Rogers stolta steg för allas trivsel i Visby Centrum

Hallå där i vimlet Roger Hammarström …

…centrumledare för Visby Centrum du måste väl gå omkring och känna dig stolt som en tupp nu när Visby verkligen är i centrum, eller hur känner du dig!?

– ”Jag är utan tvekan stolt! Just den här veckan bidrar så mycket till att befästa Gotland som ett av Sveriges starkaste platsvarumärken!”

Almedalsveckan fredag 5 juli 2013 066

Bättre reklam för en stad och dess centrum finns väl knappast, hur har ni jobbat i föreningen för att bevara och utveckla det hela för era medlemmars bästa?

– ”Just denna vecka är staden och världsarvet i fokus och det är ett ständigt pågående arbete, så det jobbar vi med året runt.”

Almedalen tisdag den 2 juli 2013 065

Hur många företagare är medlemmar idag och de som står utanför, hur skall ni locka dem att vara med i gemenskapen?

– ”Vi är idag 170 medlemmar med 650-700 anställda som tillsammans omsätter över 1,6 miljarder. De absolut flesta är med men vi hoppas givetvis att alla skall vara med och bidra till ett levande världsarv på sikt. Vårt mål är att 2015 vara ca 220 medlemmar, omsätta ca 2,2 miljarder och vara ytterligare 100 anställda.”

Visby Centrum har också Region Gotland som en del i er utvecklingsgrupp förutom kompetens och idéer tillför de också pengar för just er utveckling?

– ”Ja, Region Gotland är också delägare i Visby centrum AB och bidrar med intäkter motsvarande sin ägarandel. Detta är en vanlig lösning som görs i de flesta stadskärnor i landet. Region, näring och fastighetsägare brukar vara motorerna i dessa organisationer.”

Det finns ju andra handelsföreningar i Visby exempelvis Skarphäll City och nu det nya området kring ICA Maxi med flera, varför är inte de med i Visby Centrum för att kunna bli en än starkare förhandlingspartner när det gäller marknadsföring med mera?

– ”Vi har under denna vår initierat ett helt nytt samarbete mellan alla dessa föreningar på Gotland. 3 stycken här i Visby samt 6 sycken på övriga ön. Dessa 9 föreningar kommer under hösten att påbörja arbetet med en affärsplan för hur vi på bästa sätt kan samverka i framtiden. Jättekul arbete som jag tror mycket på!”

Hur som helst så blev nuvarande Visby Centrum utsedd som Årets Stadskärna 2012 och fick medalj, grattis – varför vann Visby?

– ”För att vi är en unik plats som har byggt en stabil plattform, i samverkan, för att fortsätta utveckla världsarvet framöver.”

Almedalen tisdag den 2 juli 2013 114

Medaljens baksida är kanske de fasader som förfaller, är nedkladdade med klotter som ibland är kvar år efter år – hur jobbar ni tillsammans med affärerna och företagen för att sätta press på fastighetsägarna och fräscha upp så fort som möjligt?

– ”Här finns mycket att göra och det måste göras i samverkan mellan de parter vi har inom Visby centrum just nu. Detta arbete kommer förmodligen aldrig att bli klart utan är ständigt pågående.”

Almedalen tisdag den 2 juli 2013 109

En hel del butiker har ju öppet endast på sommaren och vissa lokaler gapar tomma, hur ser det ut i innerstaden med handel inom de närmaste åren tror du?

 – ”Vi kommer att se en förflyttning från traditionell handel till en större mix av handel, café, restaurang och inte minst kulturutbud. Upplevelsehandel är parollen där staden, vår unika plats och vårt unika utbud skall vara i fokus. Detta i förhållande till den sk funktionshandeln som extern- och internethandeln erbjuder.”

”Ännu en affär stänger på Adelsgatan” skriver Hela Gotland (4 juli 2013)

– ”Att företag förändras, utvecklas och tyvärr ibland måste lägga ner är en naturlig del av utvecklingen. För att hela världsarvet skall fortsätta utvecklas krävs naturliga flöden mellan stadens olika mötesplatser. Mötesplatsen Södertorg önskar vi gärna utveckla framöver. Då skulle flödet kring Adelsgatan förmodligen öka.”

Vilken är din favoritbutik och ett föredöme tycker du för andra att inspireras av och ta efter?

– ”2012 utsågs exempelvis Klockia till Årets företagare av organisationen Företagarna på Gotland. Detta för sitt fina arbete och sin fina utveckling av företaget. Inom Visby Centrum utsåg vi Kränku till årets butik och här är det många faktorer som spelar in. Organisation, butiksdrift, service mm. Dessa pristagare är givetvis förebilder och vi får se vilka som vinner i höstens drabbningar! Bland våra medlemmar finns massor av goda föredömen. De gör alla ett otroligt arbete året runt och bidrar till att hålla vårt fina världsarv levande.”

Almedalen tisdag den 2 juli 2013 107

Oj det blev mycket jobbsnack – men när du inte så att säga är i centrum, vad gör du då för att riktigt koppla av?

– ”Vi bor mitt i världsarvet och njuter av staden även på fritiden. Det är en underbar plats och hela innerstaden känns som vårt förlängda vardagsrum. I övrigt så är det avkoppling på sommarstället som gäller och det ligger väldigt avskilt.”

Har du någon spännande fritid, hobby, samlarmani och/eller står det motion på programmet?

– ”Jag gillar att motionera och just nu är det löpning som gäller. Sprang Stockholm Marathon i år och det gav mersmak.”

Roger Hammarström mara

Skall Roger klara maran!? Visst gjorde han det och fick  dessutom mersmak så coachen kan sluta att bita på naglarna

 Vad gör dig riktigt härligt glad?

– ”Som pappa till utflugna barn så är det alltid en lycka att följa deras val i livet.”

Och vad gör dig förbaskad och förbannad, läs arg!?

– ”Förmågan att bli arg verkar avta med åren. Jag kan däremot tycka det är synd att så många lägger så mycket energi på att titta bakåt och leta fel i historien. Vi skall spela bollen där den ligger och se möjligheter i framtiden istället.”

Vilket ställe på ön är din favorit dit du gärna kommer tillbaka så ofta du kan?

– ”Finns många favoritställen och de varierar med tiden. Alla våra fiskelägen är trevliga platser och i Visby så är strandpromenaden fantastisk året runt.”

Eftersom du nu är Visby Centrumledare, vilken plats eller byggnad i Visby har du som din favorit?

– ”DBW huset är otroligt vackert likaså Domkyrkan. Som plats tycker jag att Stora Torget ligger väldigt bra till!”

Robin 13 med mera 046

Vad är det bästa med Gotland och hur skall vi få fler att komma hit som bofasta?

– ”Vi har en unik stadskärna som lever året runt. Den är motorn som vi skall bygga mer i kring! Sedan har vi även en unik landsbygd och jag tycker att staden och landsbygden i förening tillsammans gör Gotland till en av de bästa platserna att bo och leva på! Just att skapa förutsättningar för att bo och leva är grunden till tillväxt. Det är dags att tänka om från tidigare teorier då fabriker och näring drog till sig människor. I dag är det tvärtom, finns förutsättningar för människor att bo och leva så uppstår tillväxt.”

Almedalsveckan onsdag 3 juli 2013 017

Om du fick önska dig något för Gotlands bästa – hur skulle det låta?

– ”Att vi börjar prata väl om varandra och utgå från att vi alla är människor. I dag finns en tendens att vi pratar i termer av ”vi och dom” i olika sammanhang vilket är olyckligt!”

Almedalsveckan fredag 5 juli 2013 072

 

 Glada Gotlands länkservice: Rogers favoritsida på nätet – han hoppas förstås att det blir din också! http://www.visbycentrum.se/

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *