”Fantastiska Stenkyrkadar…”

Vad är det för speciellt med Stenkyrka och socknens innevånare undrar jag smått beundransvärt?

På Fars Dag står jag och sonen och fiskar där nedanför Jungfrun i Lickershamn, vi har snabbt (max 80 km/tim) kört ifrån de tunga mörka regnmolnen i stan men här lyser den stora rauken så stolt och vattnet glittrar. Vi får visserligen ingen fisk och fryser om våra fingrar men vi njuter av fulla drag av våra tomma drag!

Då i mitt minne och sinne så kommer Jan Bertholdsson fram  – han står där helt plötsligt på stranden och börjar sjunga…..Stenkyrkadar

Säsongen är kort 005

Visserligen är fotot av Carl-Johan Rönn på skivomslaget till LPn ”Säsongen är kort” (1980) taget på Tofta Strand efter en idé av en annan musiker & reklamman, Stenkyrkasonen Torbjörn Lindgren. Men det spelar ingen roll för en så så varm låt med mycket Stenkyrkasjäl är det.  Janne berättar att han njöt där som fast boende på full tid i det gamla Posthuset i slutet på 70- och början på 80-talet med sin fru Yvonne, som har rötter i socknen, tillsammans med en massa barn och vänner.

 Stenkyrkadar

Solskensdag, Lickershamn. Stannar kvar fram till kvällen. Hem igen till ett hus fullt av barn och vuxna.

Fantastiska Stenkyrkadar. Ekar kring huset – och nära till stan.

Den kommer igen – Ja sommaren.

Solblekt hår. Getingstick. Tysta skratt i natten.

Bruna barn. Slaget hö. Vem är som sover över?

Fantastiska Stenkyrkadar. Ekar kring huset – och nära till stan.

Den kommer igen – Ja sommaren

 

 Text och musik Jan Bertholdsson…som själv har rötter i Havdhem, avslöjar han diskret men stolt i telefonluren när vi pratar…men var hjärtat var när ovanstående sång kom till råder inga tveksamheter!

Frusna fingrar eller inte så verkar det vara väldigt få frusna själar eller hjärtan i Stenkyrka som i år igen ställer till med StenkyrkaBalen – Gotlänningar för välgörenhet. Där skall det visserligen ätas gott som bara den och underhållning kommer ske med både skicklig konferencier samt dito artister. Målet i år är dock att stödja Kvinnojouren Amanda och det är naturligtvis inte bara Stenkyrkabor som är välkomna till Folkets Hus nu på lördag den 16 november…mer om detta och hur du kan komma på fest och/eller stödja kan du läsa här:

http://stenkyrkabalen.wordpress.com/about/

kvinnojouren-amanda

 

PS: Ännu mer om Stenkyrka i ett Hallå där… med Sven Norberg som avslöjar vad han kommer att göra för kärleksfullt på plats i bygdegården (Folkets Hus) söndag den 24 november kan du läsa om här på Glada Gotland inom kort. Vill du själv säga något om livet i och kring Stenkyrka så går det fint att kommentera här:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *