Stig väljer vackra vägar

Hallå där…

...Stig Hammarstedt fotograf med fler fingerfärdigheter…du spelar ju gitarr också! Glada Gotland har fångat dig på Youtube i en musikalisk hyllning till din födelsestad Enköping – berätta mer om detta klipp!

– ”Man har kommit upp i den åldern där man kan bjuda på sig själv lite prestigelöst. Jag kommer ju från Enköping och en kamrat Göran lundberg och jag spelade gitarr ihop på 80-talet. Vi gjorde lite låtar med just Enköpings-tema och det har vi tagit upp nu på äldre dar. Vi träffas vartannat år. Förra året på Holmhällar. Inhandlar lite vin och mat, sen blir det musicerande för hela slanten.”

 

 

 Hur ofta är du på besök där… och får du liksom en nostalgisk hemlängtan tillbaka dit ibland!?

– ”Sedan föräldrarna dog för ett par år sedan blir det inte så ofta, kanske en gång per år. Har syskon kvar i staden, men oavsett var man kommer ifrån finns det rötter, jord att lukta på.”

Är du kändis med Enköpings andra kändisgitarrist och sångare Totte Wallin?

– ”Oh nej. Det här är på verklig amatörnivå, men vi blir bättre och bättre. Totte är ett fullfjädrat proffs. Det har varit lite tyst sen Enköpingståget.”

Hur kom det sig att du kom till Gotland och fick jobb på Gotlands Tidningar, vilket år och hur gick det till?

”Efter fotohögskolan i Göteborg och ett par år på tidningen Arbetet bestämde jag och min gotländska tjej, Ewa Bendelin att röra på oss, hösten 1988. Det började bli dags att skaffa barn och då stod valet mellan Enköping och Gotland. Då var faktiskt Gotland ett ganska lätt val. Det blev GT fram till år 2000 då jag övergick till frilansverksamhet.”

Har du varit Gotland trogen sedan dess?

– ”Vi har bott här hela tiden. I början var det lite tufft med dom långsamma nattfärjorna. Kände mig nog lite isolerad ibland. Man var ju van att sätta sig i bilen och dra till någon annan stad.”

 Förresten – visst skulle det sitta fint med en hyllningssång med gitarrkomp från dig till Visby eller nån socken med…är det på gång!?

– ”Nej, icke. Grejen är just att göra Enköpingslåtar. Det är konceptet.”

Du har ju tagit otroligt många fina foton på ön – kan du visa oss några av dina absoluta favoriter?

– ”Gillar många genrer. Natur, reportage. Vägarna på Fårö som delar sig är en naturbild jag gillar skarpt.”

Vägskäl

Stig väljer vackra vägar

Vilken plats åker du helst till här på ön när du riktigt vill koppla av och bara njuta (utan kameran)?

– ”Hallshuk på hösten är magiskt om man nu får använda ett sånt slitet uttryck. Ekeviken på Fårö är också en fin plats på jorden. Kameran åker nog med dit också…”

När det gäller ditt fotograferande, vilken bild är du allra mest nöjd med i alla kategorier och var den planerad eller så att säga kom till i farten?

– ”Bevakade en regementsnedläggning i Enköping som semestervikarie på Enköpings-Posten 1980. Officerarna skulle bli avtackade och stod på en lång rad. I mitten stod en tjej från kontoret höggravid. Det blev en bild med mycket humor, oarrangerad. Bilden fick en ny kontext, men sånt tycker jag är roligt. Den bästa bilden har jag självklart inte tagit än. Man brukar ju säga så.”

Stig Hammarstedt gravid

 Många tar ju bilder genom sin mobilkamera idag – känner du konkurrens i din yrkesroll att många tycker det duger med enklare foton eller har du fortfarande en kvalitetsmedveten kundkrets?

– ”Det är ett verktyg att ta kort, minnesbilder med. Duger inte till mer kreativ fotografering, men visst har den digitala revolutionen inneburit att man får lägga mer fokus på berättandet, bildidéerr. Det kommer alltid att finnas plats för duktiga bildmänniskor.”

 Du fick mycket fin kritik för boken Shakespeare i Roma som kom sommaren 2009 …”en mästare på att frysa ansiktsuttryck” … skrevs det bland annat. Har du möjligtvis någon ny bok på gång eller som du planerar?

– ”Ingen bok med eget bildmaterial. Däremot har jag till och från jobbat med en annan fotografs bilder. Tore Johnson, en av TIO-fotograferna som gick bort 1980 har tagit fantastiska bilder i Paris på 50-talet. Det skall bli bok och utställning, hoppas jag. Det återstår dock en del beslut innan allt är i hamn.”

Stig Hammarstedt Shakespear i Roma

 Har du någon plats eller nån person som du skulle vilja att göra en fotodokumentär serie av?

– ”Inte direkt. Ibland får jag en ingivelse att ta en pil och kasta på en världskarta. Träffar kanske en liten by i Sibirien. Valet blir inte så medvetet då.”

 Vem är världens bästa fotograf?

– ”Finns flera favoriter. Gillar klassiska repotagefotografer. Franske Henri Cartier Bresson och Life-fotografen Eugene Smith.”

 Och vilken är världens mest fantastiska betydelsefulla bild?

– ”Svårt att säga, men den lilla flickan som springer på en väg efter napalmbombningar i Vietnam är stark. En bild som nog bidrog till att ifrågasätta det meningslösa kriget. Bilden kan vara fantastiskt effektiv när det gäller att bilda opinion.”

Har du tid med någon hobby, samlarmani eller så?

– ”Skall vara gitarrplink då. Försöker att INTE samla på mig saker.”

Är det här ditt drömyrke du håller på med – eller hur gick de första tankarna i småskolan?

”Det är klart att det är fantastiskt när ens genuina hobby blir ett yrke. Ibland skulle man väl vilja jobba mer med ”egna” bilder.”

Vilka frågor i livet gör dig arg och riktigt förbaskad samt tvärtom bara härligt glad som bara den!?

– ”Orättvisor gör mig urförbannad. Höga pensionsersättningar till vissa när andra får slita ont på lågavlönade jobb. Välfärden som monteras ner nu gör mig också upprörd. Betalar gärna skatt till allmänna nyttigheter. Glad? När en havsöring hugger eller ett kantarellbestånd uppenbarar sig.”

Stig på väg ut på fiske

Herr Hammarstedt på hugget efter havsöring

 Har du själv någon fråga du gärna skulle vilja ställa till en valfri person på vår jord – i så fall vilken fråga och till vem?

– ”Har fästingar verkligen någon seriös plats i näringskedjan? Vet inte vem som skulle svara på det. Någon finns säkert.”

Sist men inte minst om vi återkommer till ditt musicerade, du har ju varit på en stipendieresa i Grekland nyligen, passade du på att lira på en Bouzouki då!?

– ”Mest jobb faktiskt, men restaurangerna körde hårt med grekisk folkmusik.”

Så hem till ön igen…

Stig Hammarstedt hopp i brott
…och här kan även du hoppa till fler fina foton av Stig: http://www.hammarstedt.nu/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *