Upplyst i Uppsala

Jag har tassat runt i Uppsala i helgen – lite dold, för att fritt kunna nosa på stadens begivenheter. Träffade så klart på Pelle som liksom jag frös om alla kroppsdelar (utom en) eftersom vårvädret halkat in i en riktig envis minuspost… trots turistens klagan!

IMG_4898

Men så måste jag avslöja att Maja Gräddnos kusin Maja Mysnos faktiskt faktiskt bor i Knivsta. Som glad innekatt har hon där slagit ut i full blom.

En spinnande spännande tävling pågår mellan henne och de dekorerade tulpanerna om vem som kommer vistas längst på familjens köksbord där i det fint inredda hemmet hos sin värdfamilj. Just nu ser Maja ut som en busigt värdig vinnare!

IMG_4975

Vid infarten mot Uppsala just från Knivstahållet på E4:an norrut så var det tre riktigt viktiga riktmärken som utmärker den historiskt rika staden:

  • Uppsala Domkyrka… de trevliga två tornen syntes lång väg
  • Uppsala slott...  som ligger högt och pampigt även om tornen är  rundare och betydligt lägre
  • Ikea… inga torn alls men tornar (eller heter det skruvar i detta fall) upp sin gul/blåa plåtfasad som en riktigt synligt modernistiskt inslag mitt i den gamla anrika historien

Men inne i själva staden så försökte själva slottet gömma sig i någon slags snörök… eller också så spökar det där precis som det brukar göra hemma på min egen Slottsbacke! Brrr vá rädd jag blir!

IMG_4930

Däremot så var domkyrkan inte alls så blyg eller kunde göra nåt i smyg, även när mörkret föll på så var det ett riktigt gott riktmärke eftersom vi hittat parkering för bilen på ett torg nära här! Halleluja va´ bra!

IMG_4969

Upplysta Uppsala, fint men innan dagen gick över i kväll så hann jag knacka på porten till Gotlands Nation som ju just ligger så fint intill ån med härlig balkongutsikt åt domkyrkan. Men inga lammskallar kom och öppnande…

IMG_4915

….bäääätre välkomnande kunde jag väl tänkt mig kära Betty nu när du vill ha en gränd uppkallad efter dig här hemma i hemstaden… får seriöst tänka på den saken en gång till, men innerst inne tycker jag verkligen du är värd det.

IMG_4918

Däremot tyckte jag fiket på baksidan av Nationen som lockade med bakverk där de mer liknande nån figur ur Mumintrollet – inga ugnstrull här inte. Så tack men naj tack.

IMG_4921

Så innan vi kände för mycket av torken så flaxade vi en trappa upp till Storken. Härligt näste med skön nostalgi-inredning och där var jag tvungen för min äldsta dotter samt dito son att berätta sanningen om hur de verkligen kom till – kunde inte hålla näbben längre!

IMG_4925

Så fyllda med vacker visdom samt stora mackor så vi nästan storknade så gick upplysningsfärden vidare i Uppsala – mer om detta i lätt porlande fortsättning i kapitel 2 sa Bill, två sa Bull – kommer här på sidan snart, bara för skojs skull!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *