiviteter öka antalet medlemmar.

Maria skola

Varför skall jag som privatperson göra det just i Förenade Nationerna, det finns ju så många organisationer som lockar och pockar på min uppmärksamhet!?

Ja det finns många organisationer, och det är fantastiskt och alla behövs. Men det finns bara ett världssamfund och det är FN. Ett organ där alla stater verkar gemensamt för att de mänskliga rättigheterna skall följas av alla.

FN är först på plats vid alla stora katastrofer,bidrar till matförsörjning vid alla former av katastrofer genom UNHCR. Och vi får inte glömma att även FN och FN:s många organ är beroende av våra bidrag för att verka globalt.

Vilka är de allra viktigaste frågorna lokalt och globalt just nu?

Världen är just nu full av ”de viktigaste frågorna” men för att välja några får det bli fredsarbete, krigen och konflikterna som pågår nu kommer att leda till en global katastrof där svälten ökar och de mänskliga rättigheterna blir kraftigt åsidosatta. Alla jordens barn måste även få sina rättigheter tillgodosedda.

Lokalt måste vi se till att barnkonventionen efterföljs och jobba aktivt för integration av våra flyktingar.

När kände du att du personligen ville vara aktiv på detta vis – kom det smygande in i ditt liv eller som en varm övertygelse en ljusklar natt?

Som en varm övertygelse en ljusklar natt (hahahaha). Men den natten var för många år sedan. Jag har sedan många år känt allt starkare att det är ”pay back time” för mig då jag har levt ett bra liv och vill göra något för andra som inte har samma förutsättningar som vi i ofta har i Väst. Och mitt hjärta brinner för kvinnor och barns livsvillkor.

Maria med barn

Varför är fördelningen i vår värld så otroligt orättvis – kommer vi någonsin till balans med detta tror du?

Jag tror att vi alla ställer den frågan utan att hitta ett enkelt svar. En jord, tusentals kulturer, flera religioner och makt! Det finns inga korta svar på frågan, men om jag inte trott på att det går att förbättra hade jag inte orkat engagera mig.

Vi har det så bra på de flesta sätt här hemma i Sverige men om du vill hjälpa till rent praktiskt i Indien också – kan du berätta kort och kärnfullt om vad din insats betyder och ger för skillnad där?

Minsta lilla handling som kommer av kärlek ger resultat. I Indien jobbade jag volontärt på ett barnhem i Tamil Nadul för funktionsnedsatta barn. De är föräldralösa eller bortlämnade på grund av sin funktionsnedsättning.

De unga kvinnor som jobbar där har inget val, och aga är fortfarande tillåtet. Efter mina veckor insåg jag att genom att finnas för barnen, se dem och ge dem kärlek gjorde jag stor skillnad just då och där.

Var hittar du din styrka – för ibland måste det väl vara mänskligt tungt också?

Ja fy fabian vad tungt det är att se världens orättvisor, men det är också det som ger mig styrkan att fortsätta bry mig.

Vilken är din viktigast livsfilosofi där du har hittat det du sökt – eller söker du fortfarande?

Jag söker nog fortfarande, men tror på att goda handlingar skapar gott liv!

Många av oss på hemmaplan vill göra en bekväm, fast litet bidrag och insats, genom att till exempel köpa en Postkodlott där alla skall vara vinnare är den insatsen okej tycker du?

Hm, ja det finns nog en del att säga om detta, men Postkodlotteriet är ingen välgörenhetsorganisation, det är ett företag, som skänker cirka 33 % av omsättningen till ideella organisationer.

Om jag nu skulle vilja gå ett steg extra i ett personligt engagemang vad kan jag då göra i så fall i all enkelhet?

Lokalt kan du ta reda på vilka aktiviteter organisationer som Rädda Barnen, FN, Röda Korset har som du kan hjälpa till med. Globalt är det enklaste att ekonomiskt stötta de NGO:s som jobbar för barns rätt till ett liv vilket innefattar mat, skola och kärlek.

JOBBET:

Du driver ditt företag Uniguide som ger service samt säljer tjänster åt andra företag – hur lyder en kort försäljningsfras av era företags möjligheter?

Jag driver inte Uniguide, jag är anställd sedan sex år och arbetar nu som HR chef. Och Hm och jag är inte helt säker på att jag förstår frågan men vår vision är att våra kunder alltid skall uppleva det högsta värdet i alla kontakter.

Du/ni knöt nyligen RFSU till ert stall – skall det bli mer sex på jobbet nu alltså?

Det hoppas vi (hahahaha) iallafall mer upplysning.

Hur många anställda är det idag och hur bör du vara som person för att platsa i säljgänget – bakgrund, vana, ålder, mix av människor etcetera, vad avgör framgången om jag söker jobb hos dig?

Idag är vi ca 70 personer som jobbar på Uniguide. Det som avgör framgången är inte ditt CV, det är din personlighet. Glöden i ögat som visar att du vill jobba med kommunikation, och ditt engagemang. Ålder, kön eller etnicitet spelar ingen roll.

UNIGUIDE

Vilken är det mest spännande samtal du själv haft per telefon som satt intryck och lärdom hos dig i konsten att kunna hantera krävande kunder?

Nu var det många år sedan jag själv arbetade som kommunikatör, men jag minns när jag började 1987 och jobbade i Malmö. Vi skulle sälja en konkurrent till tidningen Land och det vill jag säga var ingen lätt match.

Alla momsregistrerade bönder skulle kontaktas och de har alla blivit uppfödda med tidningen Land. Som Gotlänning fick jag fördelen att ringa bönderna på Gotland och fann snart ett starkt säljargument:

Om du provar tidningen (Dagens Lantbruk, finns inte längre) så gifter jag mig med din son, och då tog alla en prova på prenumeration…

FRITIDEN:

Om vi nu lämnar jobb och ideellt arbete – hinner du med någon fritid och vad gör du helst då?

Jag har valt att ägna min fritid åt att jobba med FN Föreningen och att starta ett eget projekt för kvinnors och barns livsvillkor i Bangladesh, studera och kopplar faktiskt gärna av med en bok.

Jag vet att du brukar ta yoga pass – vad är det sköna med det, är du inne i nån slags bubbla då?

Hahahaha jo det kan man säga, men det är en för mig livsviktig bubbla. Det handlar om mindfullness och kroppskontroll, och troligtvis det som håller mig levande just nu (hahahaha).

Maria står på huvudet

Vilken musik och artister/grupper brukar du lyssna på?

Jag kommer nog alltid att älska Pink Floyd! Och kickar alltid igång när jag hör skön house och gärna från Berlin. Just nu älskar jag Mando Diao, imorgon är det förmodligen någon annan!

När var du senast på en livekonsert – vem såg du då?

Det var faktiskt Roger Waters i Göteborg förra året, och ett par sköna clubgig i Oslo.

Har du nån låt som följer dig som du gärna glatt nynnar på?

Sedan många många år nynnar jag gärna på ”Find The Cost Of Freedom” med Crosby Stills & Nash

Crosby_Stills_diltz_10

Ligger du inne med någon egen musikalisk talang – eller nån annan kanske lite dold förmåga!?

Hahahaha jag VET att jag har en musikalisk talang latent i kroppen, har bara inte hunnit upptäcka vilken.

Nu är du ju ute och reser rätt mycket – men vad är det bästa med att bo här på Gotland?

Det är nog så att mitt element är att resa och jag längtar ALDRIG hem, men när jag är hemma på ön så känner jag kärleksrötterna! Och det är så outgrundligt vackert här!

Maria kärlek sten

Vilken är din absoluta favoritplats på ön dit du gärna återvänder så ofta du kan?

Jag blir lugn i själen av stranden på Själsö, där hittar jag alltid tillbaka till meningen.

Vad i övrigt gör dig sprudlande glad i livet så du ler med hela kroppen?

Kärlek och värme, omtanke och generositet. Mina vackra söner gör mig alltid lycklig!

När du blir förbannad – hur yttrar det sig?

Jag blir galen (hahahahaha) skriker och bankar, slänger och kastar och tänker mig inte alltid för.. men det beror nog på vart och vem jag blir arg på. Det skiljer sig mycket om det är för orättvisor i världen eller om det är min man!

Om du hade all makt och fick bestämma nåt för alla gotlänningars bästa – vad skulle du då se till att göra?

Att alla fick uppleva kärlek! Jag tror naivt nog att kärleken är medicinen mot ondskan.

Maria Love

Om du hade all makt och fick bestämma nåt för all jordens befolkning – vad skulle du då se till att göra?

WOW, om jag fick bestämma nåt för all jordens befolkning – ja men det skulle självklart vara fred och fred och fred på vår jord. Vilket förhoppningsvis skulle leda till utrotad fattigdom och att jordens 66 miljoner barn som som står utanför skolan får komma in i skolan.

Och att mänskliga rättigheter blir en lag alla följer… ja jag kan nog bestämma ännu mer men detta får bli början.

Finns det någon person lokalt och/eller globalt som du beundrar en hel del extra och ser upp till?

Jag ser nog inte upp till någon annan människa, men jag beundrar många. Måste jag namnge får det nog bli Dalai lama, Mahatma Gandhi och Desmond Tutu.

Sist men inte minst – vilken är din starka drivkraft att orka med att både vara en driftig företagsledare med lönsamhetskrav samt FN representant hos de mest fattiga och utsatta – hur fixar du den balansen?

Alltså min drivkraft är livet! Livet i sig ger mig balans. Att jag orkar beror på att mina engagemang ger så mycket tillbaka.

Mina resor till både Indien och Afrika gav mig så mycket kärlek från de mest utsatta människorna på vår jord. Att leva i extrem fattigdom är ovärdigt, men den värme och generositet jag mött i byar i Afrika och Indien är obetalbar.

Maria glad

http://www.fn.se/engagera-dig/engagera-dig/foreningar/gotlands-fn-forening/

2 thoughts on “”…mitt hjärta brinner för kvinnor och barns livsvillkor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *