Det krävs tålamod med idioten!

Det är inte varje dag du blir glad av att gå ut med Idioten – men har du passion för patiens då ser du fram emot detta fina tillfälle!

Jag minns att min mor hade en bok kallad Kortoxen som hon ofta fick uppslag genom när det gällde att hantera en kortlek. Lekarna brukar ju göras tillsammans med lekkamrater eller då kortkamrater.

Kortoxen-boken

När nu inte nån spelsugen finns och du sitter solo så finns alltid passande patienser att ta till och här förslag på hela 112 sådana! Kittlande namn som lockar till fingerfärdighet är till exempel

  • Fasanen
  • Napoleons Grav
  • Pyramiden
  • Sjömannen
  • Änkan
  • Sexkanten med flera fina!

112 patienser

Visste du förresten att patiens betyder t å l a m o d  och många av dessa varianter kräver säkert ett extra sådan och Evighetspatiensen och så då Idioten som du verkligen måste vara tålmodig för att försöka få ut… har du en kortlek och sitter ensam så testa själv så får du se om du klarar av detta:

Fyra kort läggs ut i en vågrät rad med bildsidan uppåt.

Målet med spelet:
Att endast ha kvar de fyra Essen på bordet, och alltså bli av med alla andra kort.

Spelregler:
Man utgår ifrån de fyra högar som korten läggs i med bildsidan uppåt. Man måste spara det högsta kortet i varje färg. Om det finns två kort i samma färg tar man bort det lägsta, finns det tre av samma färg tar man bort de två lägsta och så vidare.

När man tagit bort alla de kort som går lägger man ut fyra nya kort ovanpå de tidigare utlagda eller i eventuella luckor som uppstått mellan korten.
Om en hög blivit tom får man lägga dit ett valfritt kort. Man kan alltså ta det översta kortet i någon av de andra högarna eller ett kort ur talongen.

Spelet går ut på att plocka bort så många kort som möjligt.
När korten i talongen är slut är spelet över.

Patiensen har gått ut om du endast har de fyra Essen kvar på bordet.

Hur gick det för dig!? Att umgås med Idioten är trots allt riktigt givande!

PS: När det gäller kortlekar så har Glada Gotland tidigare skrivit även detta

kortlek-1024x571

https://www.gladagotland.se/vinyl/lek-med-kort/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *