Försök att tysta oss koltrastgalna – era jäkla gökungar!

Visste du att koltrasten är Sverigens Nationalfågel…

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Koltrast

...kviddevitt på den!

Och fasen så passande med denna svarta gulnäbbade fågel som låter så vackert så alla hjärtan smälter.

Här hör lite om koltrastens svensk-historia från SR P2:

https://open.spotify.com/episode/7GZnmhFNHpznYvVha1HUH9

Många mänskliga sånger har såklart gjort om den och tittar vi här i Europa så är den representerad i varje land och mångfaldigt fladdrar den fritt och gör innevånarna glada på sitt sjungande sätt – även i länder där människan inte just nu har det så lätt.

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Koltrast

Men liksom fågeln får de människor i olika länder som har det svårt då pröva sina vingar…

…med eller utan sin egen vilja till exempel i kris & krig att försöka sätta nytt bo utanför sina gamla gränser – flytta ut/in på landet och i nya städer i förr främmande länder.

När det gäller fågeln har det ju aldrig varit något problem med förflyttningen för de låter samma där som här – jo lyssna får du höra.

Vi människor har dock förmågan att ha lite olika läten, dialekter och språk samt klä oss efter klimat och/eller religion, tradition alternativ inspiration.

Men inuti är vi ju samma ”fågel ”- ja plocka bort alla fjädrar så får du se – du kommer nog bli lite generad och samtidigt le, för alla VI där inne finns ju ett så naket drillande hjärta för det hjärtliga livet… att må gott tillsammans.

Säger du välkommen om en ny koltrast besöker dig nära ditt gamla ”revir” – finns det utrymme. Eller blir den nya förbjuden att drilla sitt läte.

När jag lyssnade på Playboys  på en härlig jazzkväll vid Bungemuseet igår – de spelade upp så fin jazz från ”förr” och påminde om att denna låt var bannlyst, som så många andra ”svarta jazzmelodier”, i Tyskland under andra världskrigetvåldet.

Bye Bye Blackbird är visserligen en adjö-titel men låten är ju som tur är en äkta aufwiderhören vogelsong!! Tål att höras gång-på-gång!

Försök att tysta oss koltrastgalna – era jäkla gökungar!

Jag låter Paul få extra välförtjänt utrymme under vingarna i en mysigt modern version av denna klassiker… låt oss fortsätta lyfta kärleksfullt tillsammans.

I Sir McCartneys gamla band gjordes ju också en fin egen låt om denna fina pippi… kommer du ihåg:

PSSST: Är du fortfarande tveksam om hur KOLTRASTEN låter och ser ut – hör gärna här, Mark vet hur den gör sig både på mark och i luften 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *