Möt mannen med en ”sällsynt förskräcklig sångröst”… men skriva skönt det kan han!

Hallå där Johan Kurelid…

…redaktionschef för Almedalsguiden och även Gotlandsguiden, hur mycket av innehållet i de båda tidningarna ligger klart redan nu så här i början på året?

 Vi har precis gjort klart Gotlandsguiden Form & Design, vår första produkt för året, men vi ligger långt framme i planeringen även för Gotlandsguiden Sommar även om inte så mycket är skrivet ännu. Almedalsguiden är ju främst en programkatalog där det redaktionella innehållet mer fungerar som en form av start.

Vilka utgivningsdagar gäller och vad är en redaktionschefs huvuduppgift?

Form & Design kommer ut den 10 april, Gotlandsguiden Sommar den 5 juni och Almedalsguiden den 25 juni. Dessutom kommer vi ut med ett helt nytt magasin, Gotlandsguiden Evenemang. Det blir två nummer späckade med allt som händer av värde under sommarsäsongen.

Nu är vi inte nöjda med det utan kör på med en Gotlandsguiden Höst och en Gotlandsguiden Jul också. Den sistnämnda hade premiär förra året och blev mycket uppskattad.

FormDesign-2014-2

Klara Färdiga Gå… nytt nummer av form & design kommer den 10 april

Kan vi få nån försmak på vad läsarna kommer hitta i de två olika produkterna?

Ja, det kan jag, men jag vill inte förstöra spänningen. Däremot så kommer sommarmagasinet som vanligt att vara sprängfyllt av tips på upplevelser såväl för våra gäster som för gotlänningarna själva.

Almedalsguiden kommer, och nu gissar jag, att innehålla närmare 4 000 programpunkter i år. Jag tror alltså att veckan kommer att växa, trots att vi hade det upphaussade Supervalåret 2014.

Johans blick

Hur ser du på journalistjobbet i dag jämfört med för 10 år sedan – är alla medarbetare allt-i-allo idag?

Ärligt talat så har jag knappt satt min fot på en dagstidningsredaktion på fem år, men det som är uppenbart är ju att en journalist i dag jobbar helt annorlunda mot på min tid. Detta gäller både reportrar och fotografer.

Jag skulle inte trivas särskilt bra på en dagstidningsredaktion i dag. Till skillnad från de stora tidningskoncernernas ledningar så tror jag rätt starkt på att en nedmontering av redaktionerna leder till sämre journalistik, inte tvärtom.

Förresten – vad är skillnaden på en redaktör och en journalist!?

En redaktör är oftast en journalist, men i det fallet en journalist som leder en redaktion eller ett projekt där det ingår skribenter och fotografer.

Du har ju en lång tidningsbakgrund – hur kom det sig att du kom in på den här banan och var det tack vare den som du en gång kom hit till ön?

Jag har alltid varit intresserad av att skriva och bestämde mig ganska tidigt för att bli författare eller journalist.

Drömmen om att skriva en bok lever kvar, men jag vet inte hur tiden ska räcka till riktigt.

Att jag hamnade på Gotland 1997 berodde på att jag inte riktigt trivdes med att bo i Stockholm och ville någon annanstans. Hade siktet inställt på Göteborg eller Malmö, men ”mellanlandade” här på ön. En ganska lång mellanlandning har det visat sig.

Sportchef har du ju också varit – vilken var/är din personliga favoritsport som du passionerat skrev om?

Mina favoritsporter är fotboll, hockey, tennis och golf.

Johan sport

Har du gjort nån riktig sportgroda nån gång?

Hmm… Åkte in på isen i en korpmatch i hockey en gång i tiden med klamporna på. Tappade balansen så häftigt att klubban flög ut över sargen. En smula pinsamt.

Nu jobbar du ju inte med nyhetspressen – men vilken nyhet minns du som bäst som du hade ”förmånen” att vara med och redovisa ett scoop i nån av de tidningar du jobbat på?

Jag jobbade på Aftonbladet den natten Lady Diana kraschade och dog 1997. Det var ett drama där man kastades fram och tillbaka mellan olika scenarier hela tiden. Lindrigt skadad, svårt skadad och till slut chockbeskedet att hon var död.                                               Det var ett osannolikt arbetspass som jag aldrig kommer att glömma.

Vilken är den största ”tidningsanka” du varit med om att råka få i tryck?

Jag har gjort många mindre ”ankor”, men jag måste nog be gamla kollegor om hjälp med svaret på den frågan.

Hur ser du på journalistyrket idag – finns det utrymme för undersökande journalister och nämn nån lokalt som du tycker gör ett gott sådant arbete?

Det finns ett större utrymme än någonsin för grävande journalister och fördjupade reportage eftersom dagstidningskoncernerna konstant sänker de journalistiska ambitionerna, även om de givetvis inte uttrycker sig så.

Här på ön är ju Horisont ett bra exempel på en produkt som har ploppat upp i kölvattnet av detta.

När du nu skall koppla av och är ledig – vad gör du helst då?

Under vårt trivsamma halvår tar jag gärna min trehjuliga motorcykel och kör runt på massa småvägar. Annars är musik och numer också meditation bra sätt att koppla av.

Johans motorcykel

Vad har du favorit fritidssysselsättning?

Förr var det mycket golf, men jag har haft uppehåll sedan 2006. Umgås gärna med vänner, lagar god mat och dricker fylliga viner.

Hinner du med nån hobby, samlar på något kanske!?

Jag kan inte komma på att jag har någon hobby i klassisk bemärkelse. Är man tråkig då?

Ligger du inne med nån dold talang som du bara ett fåtal känner till?

Jag är usel på matte, men kan ändå en förskräckligt massa decimaler på pi.

Glada Gotland älskar musik, gärna på vinyl men i alla dess former – hur lyssnar du?

Jag har en hel del vinylplattor, men tyvärr är min vinylspelare magasinerad. Nuförtiden är jag så bekväm att all musik kommer via Spotify. Men tack vare denna eminenta tjänst har man ju breddat sig och upptäcker konstans nya band och artister.

Vad och vilka artister lyssnar du då helst på?

Det beror helt på miljö, sinnesstämning och sällskap. Men i grunden är jag en rock- och blueskille som även har blivit väldigt svag för den underbara genren countryrock.

Måste jag välja en husgudar så får det bli Tony Joe White, John Mayall, Joe Bonamassa och Bruce Springsteen. Och Di Sma Undar Jårdi… 🙂

Brukar du gå omkring och nynna på nån favoritlåt?

Ja, men väldigt tyst eftersom jag enligt min son har en alldeles sällsynt förskräcklig sångröst.

Vad och var såg och hörde du en Livekonsert senast?

JONO på Munken. Underbart roligt att lilla Gotland kan få fram ett band av denna kvalitet. Det skulle vara extremt kul om de kunde slå ordentligt. Särskilt eftersom jag känner flera av medlemmarna i bandet.

Har biljetter bokade till Joe Bonamassa i Stockholm i oktober. Det blir en upplevelse.

JoeBonamassa2015

Vad i livet gör dig annars riktigt lycklig och glad inombords?

 Bra musik, sol och positiva människor i min närhet. Och kärlek, självklart.

Om och när du blir förbannad – och hur yttrar det sig?

Dryga människor som tror sig vara för mer än andra gör mig väldigt förbannad. Tyvärr borde jag bli bättre på att få ur mig ilska, inte stänga in den. Men jag jobbar på det.

Låt oss säga att du har makten och möjligheten att genomföra ett beslut för allas bästa här på Gotland, vad skulle du då se till att göra?

Jag kan inte komma på en enskild fråga, men vi måste hitta en mängd lösningar som gör att folk verkligen vill flytta hit och bosätta sig på Gotland. Visionen om 65 000 invånare ska inte stanna vid en vision.

Jag tycker att vi ordnar en idétävling där gotlänningar, och för den del även fastlänningar, får komma med konkreta förslag som kan locka människor hit.

99 av 100 kommer troligen att vara helt orimliga, men då plockar vi bara guldkornen. Det är dags att samla styrkorna och göra något.

Johan ide dryck

Vilken person beundrar du mest och har som förebild?

 Jag beundrar alla som tydligt tar ställning mot de som i dag inte står bakom idén om alla människors lika värde.

Sist men inte minst – vem skulle du vilja möta och porträttera i nån av dina tidningar och vad skulle du då passa på att fråga om?

Jag skulle gärna åka tillbaka i tiden och få ett exklusivt möte med Elvis hemma på Graceland. Jag skulle då fråga honom om han inte kan tänka sig att byta ut hela sin stab av rådgivare som förser honom med receptbelagda läkemedel.

Johan K Elvis Presley gravsten

Foton varsamt lånade av: Johan Kurelid

Här hittar du tidningarna som Johan beskrivit och medverkar i:

http://www.gotlandsguiden.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *