Som berusad av Svens närhet

 Hallå där Sven Norberg…

…du är på väg till Gotland igen för att spela pjäsen ”Berusad av din närhet”, när kommer du!?

– ”Jag ska spela min monolog ”Som berusad av din närhet” söndagen den 24 november kl 1800 på Stenkyrka bygdegård. Visst passar det bra att åka till Gotland någon vecka innan och göra det som jag njuter av på ön denna årstid – vandra, kanske plocka svamp och se Gotland i höstskrud.”

 Berätta om pjäsen, vad handlar den om?

 – ”Ellen de Maré är dotter till greveparet Walter och Wilhelmina Hallwyl som på 1890-talet bygger Hallwylska palatset på Hamngatan i Stockholm. Ellen gifter sig tidigt med den sju år äldre officeren Henrik de Maré. 

Jag går från barnkammaren direkt in i äktenskapet, säger Ellen. Paret får en son – Rolf.

 Äktenskapet med maken Henrik är inte bra och Ellen känner att hon inte har någon uppgift i livet – endast rollen som ”representativ dockhustru”. 1897 utnämns Henrik de Maré till attaché i Berlin och familjen flyttar till den tyska huvudstaden.

 I Uppsala tar Johnny Roosval snabbt en fil kand-examen. Johnny är nu 21 år och nappar på att bli informator till en 11-årig gosse i en attachéfamilj i Berlin. 

Johnny anländer till den tyska huvudstaden och hälsas välkommen av den 11 år äldre Ellen de Maré. Det är kanske vid detta möte och den första blicken mellan Ellen och Johnny som kärlekslågan tänds. 

Här börjar monologen – ”Som berusad av din närhet”.

 Kärleken går som en röd tråd genom pjäsen. Allt finns dokumenterat i parets mycket omfattande brevväxling som pågick över 50 år. Detta har alltså hänt på riktigt! Brevväxlingen finns dokumenterad i Lena Wisaeus bok ”Som berusad av din närhet”. Boken har varit inspirationskälla då jag skrev pjäsen.”

sven muramaris

 Spelar du alla roller själv alltså?

 – ”Det är en monolog och det är alltså Johnny Roosval som berättar om Ellen och Johnnys gemensamma liv. Ellen är 11 år äldre än Johnny men vad gör det då kärlekslågan brinner!  

Det är så roligt att spela denna pjäs eftersom det är mycket värme och dramatik. Då Ellen och Johnny träffas är jämnställdheten i samhället mellan man och kvinna inte speciellt utvecklad. Sympatierna för Ellen och Johnny brukar vara tydliga i publiken. Den förste maken Henrik de Maré får oftast ett svalt bemötande.”

 Det är inte första gången du är här på ön, berätta om hur du själv ”blev berusad av Gotlands närhet”?

 – ”En gotländska har öppnat mina ögon för ön – hur kunde jag bli berusad annars. Vi har reparerat en bostad här och kommer till ön då tid finns. Under min första resa hit så tältade vi på Norsta Auren på Fårö under ett dygn. Vi såg solen gå ner i havet och sedan tidigt på morgonen gå upp ur havet igen. En mäktig syn som sätter sina spår. Att vandra utefter stränderna på ön under alla årstider är själsligt stimulerande och livgivande. Ett härligt sätt att hämta kraft.”

 Har du hittar någon annan favoritplats på ön, förutom Muramaris förstås?

 – ”Muramaris är givetvis en plats med historiska vingslag för mig. Tragiskt med eldsvådan. Jag har varit på Muramaris många gånger – druckit kaffe och kände in atmosfären. Bara vilade i nuet. Jag hämtade på något sätt inspiration till monologtexten. 

Jag har en bok som heter Turist och cykelguide på Gotland med 245 stycken sevärdheter på ön. Jag betar av dem en efter en och börjar väl bli ganska bekant med den gotländska själen. Härlig sysselsättning under alla årstider.”

sven vid karlsö

 På din hemsida skriver du ”att du är van att tala inför folk”…har det alltid varit ditt intresse och hur började det?

 – ”Mitt tidigare yrke har varit officer vid kustartilleriet – överstelöjtnant. Trupp- och stabsbefattningar har bland annat inneburit att jag agerat framför folk. När jag pensionerades blev det så tyst! Nu har jag funnit ett sätt att kombinera mina historiska och kulturella ambitioner med min vilja att agera och i någon mån undervisa/upplysa. Stadsvandringar ibland och teater ibland. Roligt att möta positiva och glada människor. Det ger mycket tillbaka. En härlig hobby! 

Jag genomför stadsvandringar i Stockholm främst för företag och föreningar. Mina vandringar handlar om arkitektur, Skeppsholmen, Stadshuset och givetvis Gamla stans allasevärdheter, tiden då Stockholm grundades av Birger Jarl, m fl vandringar. Verkligen roligt.”

sven vid slottet

Då är det kanske aktuellt för dig att bli guide i Visby?

”Nej, guide i Visby ska jag inte bli. Det finns ju så många duktiga guider här!”

 Hinner du med några andra fritidssysselsättningar eller har du fullt upp med detta?

 – ”Segling i Stockholms skärgård är mäktigt. Jag är också noga med att hålla kroppen i trim och det tar ju också tid och kraft. 

Jag har en monolog till som heter Baltzar von Platen – mitt liv som kanalbyggare. Han som är far till Göta kanal. Har spelat den pjäsen många gånger utefter Göta kanal. Visst går jag väl och grunnar på flera monologfigurer att ta mig an.”

Sven seglar

Om du nu får chansen att göra en liten extra puff för dig själv och det kommande engagemanget i Stenkyrka – hur skulle det låta?

  – ”Välkommen till en härlig monolog och inspirerande afton i Stenkyrka bygdegård söndag 24 november kl 18.00. Ett stycke Gotlandshistoria som jag framför personligt och inlevelsefullt. Jag lovar att ni verkligen kommer att leva er in i Ellens och Johnnys kärlek. 

För biljetter tag kontakt med Eva Weber telefon  0702 – 980 370.”

Välkommen till Gotland Sven!

PS: Här har du Svens hemsida som kanske berusar dig än mer  http://stadsvandringar.se/

One thought on “Som berusad av Svens närhet

  1. Hej Sven , intressant ! Önskar jag kunde vara på Gotland och lyssna på Dig!
    Helst spela in 🙂 ler brett
    Vänligen
    Jan-Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *